Omega-3 taukskābes, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu, tagad varēs uzņemt ne tikai no zivīm, bet arī no cūkgaļas, ziņo žurnāls Nature Biotechnology. Amerikāņu zinātnieki ir radījuši ģenētiski modificētas cūkas, kas spēj izstrādāt šīs taukskābes.
Omega-3 taukskābes neveidojas cilvēka organisma un tās obligāti ir jāuzņem ar pārtiku. Šīs tauskābes var uzņemt no treknajām zivīm: lašiem, makrelēm, svaiga tunča. Taču ne visi cilvēki panes zivs garšu, tāpēc Pitsburgas universitātes zinātnieki ir radījuši alternatīvu Omega-3 taukskābju avotu. Tam zinātnieki ir pārnesuši nenobriedušās cūku embrionālajās šūnās speciālu gēnu - fat-1, kas kontrolē omega-6 taukskābju pārvēršanos par omega-3 paveidu. Izmantojot klonēšanas metodi ar kodolu pārnēšanu zinātnieki ir radījuši no pārveidotajām embrionālajām šūnām ģenētiski modificētu cūku.

Optimālu omega-3 un omega-6 taukskābju daudzumu saturoša cūkgaļa pēc pētījuma autoru domām var kļūt par balansētas uztura komponentu. Turklāt zinātnieki ir piedāvājuši izmantot ģenētiski modificētas cūkas omega-3 taukskābju pozitīvo īpašību pētīšanai.

"Cilvēkiem un cūkām ir līdzīga fizioloģija. Mēs varēsim izmantot šos dzīvniekus kā modeli un pētīt, kādā veidā paaugstināts omega-3 taukskābju līmenis ietekmēs sirds-asinsvadu sistēmu," paziņoja pētījuma autors Rendijs Praters. Pēc viņa domām, modificēto cūku dzīves ilgums pagarināsies, kā rezultātā to audzēšana būs izdevīgāka arī fermeriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!