Foto: EPA/LETA
Baltais nams izplatījis oficiālu paziņojumu, ka "amerikāņu valdībai nav pamata uzskatīt, ka ārpus mūsu planētas pastāv jelkāda veida saprātīgas dzīvības formas, un kāds no cilvēkiem ir kontaktējies ar citplanētiešiem, vai sadarbojies ar tiem", otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Paziņojumu, kuru sagatavojis Baltā nama Zinātnes un tehnoloģiju deparatamenta pārstāvis Fils Larsens, nācās sniegt pēc vairāku tūkstošu pilsoņu parakstītas petīcijas. Tajā bija pieprasīts, lai valdība oficiāli atbild par iespējamajiem kontaktiem ar citplanētiešiem.

Larsens norādījis, ka nav nekādas adekvātas informācijas, lai šo vai iepriekšējās valdības varētu turēt aizdomās par "ārpuszemes kontaktu" faktu slēpšanu. Baltā nama zinātniskais padomnieks gan atzinis, ka citplanētiešu tēma valdības līmenī nereti tiek apspriesta, un tiek atbalstīti pasākumi "saprāta brāļu" meklēšanai kosmosā.

Ar to nodarbojas projekta "SETI - Search for ExtraTerrestrial Intelligence" ("Ārpusszemes saprāta meklējumu") dalībnieki, kas, izmantojot jutīgus uztvērējus, cenšas atklāt mākslīgas izcelsmes signālus no kosmosa.

Pie valdības ar prasību - atklāt patiesību par citplanētiešiem - vērsās vairāk nekā 17 000 entuziastu, kuri parakstīja petīcijas interneta projekta "We the People" ("Mēs - tauta") ietvaros.

Projekts paredz tiesības pilsoņu kopām pieprasīt un saņemt oficiālu atbildi no valdības iestādēm par viņus interesējošiem jautājumiem. Kopumā bija divi "citplanētiešu" pieprasījumi, vienu parakstīja 5387 cilvēki, otru - vairāk nekā 12 000.

5000 paraksti bija robeža, kuru sasniedzot, administrācijai obligāti jāsniedz atbilde. Redzot lielo cilvēku atsaucību, tagad atbildes slieksnis ir paaugstināts līdz 25 000 parakstu.

Atbilstoši sabiedriskās domas aptaujām, vairāk nekā puse ASV iedzīvotāju uzskata, ka ārpuszemes civilizācijas pastāv. No tiem 80 % ir pārliecināti, ka valdība zina par citplanētiešu eksistenci, taču to slēpj. Daudzi arī uzskata, ka valdība jau vairākas desmitgades sadarbojas ar " atnācējiem".

Projekta "Mēs - tauta" kosmiskās inicatīvas taustāms ieguvums būtu programmas SETI paplašināšana. Kā norādījuši ASV Hārvardas un Prinstonas universitāšu astronomi Abraham Lēbs un Edvīns Tērners, nepietiek vien ar radiosignālu meklēšanu. Augsti attīstītas civilizācijas var iztikt bez radiofrekvenču spektra starojuma izmantošanas. Arī uz zemes tās arvien vairāk aizstāj, piemēram, optiskās tehnoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!