Foto: Vida Press

Piektdien, 1. jūnijā, leģendārā amerikāņu aktrise Merilina Monro atzīmētu 92 gadu jubileju. Tiesa, liktenis viņai bija lēmis īsu, bet ļoti spožu mūžu.

Platīnblondi mati, sarkanas lūpas un koķetā dzimumzīmīte uz vaiga bija Monro atpazīšanās zīmes, kuras sievietes visā pasaulē joprojām atdarina, cenšoties vismaz kaut nedaudz līdzināties dīvai, par kuras seksapīlu un vīriešu valdzināšanas spējām joprojām klīst dažādi nostāsti.

Merilina, īstajā vārdā Norma Džīna Mortensone, ir dzimusi Kalifornijā. Savus pirmos dzīves gadus viņa pavadījusi bērnunamos, bet agrā jaunībā sākusi strādāt aviācijas rūpnīcā. Paralēli šim darbam viņa piestrādājusi par modeli un sapņojusi kādu dienu kļūt par slavenu aktrisi.

Slavu un plaša mēroga atpazīstamību Monro iemantoja piecdesmitajos gados, kad pēc filmu "Niagāra" ("Niagara") un "Džentlmeņi izvēlas blondīnes" ("Gentlemen Prefer Blondes") iznākšanas zibenīgi kļuva par sekssimbolu un superzvaigzni. Tolaik viņa, visticamāk, nemaz nenojauta, ka kļūs arī par popkultūras ikonu.

Monro arī bija pirmā amerikāņu žurnāla "Playboy" vāka modele – viens no visu laiku ikoniskākajiem foto tika publicēts 1953. gada decembrī.

Tiesa, slavai ir arī ēnas puse, un Monro gadījumā fanu pielūgsme nespēja viņai dot piepildījumu, tāpēc aktrise mierinājumu meklēja ne tikai šampanietī, miegazālēs un apreibinošās vielās, bet arī vīriešu skavās.
Foto: Caters News/Scanpix/LETA

Monro privātā dzīve bija gana vētraina, un viņai tika piedēvēti romāni ar daudziem slaveniem un ietekmīgiem vīriešiem, tajā skaitā arī brāļiem Kenedijiem. Savukārt mūža nogalē aktrise mīlēja ASV noziedzīgās pasaules karali, Čikāgas mafijas krusttēvu Semu Džankanu.

Monro savā mūžā paguva apprecēties trīs reizes – četrus gadus viņa bija oficiāli saistīta ar Džeimsu Dohertiju, deviņus mēnešus – ar slaveno beisbolistu Džo Dimadžio, un gandrīz piecus gadus viņa bija precējusies ar rakstnieku Artūru Milleru.

Monro dzīve aprāvās 1962. gada 5. augustā privātmājā Losandželosā. Oficiālā versija liecināja, ka tolaik vien 36 gadus vecā daiļava bija pārdozējusi barbiturātus. Tiesa, viņas nāvi joprojām apvij dažādi noslēpumi un pat sazvērestības teorijas, un netrūkst tādu, kas uzskata – sieviete, iespējams, tika noslepkavota.

Starp populārākajām versijām par aktrises nāvi ir pasūtījuma slepkavība, ko noorganizējuši vai nu ASV specdienesti, lai izvairītos no skandāla par viņas intīmajiem sakariem ar brāļiem Džonu un Robertu Kenedijiem, vai arī mafija, kas tādējādi centusies dot triecienu Kenediju klanam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!