Foto: Mango
Jau pirmajā Mālpils muiža apskates reizes Līgai Plaudei (27) acīs iekrita muižas zvaigžņu zāle – tur pirmoreiz sperot kāju, Līgai bijusi vīzija, kā sievietes vakarkleitās dejo valsi. Viņas sapnis ir gandrīz, gandrīz piepildījies.
Līga Plaude ir īsta muižniece - viņas tēvs, miljonārs Aldis Plaudis uzdāvinājis jaunajai sievietei brīnišķīgo Mālpils muižu.

Tiesa, muižu par brīnišķīgu vietu pārvērtusi tieši skaistā jaunā īpašniece. Pateicoties viņas pūliņiem, Mālpils pagasts jau šobrīd muižas grausta vietā ieguvusi skaistu kungu māju, taču ar šo ēku muižas Līgas īpašuma sakārtošana nebeidzas, viņai padomā vēl daudz darāmā.

Jaunā muižniece saka - muižas kompleksu var nosaukt arī par dāvanu, bet drīzāk viņai dota iespēja gūt pieredzi viesnīcas izveidošanā un vadīšanā.

"Tas nav tikai bizness, bet kaut kas sirdij. No tēva puses šī muiža ir dāvana visai mūsu ģimenei," tā Līga. Katrs Plaužu ģimenes loceklis ir izveidojis vienu numuriņu muižā, topošajā viesnīcā, izstrādājot personisku interjera dizainu. Līgas numuriņš top muižas trešajā stāvā ar skatu uz veco parku.

Bez muižnieces pienākumiem Līga strādā tēva kompānijā "Vestabalt", lielākoties darbojas jauno nekustamo īpašumu projektu lauciņā. Pēc izglītības jaunā sieviete ir juriste.
"Man paveicies, ka man ir priekšzināšanas būvniecības nozarē, tomēr viesnīcas izveidošana - tas ir jauns izaicinājums. Muiža ir mana sirdslieta, nevis pelnīšanas vieta. Šobrīd gatavojamies iegādāties antikvāras mēbeles, lai vide muižā būtu pēc iespējas autentiska," stāsta jaunā muižniece.

Šobrīd interjera noformēšanas un vides iekopšanas darbi vēl tikai priekšā, taču šādus tādus glamūrīgus interjera un eksterjera fragmentus var aplūkot jau tagad - sākot no vannas telpām, kas noklātas ar sarkanām rakstainām flīzēm, līdz dārgiem tualetes podiem vai šikiem vēsturiskiem podiņu kamīniem.

"50 kilometri līdz Rīgai - tas ir pietiekami tuvu, lai atbrauktu šurp paēst fantastiskas vakariņas un arī pietiekami tālu, lai atpūstos no galvaspilsētas. Rīga ir tuvu, bet tomēr šeit ir cita pasaule. Senatnīgums, romantika, mīlestības tiltiņš - to visu varēs baudīt. Šai vietai ir īpaša aura, es ceru, ka cilvēkiem te patiks tikpat ļoti, cik mums," priecājas Līga. Septembra beigās muižā jau rezervētas pirmās kāzu svinības. Te taps mīlestības parks un kāzas būs viens no muižas īpašajiem piedāvājumiem.

Muižas iegādes process Plaužu ģimenei process bija ārkārtīgi sarežģīts - katrai ēkai savs īpašnieks un citas nebūšanas, tomēr visbeidzot izdevies atgūt daudzas muižas ēkas, arī seno milzīgo parku Mālpils centrā.
Gadiem ilgi Plaužu ģimene vēlējusies iegādāties kādu restaurējamu kultūras pieminekli, līdz pavērusies iespēja iegūt Mālpils muižu. Muižas ēka iegādes brīdī bija ieķīlāta. Kungu mājas pirkšanas cenu Aldis Plaudis vairs neatceras, taču tā bijusi ārkārtīgi zema, ne rēķināma miljonos.

"Vēsturiskie centri - muižas un pilis lielākoties atrodas apdzīvotu vietu centros, līdz ar to vide parasti ir sabojāta. Parasti vide ap pilīm ir degradēta - vecajās kalpu mājās dzīvokļi ir noprivatizēti, tur lielākoties dzīvo dzīves lūzeri un bomži. Ja es rīkošu kāzas, bet zildeguņi taisīs vārtus - kāds tur vairs prestižs? Ja šeit no terases pretī būtu redzama cūku ferma vai skābbarības tornis, fīlings būtu cauri. Toties te redzam pasakainu parku ar diviem dīķiem," ar pirms pāris gadiem veikto pirkumu gandarīts Aldis Plaudis.

Miljonārs sašutis par latviešu nenovīdīgumu: "Ja esi turīgs, tu pēc definīcijas esi slikts cilvēks. Ja tev ir nauda, tu esi nelietis. Ja tu esi miljonārs, tu esi krāpnieks. Naudu godīgi nopelnīt nav iespējams, cilvēki domā. Bet tas, ka tu dod simtiem cilvēku darbu un maksā miljonus valsts budžeta kasē - vai neko tas nenozīmē?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!