Foto: LETA
Saistībā ar finanšu ministra Andra Vilka izteikumiem, ka Latvijā pensionēšanās vecums varētu sasniegt 70 gadus, bijušais tautas kalps Jakovs Pliners (attēlā) pauž bažas, ka vismaz puse Latvijas iedzīvotāju pensiju varētu tā arī nesagaidīt, jo gluži vienkārši nomirs.

"Jā, protams, ir valstis, kurās pensionēšanās vecums ir 65 vai 67 gadi, bet tur ir cits vidējais dzīves ilgums, arī pilnīgi cits dzīves līmenis un apstākļi. Latvijā līdz 70 gadiem daudzi nenodzīvos un sanāks absurda situācija - cilvēki būs mūžu strādājuši, maksājuši nodokļus valstij, bet tos nekad tā arī neizmantos," sarunā ar izklaides portālu Mango sašutumu pauž Pliners.

Viņš tāpat pauž uzskatu, ka valstij ir citi varianti, kā panākt ekonomikas atveseļošanos. "Valstij ir citi varianti, bet politiķi izvēlas to variantu, kurš ir vissliktākais! Latvijā cilvēki jau no 60 gadu vecuma gaida pensiju, jo veselība ir slikta, enerģija un arī entuziasms nav vairs tādi kā jaunībā. Cilvēki valstij nokalpo mūžu, bet ko saņem pretī? Pigu saņem! Tas ir ļoti nepareizi," uzskata Pliners. 

Politiķis ir pārliecināts, ka, palielinot pensionēšanās vecumu, valsts sagaidīs, ka cilvēki arvien vairāk nemaksās nodokļus un palielināsies aploksnēs maksāto algu skaits.

"Tāpat nav arī skaidrs, kas notiks ar tiem, kuri neilgi pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas paliks bez darba. Es labi zinu, ka tik cienījamā vecumā darbu atrast ir ļoti grūti," sūkstās Jakovs.

Pliners pieļauj, ka šādas ieceres izraisīs asu iedzīvotāju protestu vilni un Latvijā, iespējams, briest revolūcija. "Latvijā dzīvojošie cilvēki ir ļoti pacietīgi, bet tādas ieceres ir pamatīgs drauds, jo visam ir savas robežas, un ja cilvēki izies ielās... Drīz viņus noteikti kāds mudinās iziet ielās, un tad revolūcija būs neizbēgama," uzskata bijušais deputāts.

Viņš pats gan nealkst piedzīvot revolūciju, jo ir pārliecināts, ka "to iecer un izplāno romantiķi, izpilda fanātiķi, bet revolūcijas sekas izmanto nelieši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!