Foto: Vida Press
Britu zinātnieki atrisinājuši vienu no populārākajām dabas mīklām – izrādās, ka dzērves un daudzi citi gājputni kāšos lido tāpēc, ka gaisa plūsma, ko ģenerē bara vadonis, palīdz aiz viņa ceļojošajiem putniem ekonomēt enerģiju.

Pie šāda secinājuma nonākuši Londonas universitātes biofiziķi, un viņu pētījuma rezultāti lasāmi žurnāla "Nature" jaunākajā numurā.

Jau kopš Otrā pasaules kara laikiem lidotāji sāka runāt par to, ka lidojums ciešā ķīlim līdzīgā ierindā ļauj ieekonomēt degvielu. Sākotnēji šī ideja netika uztverta nopietni, bet vēlāk zinātnieki pierādīja, ka šāda lidojuma maniere patiešām ļauj ietaupīt līdz 18% degvielas.

Ieguvumi no putnu lidošanas kāšos nemaz nav tik acīmredzami - atšķirībā no lidmašīnām, viņi tomēr vicina spārnus, turklāt lidošana kāsī prasa ārkārtīgi precīzu kustību sinhronizāciju.

Savukārt Londonas universitātes eksperti secinājuši, ka tas tomēr ir iespējams. Sava pētījuma ietvaros viņi izsekojuši meža ibisu bara migrācijai Turcijā un Marokā. (Meža ibisi, gluži tāpat kā dzērves, sezonālās migrācijas laikā lido kāšos.)

Biofiziķi no bara noķēra dažus ibisus un piestiprināja viņiem raidītājus, kas ļāva lidojuma laikā noteikt konkrētu putnu atrašanās vietu starp citiem sugas brāļiem.
Foto: Publicitātes foto

Apkopojuši pietiekami daudz datu, zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka lidošana kāsī ibisiem ļauj ietaupīt enerģiju tieši tādā pat veidā, kā tas bija zināms par lidmašīnām. Pēc viņu vārdiem, gaisa plūsma ap ibisa ķermeni lidojuma laikā ir iedalāma divās nevienlīdzīgās zonās.

Pirmā - lielākā - zona atrodas zem putna ķermeņa, un tajā darbojas fiziski spēki, kas sekojošos putnus it kā velk lejā. Otrā zona ir salīdzinoši neliela un veidojas pie spārnu galiņiem. No turienes gaisa plūsma ceļas augšup.

Tāpat noskaidrots, ka ibisi savas kustības prot sinhronizēt tā, ka viņu spārni lidojumā vienmēr "trāpa" otrajā gaisa plūsmas zonā. Tieši šīs spējas, kā uzskata raksta autori, ilgo pārlidojumu laikā ļauj viņiem ievērojami ietaupīt enerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!