Foto: NASA
NASA speciālisti internetā publicējuši unikālu skaņu celiņu - izrādās, griežoties galaktikas plašumos, Zemeslode vēl arī rada skaņas, kas atgādina mūziku.

Zinātniekiem izdevies ierakstīt kaut ko mūzikai līdzīgu, ar automātiskās izpētes stacijas palīdzību fiksējot planētas izstarotos radioviļņus.

Kā skaidro Aiovas universitātes pētnieki, fenomens, kas iesaukts par "Zemeslodes kori", rodas brīdī, kad Zemes magnētiskā josla uztver Saules vēja daļiņas, izraisot skaņu, kas uztverama atklātā kosmosā.

Zemas frekvences elektromagnētiskās svārstības nav sadzirdamas, jo pēc Lielā sprādziena Visumā izveidojies vakuums, kurā skaņas viļņi neizplatās.

Tāpēc zinātnieki uztvertos signālus pārveidojuši cilvēka ausij uztveramā formā, un skaņas, kas atgādina putnu svilpošanu un sasaukšanos, NASA speciālisti publiskojuši video vietnē Youtube.

Pētnieki atzīmē, ka par šīm skaņām bijis zināms jau vairākus gadu desmitus. Tās varējuši uztvert pat radioamatieri, kuri savos uztvērējos dzirdējuši šķietamu svilpošanu. Līdzīgu "dziedāšanu" dzirdot astronauti, ja, atrodoties orbītā, noņem skafandra kasku.

Izrādās, ka "dzied" ne tikai Zeme - NASA zinātnieki pat izveidojuši veselu kosmiskās mūzikas albumu. Tajā ir gan pulsāru - rotējošo neitronu zvaigžņu - radītais troksnis, kas atgādina helikoptera rūkoņu, gan sirēnai līdzīgā Saules izgarojumu skaņa (to var noklausīties šeit).

Savukārt, noklausoties Jupitera pavadoņa Jo skaņas, tās var pat noturēt par cilvēka balsij līdzīgiem čukstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!