Foto: Privātais arhīvs
Ar drosmīgu, atklātu paziņojumu sociālajos tīklos klajā nākusi starptautiski novērtētā latviešu modele Luīze Salmgrieze-Campio – viņa atzinusies, ka daudzus gadus cīnījusies ar ēšanas traucējumiem un sirgusi ar bulīmiju.

Modele atsaukusies uz #MeToo kustību, kuras ietvaros ļaudis dalās pieredzē par piedzīvoto seksuālo vardarbību. Viņa šo pašu saukli attiecinājusi uz milzu problēmu modes industrijā – ēšanas traucējumiem un badošanos, kas ir izplatīta gan starp meitenēm, gan puišiem.

Luīze, kura nu ir laimīgi precējusies ar portugāli Nuno un audzina meitiņu Stellu, savu modeles karjeru sāka aptuveni 14 gadu vecumā, un, kā viņa atklājusi, jau toreiz modeļu aģentūra Latvijā mudinājusi viņu zaudēt svaru, lai meitene varētu piedalīties starptautiskos kastingos.

"Ēšanas traucējumi vispirms sākās ar badošanos. Es centos ēst pēc iespējas mazāk," norādījusi Luīze, piebilstot, ka neesot zinājusi citu veidu, kā notievēt. Arī aģentūra nav sniegusi nekādu atbalstu vai padomus.

Meitene vairākas reizes dienā sevi mērījusi un analizējusi, lai būtu pārliecināta, ka ir vēlamajā formā. "Rezultātā man uz aptuveni diviem gadiem pazuda mēnešreizes. Šos divus gadus es domāju, ka man nekad mūžā nevarēs būt bērni," tā modele.

Luīzei izdevies nedaudz pieņemties svarā, tomēr drīz vien viņai atkal nācies badoties, jo darba gaitās Japānā meitenei paziņots, ka viņa ir par puscentimetru lielāka nekā atrunāts līgumā un šī iemesla dēļ viņa var nesaņemt samaksu.

Spiediens bijis tik liels, ka modele sākusi pēc katras ēdienreizes izraisīt vemšanu, lai atbrīvotos no kuņģa satura un neuzņemtu liekas kalorijas.

Tā tas turpinājies, līdz Luīze palikusi stāvoklī. Jāatzīmē, ka šī gada sākumā viņas meitiņai Stellai apritēja trīs gadiņi."Jā, es astoņus gadus periodiski cietu no bulīmijas," drosmīgi paziņojusi modele.

Atskatoties pagātnē, modele atminas, ka neskaitāmas reizes kaunējusies par savu ķermeni, nemitīgi skaitījusi kalorijas, naktīs gulējusi ar kurkstošu vēderu, bet pēc ēšanas bieži devusies uz tualeti vemt. Tajā pašā laikā viņa slavēta par to, ka spējusi tik ātri zaudēt svaru.

"Es zinu, ka cilvēki, kuri strādā modes industrijā, baidās skart šo problēmu, un viņi nezina, kā par to runāt. Izmēri 90-60-90 (meitenes zina, ka patiesībā tie drīzāk ir 80-60-89) lielākajai daļai modeļu nav sasniedzami veselīgā veidā," vēstījusi Luīze, piemetinot, ka, viņasprāt, ir necilvēcīgi kādam likt klāt mērlenti, lai noteiktu, vai viņš skaitās gana labs. "Mēs visi esam unikāli, un tādiem arī jābūt mūsu izmēriem," savu nostāju paudusi modele.

Tāpat arī modele norādījusi, ka vairumā gadījumu aiz skaistajām modelēm bildēs slēpjas par sevi nedrošas meitenes, kuras cieš un vienas mēģina tikt galā ar savam problēmām.

"Es jūtos vainīga par to, ka visus šos gadus esmu atbalstījusi viltus skaistuma standartus un likusi citām sievietēm justies par sevi nepārliecinātām," piebildusi modele un norādījusi – ēšanas traucējumi ir psihiska slimība, nevis kaut kas, ko cilvēki izvēlas darīt no brīvas gribas.

Jāatzīmē, ka modeles drosmīgā atzīšanās izpelnījusies daudzas uzslavas un ne viens vien viņai pateicies par iedrošinājumu atklāti runāt par problēmām, kā arī iedvesmas devu izķepuroties no grūtībām.

View this post on Instagram

So many of You asked me about my recovery from #eatingdisorder , so here are some of the things that I do and that help me to stay healthy , balanced and thriving . ✔️ I never skip meals! I have 3 nutritious meals a day and a snack in between if I get hungry, so I’m never starving, which helps to avoid binge eating. I will share some of my favorite recipes if anyone is interested ? 👩‍🍳 ✔️ I exercise 3-4 times a week but I ONLY do the workouts that I love and find fun ( running, yoga, barre, metcon etc) . I never use a workout as punishment and I don’t push myself to workout if I really don’t feel up for it. I also walk a lot with my dog and Stella . Staying active is my key to staying sane ! ✔️ I let myself to have everything but I do control the portion sizes! I find that if I tell myself , i can’t have something, it sets me up for failure. I have something sweet almost every day but normally it’s something small like a macaroon or couple pieces of chocolate. I never stock up my home with trigger foods. ✔️ I surround myself only with true friends and people that encourage me to be better ! I am a good listener and a friend but if I see that someone is using me to just brag about themselves and only suck the energy out of me, I cut them out . ✔️ I learned to say NO. If I don’t feel like meeting with someone or doing something , I don’t do it. ✔️ I always listen to my body and to what it might need. If I crave something I try to understand why. If I crave it because I am deficient of something or I crave it because of some other reason like boredom, sadness. If that’s the case , I try to find an alternative solution for my craving. ✔️I remind myself every day , that when I was sick , I was never as happy as I am now and that I am not willing to give up that happiness for a smaller size of jeans. 🦋

A post shared by Luīze Salmgrieze - Campio (@luize_salmgrieze) on Apr 9, 2019 at 11:57am PDT

View this post on Instagram

City of angels they say 👼🏼 ✨#losangeles

A post shared by Luīze Salmgrieze - Campio (@luize_salmgrieze) on Jan 6, 2019 at 7:25pm PST

View this post on Instagram

Nature doesn’t hurry, yet everything is accomplished 🍃✨ #newyork #fallisintheair

A post shared by Luīze Salmgrieze - Campio (@luize_salmgrieze) on Oct 12, 2018 at 11:07am PDT

View this post on Instagram

Put Your money on me 💸 #jamienelsonphotographer #beautyexpress #closeup

A post shared by Luīze Salmgrieze - Campio (@luize_salmgrieze) on Aug 13, 2018 at 10:53am PDT

View this post on Instagram

When Your best photographer is in town for the weekend 💙 @salmgrieze 💙

A post shared by Luīze Salmgrieze - Campio (@luize_salmgrieze) on Sep 29, 2018 at 10:59am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!