Foto: Vida Press
Tasmānijas jūrā zinātniekiem izdevies atklāt unikālu zivi – 1000 metru dziļumā mītošajai 18 centimetrus garajai radībai ir papildu acu pāris, kas ļauj redzēt sev visapkārt 360 grādu leņķī.

Neraugoties uz to, ka četracainā būtne dzīvo 800 līdz 1000 metru dziļumā, kur lielākoties ir pilnīga tumsa, noskaidrots, ka radībai patiešām ir četras acis.

Hanss Joahims Vāgners no Tībingenes universitātes - zinātnieks, kurš šo zivi atklāja - uzskata, ka papildu acu pāris zivij noformējies, lai viņa labāk varētu saskatīt medījumu, briesmas un potenciālos partnerus.

Zivij ir divas cilindriskas pamata acis, kas raugās augšup, lai būtu iespēja medījumu un plēsoņas saskatīt no augšējiem ūdens slāņiem krītošajā gaismā. Savukārt sudrabaino acu pāris galvas malās ļauj aplūkot plašāku spektru, un tieši tas zivij piešķir ļoti neparastu izskatu.

Atklājums izrādījies visai negaidīts, jo līdz šim tika uzskatīts, ka papildus acis ir tikai bezmugurkaulniekiem, piemēram, moluskiem un vēžveidīgajiem.

"Acīmredzot tik plašs redzes leņķis ir ievērojama priekšrocība pat tik dziļos okeāna ūdeņos," secinājis profesors Vāgners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!