Foto: Kadrs no video
Aizmigšana nepiemērotā brīdī labākajā gadījumā var cilvēkam likt justies nelāgi, bet sliktākajā - kļūt bīstama veselībai vai pat dzīvībai. Tāpēc studentu grupa izgudrojusi ierīci, kas novēro cilvēka uzmanību ilgākā laika posmā un "sapurina" viņu, kad cilvēks varētu aizmigt.

Kā vēsta ārvalstu mediji, ierīce, pēc tās izgudrotāju vārdiem, var palīdzēt mazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu.

Jaunizgudrotajam gadžetam dots nosaukums "Vigo", un, kā apgalvo tā radītāji, šī ierīce ir pirmais portatīvais izgudrojums, kas fiksē cilvēka uzmanību, bet tad, kad autovadītājs ir tuvu tam, lai aizmigtu, signalizē.

Turklāt šis izgudrojums spēj dot rekomendācijas par to, kad vēlams pārtraukums kādā darbībā.

Ierīce monitorē mirkšķināšanu un citas ķermeņa darbības, lai brīdinātu tās lietotāju par reālā laika režīmu un to, kad viņš sāk snaust.

Gadžeta izgudrotāji uzskata, ka ierīce var tikt izmantota garu darba tikšanos laikā, kā arī braucot. Ierīces radītāji uzsver, ka saskaņā ar Lielbritānijas ceļu policijas datiem gandrīz 20% avāriju Lielbritānijā saistītas ar miegu, bet 40% no tām saistītas ar komercpārvadājumiem.

Ceļu satiksmes negadījumi, par kuru iemeslu kļuvusi vadītāja aizmigšana pie stūres, visbiežāk beidzas ar smagām sekām vai pat letāli, tāpēc jebkura ierīce, kas var palīdzēt cilvēkiem sevi kontrolēt, teorētiski var glābt dzīvību.

"Ideja ir vienkārša. Lai arī jūsu smadzenes var jūs apmānīt un likt domāt, ka esat gana modri, lai turpinātu ikdienas darbus, organisms nespēj noslēpt nogurumu. Ar infrasarkano sensoru, gudru algoritmu un citām detaļām aprīkotais "Vigo" zinās par brīdi, kad iemigsiet, pirms tas būs noticis," stāsta ierīces izgudrotāji.

Cilvēks par aizmigšanu ar jaunās ierīces var tikt brīdināts ar iepriekš izvēlētu vibrāciju, gaismas signālu vai dziesmu.

20 gramus smagā ierīce, kas ir savienojama ar iOS vai "Android" operētājsistēmas viedtālruni, sāk reģistrēt tās īpašnieka modrību no brīža, kad tā tiek uzvilkta, bet beidz darboties - kad tiek noņemta.

Brīdinošo ierīci radījuši Ķīnas studenti, kuriem šādas ierīces prototipu radīt izdevies, kad viņi centušies atrisināt samilzušu problēmu - neaizmigt lekcijās.

Pirmie ierīces eksemplāri jau nonākuši pārdošanā, bet tad, kad to sāks pārdot masveidā, ir sagaidāms, ka "Vigo" maksās aptuveni 119 ASV dolārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!