Foto: AFP/Scanpix
Amerikāņu Marsa izpētes aparāts "Curiosity" uz "sarkanās planētas" atklājis sena ezera atliekas, kur, pēc ekspertu domām, būtu varējusi pastāvēt dzīvība.

Kā vēsta pētījuma rezultātu izklāsts žurnāla "Science" interneta versijā 9. decembrī, ezers atklāts "Yellowknife Bay" rajonā Geila krāterī, kur "Curiosity" darbojas kopš 2012. gada augusta.

Šajā rajonā atrasto nogulšņu paraugu analīze pierādījusi, ka aptuveni pirms 3,6 miljardiem gadu Geila krāterī pastāvējis vismaz viens ezers.

Spriežot pēc ķīmiskās analīzes, tas bijis saldūdens ezers un iekļāvis visus svarīgākos ķīmiskos elementus, kas nepieciešami dzīvībai: oglekli, ūdeņradi, skābekli, slāpekli un sēru.

Zinātnieki pieļauj, ka šādā ūdenī varēja dzīvot vienkāršas baktērijas, piemēram, hemolitoautotrofās baktērijas (tas ir, tādas, kas enerģiju iegūst no neorganisko savienojumu oksidēšanās un ogļskābo gāzi izmanto kā oglekļa ieguves avotu).

Zinātnieki gan pievērš uzmanību faktam, ka pagaidām uz Marsa nekādas dzīvības pēdas atrastas nav. Pēc viņu vārdiem, šobrīd var runāt vienīgi par to, ka Geila krāterī atradies ezers, kurā, iespējams, bijuši labvēlīgi apstākļi mikroorganismiem.

Marsa izpētes aparāts "Curiosity" orbītā tika palaists 2011. gada 26. novembrī, bet uz planētas nolaidās nākamā gada 6. augustā. Tā galvenā misija - izpētīt Marsa ģeoloģiju un atmosfēru, kā arī meklēt iespējamas dzīvības pēdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!