Foto: F64

Aizvadītās nedēļas izskaņā norisinājās Eirovīzijas nacionālās atlases pusfināli, kuros tika noskaidrotas tās 12 kompozīcijas, kuras 22. februārī Ventspilī sacentīsies par iespēju pārstāvēt Latviju Kopenhāgenā, un, kā jau tas bija gaidāms, publiskajā telpā atkal uzvirmojušas runas par plaģiātismu.

Lai gan pirms pusfināla koncertiem dzirdīgas ausis plaģiātisma iezīmes saklausīja arī apvienības Mad Show Boys kompozīcijā I Need a Soul-Twin, īpaši skaļas apsūdzības dziesmas zagšanā publiskajā telpā izpelnījusies skatuves māksliniece Olga Rajecka (attēlā pa labi).

Olga, kurai šī bija debija Eirovīzijā, uz skatuves kāpa pirmajā pusfinālā, un viņa izpildīja Tomasa Kleina komponēto dziesmu ar Guntara Rača vārdiem Saule riet (Take Away), un vairāki konkursa skatītāji un klausītāji jau pavēstījuši, ka dziesma esot plaģiāts.




Ritmiskajā kompozīcijā analītiskie klausītāji saklausījuši zviedru producenta un dīdžeja Tima Berglinga jeb Avicii deju grīdu hita
Wake Me Up
iezīmes, kā rezultātā sociālajos tīklos ļaudis populārajai skatuves māksliniecei veltījuši visai skarbus vārdus, par spīti tam, ka viņa nemaz nav dziesmas komponiste.


Tiesa, starp "eirodziesmām" varētu būt visai grūti atrast skaņdarbu, kuram vismaz reizi nebūtu mēģināts "piešūt" plaģiātismu. Tā, piemēram, dziedātājas Samantas Tīnas kompozīcijā Stay sociālo tīklu mūzikas eksperti saklausījuši 2012. gada Eirovīzijas uzvarētājas Loreen skaņdarda Euphoria iezīmes.

Olgas Rajeckas izpildītā kompozīcija Saule riet (Take Away)




Avicii hits Wake Me Up

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!