Foto: Vida Press

Pēc 14 gadu pārtraukuma pētniekiem atkal izdevies aplūkot okeāna dzelmē nogrimušā kuģa "Titāniks" vraka priekšgalu un iegūt tā jaunākos foto attēlus un video, kas tiks izmantoti dokumentālās filmas veidošanai.

Savulaik par vienu no dižākajiem cilvēka radītajiem laineriem uzskatītais un, pateicoties režisora Džeimsa Kamerona veidotajai filmai, mūsdienu popkultūrā pārlieku romantizētais "Titāniks", kas savā laikā bija luksusa un greznības piemērs, pamazām pārvēršas pīšļos.

Kuģa vraku pamazām aprij okeāna gultne un baktērijas, kas pārtiek no metāla, vēsta raidsabiedrība CNN. Kā norādījuši zinātnieki, tas ir dabisks un neatgriezenisks process.

Pētnieku komandai "Triton" šomēnes izdevies realizēt piecas niršanas sesijas, kurās četru kilometru dziļumā pie "Titānika" nolaistas jaunākās tehnoloģijas ar īpaši pielāgotām kamerām, kas sniedz iespēju vraku apskatīt arī paplašinātā un virtuālā realitātē.

Tiesa, no "Titānika" agrākās spozmes maz kas palicis pāri. 107 gadus seno vraku daba nav saudzējusi, un to pamazām iznīcina sāls koncentrācija okeānā, baktērijas, korozija, zemūdens straumes un citi faktori.

"Bija fascinējoši redzēt, kā okeāns aprij "Titāniku" un kā tas atgriežas savā elementārajā formā, vienlaikus nodrošinot patvērumu ārkārtīgi lielam skaitam dažādu dzīvnieku," norādījis viens no pētniekiem Patriks Lahejs.

Atgādinām, ka "Titāniks" tika uzbūvēts 1912. gadā un piederēja rēderejai "White Star Line". Tolaik tas tika uzskatīts par modernāko un varenāko laineri pasaulē. "Titānika" nogrimšana tā pirmajā ceļojumā no Sauthemptonas uz Ņujorku 1912. gada aprīlī, saduroties ar aisbergu, ir viena no lielākajām kuģa katastrofām jūrniecības vēsturē, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 1500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!