Foto: LETA
Latvijā uz vienas rokas pirkstiem iespējams saskaitīt tos atpazīstamos pašmāju ļaudis, kas publiski atklājuši savu netradicionālo orientāciju, taču tādi, kas publiski pauduši atbalstu cilvēkiem, kas "iznākuši no skapja", ir krietni vien vairāk. Viņu vidū ir arī bijusī iekšlietu ministre Linda Abu Meri (attēlā).

Bijusī ministre tīmekļa vietnē Facebook šonedēļ uzsākusi diskusiju par visnotaļ delikātu tēmu - viņa padalījusies ar bloga ierakstu, kurš tapis pirms aptuveni sešiem gadiem. Tajā bijusī iekšlietu ministre, atklāj, ka viņas labākais draugs ir gejs.

"Rakstīju šo blogu pirms sešiem gadiem. Nekas nav mainījies. Kritizējiet vai apskaudiet. Mans labākais draugs ir gejs. Un viņa dzīvesbiedrs tāpēc arī kļūst par manas dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Cik man šie cilvēki svarīgi, uzrakstīt ir mazākais, ko varu izdarīt viņu labā.

Viņi ir bieži viesi mūsu mājās, un mani bērni pieņem, ka ir arī tādas attiecības, un savā bērnu naivumā uzdod tiešus jautājumus, uz kuriem saņem tiešas un godīgas atbildes.

Tas nemaina to, ka mans septiņus gadus vecais dēls skaidri zina, ka grib apprecēties ar Vladu, jo viņa ir smuka, un mana meita labprātāk draudzējas ar klases zēniem, jo viņi jauki protot pievērst viņai uzmanību," savas privātās dzīves aizkulises atklājusi Linda.

Turpinājumā Abu Meri atklājusi, ka viņas labākais draugs par savu netradicionālo orientāciju paziņojis ar īsziņas starpniecību, un mirklī, kad viņa uzzinājusi patiesību, Linda vēlējusies šo cilvēku apskaut un pasargāt. Viņa uzreiz spējusi šo faktu pieņemt kā pašsaprotamu.

"Atceros savas pārdomas. Kā pakāpeniski mēģināju saprast, vai satiekoties es uz viņu skatīšos citādi, nekā pirms viņa atklāšanās. Ko jautāšu... Satiku un sapratu, ka nekas nav mainījies. Mans draugs ir mans draugs un tāds ir neatkarīgi no tā, vai viņš ir vīrietis vai sieviete, vai viņš ir blonds vai sirms...

Tikai pakāpeniski uzdevu jautājumus, kuri mani interesēja (jo par geju attiecībām neko nezināju). Un, protams, baidījos, ka uzzināšu kaut ko, kas mani varētu atgrūst. Sākumā šķita, ka nevarēšu ieiet viņu kopīgajā dzīvoklī un dzert kopā tēju... Sākumā arī negāju, sakot, ka nezinu, vai varēšu pieņemt viņu attiecības ne tikai teorētiski, bet arī praktiski. Tā pierādot, ka manī pēdējiem spēkiem cīnās homofobs.

Protams, mans draugs mani dažreiz nesaprot, un es droši vien viņu, un tad mēs mazliet nesaprotamies. Kā jebkurās attiecībās. Tikai mūsu gadījumā tas tomēr ir mazliet citādi. Viņš zina, ka ikdienā var saskarties ar naidu un agresiju, tāpēc svarīgas ir jebkuras attiecības, kurās no tā iespējams izvairīties. Viņš novērtē cilvēku cilvēka paša dēļ un zina, ka svarīgākas par visu ir savstarpējās attiecības, jo viss cits ir pārejošs," noslēgumā piebildusi Linda.

Šis bloga ieraksts raisījis diskusijas arī Lindas draugu un paziņu vidū, un, kā jau tas bija gaidāms, ļaudis Abu Meri publisko atklāsmi vērtējuši neviennozīmīgi. Kamēr daži sievieti uzslavējuši par viņas drosmi, neiztrūkst arī tādu, kas komentāru sadaļā padalījušies ar krietni vien skeptiskākiem komentāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!