Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dziesmu konkurss "Eirovīzija" allaž nāk ar saviem piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem, prognozēm un pārsteigumiem, taču šogad ir skaidrs, ka par uzvaru cīnīsies divi ziemeļu smagsvari, kas savas attiecības noskaidros vishumānākajā veidā - dziesmu divkaujā. Hokeja čempionāta finālā šīs valstis ir tikušās četras reizes, florbolā - 14, bet "Eirovīzijā" tā pa īstam par uzvaru cīkstēsies pirmoreiz.

Ja Zviedrijas būšana "Eirovīzijas" rezultātu augstākajos plauktos ir tikpat pašsaprotama kā Ivo Fomina vizītes "Muzikālās bankas" finālā, tad Somijas piebiedrošanās līderu pulciņam notiek pietiekoši reti, lai mēs varētu apgalvot, ka "Lordi" bija vienīgais vērā ņemamais gadījums mūsu dzīves laikā.

Aplūkojot abas dziesmas, kļūst skaidrs, ka šis ir, iespējams, iespaidīgākais duelis popmūzikas vēsturē - Zviedriju pārstāv Lorīna, viena no šī konkursa ikonām. Ieradusies ar līdz niansēm nopulētu popmūzikas dimantu, kas jau labu brīdi lavierē starp radiostacijām visā Eiropā. Dziesma izpildīta perfekti, piesieties īsti nav kur. Zviedru producentu meistardarbs, absolūta mūzikas matemātikas paraugstunda, kurā varam precīzi prognozēt, kas nākamajā sekundē kairinās mūsu laimes receptorus, lai iedzīvotos mūsu atmiņas kambaros un paliktu tur gana ilgi.

Vienīgais, kur pavisam noteikti var piesieties, ir 2005. gadā radītās ukraiņu dziedātājas Oksanas Stefanivnas Gristajas, jeb "Mika Newton" izpildītās dziesmas "В Плену" dziesmas fragmentam, kurā pat viskurlākajam mūzikas pazinējam ir skaidrs, ka nošu progresija ir identiska Lorīnas dziesmas dzirdamajam gājienam.
Vai melodija ir identiska? Jā. Vai zviedrieti var diskvalificēt? Nē. Ukrainiete taču dzied oktāvu augstāk, tāpēc uz šo gadījumu neattiecas "Eirovīzijas" noteikumi par plaģiātu. Taisnības labad jāsaka, ka zviedrietes dziesmā dzirdamā melodija ir tik primitīva, ka to, visticamāk, varam atrast teju jebkurā bezmaksas mūzikas kartotēkā.

Otrā ringa stūrī stāv nepieradinātais Käärija, kurš pārstāv pārsteiguma un neprognozējamības pasauli. Tajā krietni mazāka uzmanība tiek pievērsta dziesmas izpildījuma kvalitātei, un viss budžets tiek veltīts absolūtai ballītei. Dejotāji uz skatuves planē kā nupat izkāpuši no šova "Dejo ar zvaigzni" un papildina savu uznācienu ar pārspīlētām kustībām, nedabiskiem smaidiem un ļoti baisu skatienu. Tik neparasts priekšnesums, šķiet, nav redzēts kopš 2019. gada islandiešu "Hatari" uznāciena, kas šokēja Eiropu ne pa jokam. Somu reperis ir absolūts pretstats slīpētajai zviedrietei un ar savu humoru burtiski pievelk visus alternatīvi domājošos "Eirovīzijas" fanātus.


Vai kaut viens no mums saprot dziesmas vārdus? Nē. Vai mēs visi saprotam, par ko ir dziesma? Jā. Šis ir kārtējais piemērs tam, ka dziesmai nav jābūt angļu valodā, lai tā aizķertu eiropiešu sirdis. Vēstījumam nav jābūt melodiski precīzi nodziedātam, lai tas uzvarētu skatītāju balsojumā, taču žūrijai par šo noteikti būs kas sakāms, jo ar lielisku šovu nepietiek, lai uzvarētu konkursā. Visticamāk, somu reperis piekāpsies pieredzējušajai zviedru ikonai, bet miljoni visā pasaulē tic pārsteigumam.
Šī cīņa nenonāktu priekšplānā, ja vien Ukraina šogad kā savu pārstāvi izvēlētos dziesmu, kas kaut cik izceltu Ukrainas tautas saknes un aktuālos notikumus. Atvainojos, bet "Heart of steel" ir ārprātīgi neatbilstošs skaņdarbs šai situācijai. Ar jebko kaut par milimetru tautiskāku Ukraina pavisam noteikti vēlreiz noķertu visas Eiropas balsis un atgādinātu to, kāpēc šis konkurss vispār notiek. Šobrīd mēs esam ļoti nepateicīgas situācijas priekšā – Ukraina, ļoti iespējams, neuzvarēs šo konkursu un tas būs ļoti spēcīgs klauvējiens pie Eiropas sirsapziņas.

"Eirovīzijas" pasaule patlaban dalās divās daļās: vieni svēti tic Lorīnas augšāmcelšanās brīdim un matemātiskās popmūzikas uzvarai, kamēr otra daļa pārstāv trako un neprognozējamo Somijas puisi.

Šis duelis nudien ir pozitīvākais iespējamais piemērs tumšā cīņai ar gaišo. Katrs pats var izvēlēties, kurā pusē vēlas nostāties. Viens ir skaidrs pavisam droši – nākamā "Eirovīzija" notiks kādā no Zviedrijas vai Somijas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!