Foto: AP/Scanpix
1990. gada septembrī zinātnieku grupa veica dziļurbumu, kas Zemes garozā iesniedzās 9101 metra dziļumā un bija viens no dziļākajiem jebkad veiktajiem urbumiem mūsu planētā.

Urbums tika veikts Vācijas dienvidos, bet zinātnieki gribēja ieurbties vietā, kur pirms 300 miljoniem gadu sadūrās divas milzīgas sauszemes teritorijas un izveidoja superkontinentu Pangeju.

Dziļurbuma eksperiments atklāja daudz pārsteigumu par Zemes struktūru, ļaujot iegūt jaunu informāciju par planētas garozas sastāva temperatūru, seismiskajām svārstībām utt.

Tobrīd nekāda uzmanība netika pievērsta tādam aspektam kā skaņa, kas valda Zemes iekšienē, bet tagad holandiešu māksliniece Lote Gēvena šo kļūdu labojusi.

Proti, kopā ar Vācijas ģeologiem un kompāniju "Arup" viņai izdevies restaurēt skaņu, kāda ir dzirdama tik dziļos Zemes slāņos, un māksliniece to nodēvējusi par "Zemes sirdspukstiem".

Rezultātā sanākusi intensīva, silta audiālā ainava, kas sastāv no dunoņas un atbalsīm. Autori apgalvo, ka šī ir iespējami autentiskākā skaņa, kāda patiesībā ir dzirdama mūsu planētas dzīlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!