Foto: DELFI

Modes raidījumu veidotājas Maijas Silovas (attēlā) debija dzejā izraisījusi plašu rezonansi. Izskatīgās blondīnes dzejas krājums Stihya kļuvis par vienu no apspriestākajām tēmām sociālajos portālos – kamēr vieni aktīvi aizstāv Silovas talantu, citi rada ļaunus jokus par jaunizcepto dzejnieci.

”Kurš ir uzrakstījis vairāk grāmatu nekā izlasījis? Maija Silova!", ”Pastarās dienas dvaša pakausī - TV dīva Maija Silova debitē kā dzejniece", ”M.Silova izdod dzejas krājumu. Vo, malacīte! Pa visu tirāžu moš jauns Gučī pončo arī sanāks. A varbūt nedavilks."

Šāda tipa jociņi pa sociālajiem portāliem klejo jau kopš 18. oktobra vakara, kad Latvijai tika reprezentēts Silovas dzejoļu krājums.

Pazīstamais mediju darbonis Gustavs Terzens pat piedāvā ideju dzejai, kas Silovai varētu noderēt nākamajam krājumam.

”Maijas S. jaunā krājuma (turpinājums): Rīts logā jau svīst/ Nez, ko diena gatava paust/ Vai iet man uz Hā un Em?/ Vai drēbītes pašai aust?/", ”Maija turpina plosīt sirdis: Ar sirdi tik gurdu/ Es šķirstīju Burdu/ Tās ir nespēka jūtas/ Jo piegrieztnes grūtas/" - šādi tautu portālā Twitter iepriecina Terzens.

Šī versija par Maijas daiļradi kļuvusi teju populārāka par oriģinālajiem dzejoļiem - to jūsmīgi retvīto pat Rīga Radio.

Tomēr Silovas daiļradei netrūkst arī aizstāvju - sabiedrībā pazīstamas dāmas atzīstas, ka dzeja viņas ļoti uzrunājusi, piemēram, raidījuma Kinomānija vadītāja Anna Rozīte Silovas ietekmē arī pati uzrakstījusi dzejoli.

”Esmu vienā piegājienā izlasījusi pusi tavas grāmatas, jo nespēju atrauties. Un pats interesantākais ir tas, ka, iedvesmojoties no tevis, arī es šovakar esmu uzrakstījusi dzejoli, ko neesmu darījusi jau ļoti ilgus gadus," emocionālu vēstījumu Silovai publicējusi Rozīte.

Par grāmatu pozitīvas atsauksmes sniedz arī uzņēmēja Marika Ģederte, bet mūziķis Markus Riva un skaistumkonkursu rīkotāja Diāna Kubasova atzīstas, ka nevar vien sagaidīt, kad tiks pie Stihya lasīšanas.

Iedvesmotie priecājas par to, ka Maija ”nojauc robežas starp gara skaistumu un ārējo skaistumu" un mierina jauno dzejnieci, atgādinot, ka nelabvēļiem noteikti skauž viņas panākumi nu jau arī dzejas jomā.

Pati autore portālā Facebook publicējusi vēstījumu visiem kritiķiem un grāmatas izsmējējiem. ”Es diemžēl nevaru pievērsties visiem, kuriem ir kas sakāms, jo man nav laika ar to nodarboties. Tādēļ arī visai pastarpināti nojaušu, kas notiek - neesmu lasījusi visas "atsauksmes", bet nojaušu, ka grāmatnīcas jau ir iztukšotas, ja tik daudziem jau ir savs vērtējums.

Paldies, ka atbalstāt mani finansiāli - pretējā gadījumā, kā var zināt, kas grāmatā ir rakstīts? Punkts numur divi. Neesmu sevi dēvējusi par dzejnieci, bet ko un kā rakstīt paliek manā ziņā, piedodiet.

Nepazemojiet sevi tik ļoti, pašcieņu zaudēt ir ļoti viegli. Katram ir savs viedoklis, bet šī ņemšanās ap "gadsimta notikumu" mani ļoti iedvesmo un liek domāt, ka esmu uz pareizā ceļa," par skauģiem pasmaida Silova.

Foto galerijā: ieskats Silovas grāmatas atklāšanas pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!