Foto: Reuters/Scanpix
Havaju šelfā zinātnieki šonedēļ atklājuši Otrā pasaules kara laika japāņu zemūdeni, kas kopš 1946. gada tika uzskatīta par bez vēsts pazudušu.

Kā vēsta aģentūra "Reuters", zemūdene atrasta Oahu salas (tā ir Havaju arhipelāga trešā lielākā sala, uz kuras atrodas arī galvaspilsēta Honolulu) dienvidrietumu daļas reģionā700 metru dziļumā.

Zinātnieki veikuši Klusā okeāna dzīļu izpēti, bet pavisam negaidīti atklājuši šo japāņu tehnikas brīnumu - "Sen-Toku" tipa zemūdeni ar rūpnīcas numuru I-400, kas bija paredzēta iegrimšanai līdz 122 metru dziļumam.

Otrā pasaules kara laikā tās bija lielākās dīzeļa - elektriskās zemūdenes pasaulē, un tādas bija līdz laikam, kad tika izgudrotas atomzemūdenes.

Šīs zemūdenes bez uzpildīšanās spēja veikt pusotru ceļojumu apkārt pasaulei, uz tās klāja atradās trīs bumbvedēji ar nolokāmiem spārniem, kurus palaist varēja dažu minūšu laikā pēc zemūdenes uzpeldēšanas.

Zināms, ka Otrā pasaules kara laikā ASV flotes spēki bija iekarojuši piecas japāņu zemūdenes, ieskaitot atrasto I-400, un nogādājuši tās uz Pērlharboru, lai veiktu rūpīgu tehnisko izpēti.

Sākumā bija plānots, ka ar šo zemūdeni amerikāņi uzbruks Panamas kanālam, bet 1946. gadā armija zemūdeni nogremdēja, paziņojot, ka tai nav nekādu ziņu par zemūdenes atrašanās vietu.

Iespējams, tas tika darīts tāpēc, lai novērstu jaunāko tehnikas izstrādājumu nonākšanu PSRS rīcībā, jo padomju spēki pieprasīja šo zemūdeņu atdošanu Japānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!