Foto: Vida Press
Kvazireliģiskajā personības kultā, kas izveidojies ap boļševiku līdera Vladimira Ļeņina personību, par pašiem sakramentālākajiem priekšmetiem tiek uzskatīta viņa mūmija Sarkanajā laukumā, kā arī proletariāta vadoņa pēcnāves maska.

Tagad šī relikvija (viena no trim skulptora Sergeja Merkurova veidotajiem oriģināliem) tiek pārdota izsolē Bostonā, bet, lai gan tiek prognozēts, ka par to varētu maksāt 35 līdz 40 tūkstošus dolāru, izsole tomēr varētu tikt atcelta.

Skulptora pēcnācēji nozvērējušies, ka izsoli apturēs - pēc viņu vārdiem, Bostonas dīlerim nav legālu tiesību to darīt. Savukārt citas sabiedriskās organizācijas uzsver, ka masku nedrīkst pārdot, jo tā ir padomju vēstures artefakts.

Kā teikts izsoles priekšmeta aprakstā, kāds no Merkurova ģimenes locekļiem Ļeņina masku savulaik pārdevis kādam amerikāņu aģentam, pēc tam to pārpircis pazīstamais krievu kolekcionārs Saša Lurjē, bet vēlāk tā nonākusi arī citās kolekcijās.

Eksperti atzīst, ka maska ir ļoti labā stāvoklī. Zem tās skaidri salasāms paraksts: "Gorki. 1924. gada 22. janvāris, četri naktī. S. Merkurovs".

Ļeņins nomira 21. janvārī, un Merkurovs uzreiz tika izsaukts uz Gorkiem, lai iemūžinātu vadoņa vizuālo tēlu. Saskaņā ar leģendu Merkurovs izveidojis trīs atlējumus - viena maska nonākusi Centrālajā Ļeņina muzejā, otra palikusi Ļeņina īpašumos Gorkos, bet trešo mākslinieks paturējis sev.

Turpmākajos gados neskaitāmi speciālisti lauzījuši galvu par to, kādi antropoloģiski un ģenētiski secinājumi izdarāmi no šīs maskas. Vairums ir vienprātīgi, ka raksturīgi platā piere, izteiktie vaigu kauli un sejas ovāls visvairāk liecina par čuvašu tipu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!