Foto: Vida Press

38 gadus vecais franču fotogrāfs Eriks Lusito laidis klajā grāmatu After the Wall: Traces of the Soviet Empire, kurā apkopojis savas fotogrāfijas, kas uzņemtas bijušās Padomju Savienības valstu teritorijās.

Mākslinieks atzīst, ka šāda projekta uzsākšanu iedvesmojusi Berlīnes sienas nojaukšana 1989. gadā, kas tik ļoti viņu ietekmējusi, ka viņš nolēmis pats iemūžināt šīs "graustu impērijas" paliekas.

Sešu gadu laikā Lusito fotografēja bijušos militāros objektus, sagrautus pieminekļus, gāzmasku izgāztuves, pamestas ēkas un citus artefaktus, savos ceļojumos apmeklējot valstis no Austrumvācijas līdz Mongolijai un no Polijas līdz Kazahstānai.

Viesojies fotogrāfs ir arī Latvijā, iemūžinot pamestas militārās bāzes Strautiņos, Skrundā, Dobelē un Liepājā, kā arī slepeno armijas bāzi Irbenē, kur atradās Padomju Kosmonautikas komunikācijas centrs Zvaigznīte.

Pēc fotogrāfa vārdiem, vairums fotogrāfiju šķiet kā "no cita laika, citas telpas un pavisam citas pasaules".

"Traces of the Soviet Empire ir ilgtermiņa projekts uz dokumentālās un mākslas fotogrāfijas robežas, refleksija par savulaik varenu spēku noteiktā laika nogrieznī. Tāpat tās parāda, kādā veidā vēsture tiek fabricēta," stāsta fotogrāfs.

Visvairāk viņu pārsteidzis temps, ar kādu izzūd šīs kādreiz varenās militārās pilsētiņas: "Mēs vēl joprojām varam sastapt antīkās pasaules liecības, bet kas pēc 100 vai 1000 gadiem būs palicis no šīs divdesmitā gadsimta civilizācijas?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!