Foto: LETA

Vēl aizvien turpinās Ventspils mēra Aivara Lemberga izsludinātais konkurss par kļūdu skaitu TV "sejas" Baibas Sipenieces-Gavares (attēlā) izsūtītajā atteikuma vēstulē Ventspils Jūras svētku rīkotājiem, bet pati Sipeniece pauž gandarījumu, ka pret oligarhiem vērstā kampaņa ir trāpījusi desmitniekā.

"Vēstule tika rakstīta īsi pirms manas uzstāšanās "Oligarhu kapu svētkos", jo nevēlējos, lai svētku organizatori par to uzzina no skatuves. Informēt viņus pirms tam bija tikai pieklājīgi," par nu jau leģendārās vēstules tapšanu izklaides portālam Mango stāsta Sipeniece.

Izrādās, vēstule rakstīta steigā, un tās rakstītāja par galveno uzdevumu uzstādījusi skaidri un saprotami darīt svētku organizatoriem zināmus iemeslus, kāpēc viņa ar savu skatuves partneri Valteru Krauzi atteikušies no svētku vadīšanas.

"Ja šī vēstule būtu oficiāla un paredzēta iegrāmatošanai, es to rakstītu ar roku un gramatikai pievērstu daudz lielāku uzmanību. Visticamāk, es arī pieaicinātu redaktoru, kurš izlabotu kļūdas, bet šīs vēstules mērķis bija cits - te galvenais bija skaidra doma, nevis tas, cik skaisti, eleganti un gramatiski pareizi tā ir noformēta," stāsta Sipeniece.

Par Lemberga rīcību, izsludinot konkursu un publiski pasmejoties par viņas gramatikas zināšanām, pieredzes bagātā šovu vadītāja nebēdā.

"Tas, ko viņš tagad dara, pierāda, ka mūsu akcija "Oligarhu kapu svētki" ir trāpījusi desmitniekā, jo visi, kas viņu sargā, tagad trako apkārt. Man ir prieks, ka šis gadījums izraisa interesi. Ja cilvēki reaģē, viss vēl nav beidzies. Tā kā esmu publisks cilvēks, mani lēmumi gūst lielāku rezonansi. Kaislības ap vēstuli man liek domāt tikai par to, cik patiesībā vājš cilvēks ir Aivars Lembergs. Viņš nav nedz liels, nedz stiprs," Lembergu raksturo Sipeniece.

"Man ir patiess prieks, ka pat tik kļūdainu vēstuli Lembergs ir spējis saprast, un arī tas, ka cilvēki tajā meklē tās "dramatiskās" kļūdas, ir labi, jo cilvēkiem ir jātiecas pēc izglītības un cieņas pret valodu," bilst pasākumu vadītāja.

"Vienīgais, ko es nožēloju, ir vēstules saudzīgais stils. Ja es būtu zinājusi, ka viss tā izvērtīsies, būtu izteikusies tiešāk un skaidrāk, neizvēloties tik saudzīgus vārdus. Ja kļūdas vēstulē ir vienīgais, pret ko manā sakarā Lembergs var vērsties, es solu laboties un nākamo vēstuli rakstīt ar roku, ievērojot visas atstarpes un gramatikas likumus. Es pat Lembergam varu apsolīt dažus semikolus," smaidot sola Sipeniece.

Uz jautājumu, vai viņa plāno Lembergam sūtīt vēl kādu vēstuli, šovu vadītāja atsmej, ka tādas cerības esot. 

"Es ceru, ka kādreiz es viņam varēšu aizsūtīt pateicības vēstuli, ka viņš ir sapratis savas kļūdas un labojies. Nezinu, kad tas varētu notikt, bet solu, ka šī vēstule būs noformēta pēc visiem likumiem," rezumē Sipeniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!