Foto: AFI
Šonedēļ 40 itālietes, kurām bijušas slepenas attiecības ar Romas katoļu baznīcas priesteriem, internetā publicējušas vēstuli Romas pāvestam Benediktam XVI ar lūgumu atcelt katoļu garīdzniekiem noteikto celibātu.

Šajā sakarā izklaides portāls Mango vēlējās noskaidrot kardināla Jāņa Pujata (attēlā) viedokli celibāta atcelšanas jautājumā.

Sazinoties ar kardinālu, kurš gan piektdien veselības problēmu dēļ uz vienu dienu nonācis slimnīcā, Mango uzzināja, ka Latvijas katoļu baznīcas galvas nostāja par celibāta atcelšanu ir gana strikta un noraidoša.

"Es domāju, ka tas nekad nenotiks un tāpēc ir veltīgi šādus jautājumus cilāt. Celibāts ir liels labums baznīcai. To mainīt nevajadzētu, un atturēšanos atcelt nedrīkst," savu nostāju pauda kardināls.

Itāļu mācītāju mīļākās savā vēstulē Romas pāvestam kā vienu no iemesliem celibāta atcelšanas nepieciešamībai minējušas, ka tas samazinās pedofilijas gadījumu skaitu katoļu baznīcā.

Tomēr kardināls Pujats šo karstasinīgo itāliešu argumentu apstrīd, norādot, ka procentuāli mācītāju vidū pedofilijas gadījumu skaits ir neliels. "Pedofilija vēl vairāk notiek tieši precēto cilvēku vidū, bet tas, kas notiek mācītājos, ir ļoti mazs procents. Tā kā neko labot nevajag," novērojis Pujats.

Uz jautājumu, vai pats kardināls nekad nav jutis kārdinājumu ļauties seksa priekiem, Pujats gardi nosmejas un izvairīgi paskaidro, ka tā neesot gluži telefona saruna, kuru risināt, viņam guļot slimnīcā, bet, pat ja kārdinājumi ir bijuši, Pujats kā īsts dieva kalps tiem nav ļāvies.

"Ja cilvēks ir ticīgs un Dievu mīl, tad nav nekādu problēmu. Kārtīgam priesterim celibātu pārkāpt nenākas," apgalvo Pujats un itāļu sieviešu pāvestam adresēto lūgumu, ka arī mācītājiem "jāpiedzīvo jūtas, mīlestība un jābūt mīlētiem" apstrīd ar faktu, ka īsteni ticīgajam pietiek ar Dieva mīlestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!