Foto: LETA

Latvijā populārākais sociālo tīklu lietotājs un moderno komunikācijas veidu speciālists Artūrs Mednis (attēlā), kurš aktīvi lieto gan Twitter, gan Facebook un citus tīklus, ir pārliecināts, ka ar laiku sociālu tīklu nozīme arvien vairāk pieaugs, bet indivīdus, kuri spītīgi atsakās tos lietot, sauc par gļēvuļiem.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Mednis atzīst, ka dažiem ārvalstu sociālie tīkli var šķist ērtāki un vieglāk lietojami, tomēr tas nenozīmē, ka pašmāju populārākais sociālais tīkls Draugiem.lv zaudēs savus apmeklētājus.

"Ir cilvēki, kuri nesaprot neko no Facebook vai Twitter, bet ērti jūtas draugos, un ir arī tādi, kuri ilgstoši lietojuši ārzemju tīklus un draugos apjūk. Bet, tā kā sociālais tīkls nav mobilais telefons un neviens nav spiests no tiem izvēlēties vienu, cilvēki mēdz lietot vairākus no tiem un viss ir kārtībā," analizē Mednis.

Viņš piekrīt tam, ka, pārmērīgi aizraujoties ar ierakstu atstāšanu dažādās vietnēs, cilvēks var kļūt citiem lietotājiem garlaicīgs. "Ir jāzina mēra sajūta gan Twitterī, gan Facebookā, jo, atklāti sakot, virtuālā komunikācija no reālās dzīves attiecībām īpaši neatšķiras - ja kāds ballītē visu laiku runā, ir skaļš, uzbāzīgs, neļauj izteikties citiem, bet tikai pats gvelž, arī tad viņš riskē, ka citi no viņa novērsīsies," komunikācijas veidus salīdzina Mednis.

Pats viņš cenšas ierobežot savu Twitter ierakstu skaitu - dienā viņš nereti ierakstot tikai kādas piecas reizes, bet pēc sekotāju skaita viņš un dīdžejs Toms Grēviņš pašmāju Twitter lietotāju vidū dala pirmo vietu, kas Mednim arī uzliekot zināmu atbildības sajūtu par savu ierakstu saturu.

Pats sevi viņš par pārmērīgi atkarīgu no sociālajiem medijiem neuzskata, un problēmas arī viņam aktīvā ierakstu veikšana līdz šai nedēļai nebija radījusi, tomēr ceturtdienas rītā Mednis izraisījis neparastu un līdz šim nebijušu situāciju kinoteātrī Forum Cinema - tur notikusi preses skate filmai The Social Network par Facebook tīkla radīšanu, bet filmas laikā Medņa blogā parādījies ar mobilo telefonu uzņemts videomateriāls no filmas seansa.

Protams, uz to nekavējoties reaģējusi kinoteātra vadība, filma vidū apturēta, zālē ieradušies policisti, kuri Medni nopratinājuši. Tā kā viņa mobilajā telefonā nekādi materiāli netika atrasti, policija, visticamāk, lietu neierosinās, lai gan filmēšana seansa laikā ir uzskatāma par likumpārkāpumu.

Izrādās, ka pats Mednis pie notikušā arī nemaz nav īsti vainojams - kādu laiku pirms seansa viņš savā Twitter vietnē bija cilvēkus aicinājis sūtīt video vai foto materiālus no pirmā filmas seansa, bet vēlāk, lai aizsargātu iespējamos sūtītājus, viņš preses seansa laikā cilvēkiem iedevis pieeju savam blogam, un kāds arī veicis ierakstu.

"Ja godīgi, es nemaz nepārdzīvotu, ja sāktos tiesvedība, jo tas būtu Latvijā nebijis gadījums, un, iespējams, tieši tas arī mudinātu tiesībsargus lielāku uzmanību pievērst anonimitātes izskaušanai internetā," pārliecināts ir Mednis.

Lai gan pats iekūlies nelielā ķibelē, Mednis tomēr ir pārliecināts, ka cilvēkiem ir jāizmanto modernās komunikācijas līdzekļi. "Es nesaprotu, kā var neizmantot, piemēram, Twitter, Facebook vai jeb ko citu. Tās ir bailes. Viduslaikos, piemēram, dedzināja raganas, lai gan viņas bija parastas sievietes, kuras apkārtējie vienkārši nesaprata. Arī tagad daudzi latvieši, it īpaši vecumā virs 30 gadiem, nesaprot sociālos tīklus un šīs nesapratnes dēļ no tiem baidās," uzskata Mednis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!