Britu zinātniekiem izdevies iemūžināt kadrus, kā pa tārpa ķermeni izplatās nāve. Kā redzams video sižetā, no šūnas uz šūnu pa organismu iziet zils starojums, līdz dzīvā radība nomirst.

Pētījumu veicis labdarības fonds Wellcome Trust sadarbībā ar Biotehnoloģijas un bioloģijas zinātņu pētniecisko padomi (BBSRC), un zinātnieki ir pārliecināti, ka šādā veidā daudz vairāk var uzzināt arī par cilvēku miršanas procesu, bet tas savukārt var sniegt iespēju paildzināt mūža garumu.

Kad atsevišķas šūnas mirst, tajās notiek ķīmiska reakcija, kas izraisa šūnu komponenšu noārdīšanos un molekulāro "atkritumu" veidošanos.

Zinātnieki šī procesa molekulāros mehānismus šūnu līmenī ir pētījuši daudz, tomēr maz zināms ir par to, kā tieši nāve izplatās pa visu organismu.

Taču tārpa nāves izplatīšanās brīdi viegli var redzēt mikroskopā - tā izskatās kā zilas gaismas vilnis, kas ceļo pa bezmugurkaulnieka zarnu traktu. Kā rāda pētījums, šo starojumu izraisa šūnu nekroze un tās izplatīšanās pa visu organismu.

"Mēs konstatējām pašiznīcināšanās ķīmiskos ceļus, pa kuriem nāve izplatās tārpu šūnās. Mēs noskaidrojām, ka, ja šo ceļu bloķē, var apturēt nāvi, ko izraisījusi infekcija, tomēr apturēt nāvi aiz vecuma mums nav izdevies.

Šī atziņa liecina par to, ka dotajā situācijā nāves iemesls ir vairāku procesu kopums, kas notiek paralēli," skaidrojis Londonas Universitātes koledžas veselības institūta profesors Deivids Džeimss.

Viņš stāsta, ka izpētītie mehānismi ir analoģiski tiem, kādi vērojami zīdītāju organismā, un līdz ar to ir sperts liels solis, lai izprastu šūnu miršanas procesu arī cilvēku organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!