Foto: F64

Žurnālists, tulkotājs un pasniedzējs Kārlis Streips (attēlā) nekad nav slēpis savu netradicionālo seksuālo orientāciju un vienmēr paudis savus uzskatus par minoritāšu tiesībām Latvijā, bet nedēļas sākumā asas diskusijas par šo tēmu izvērtušās žurnālista Facebook profilā.

"Ir grūti mūsdienās būt aizspriedumainam par geju lietām un joprojām iztaisīties, ka esi intelektuālis," ar šādu teikumu Streips uzsāk diskusiju sociālajos tīklos.

Turpinājumā Kārlis apspriež arī homofobiju jeb bailes no homoseksuāliem cilvēkiem, norādot, ka tās neliecina par intelektuālismu.

"Man ir grūti teikt, vai Latvijā homofobija ir mazinājusies, jo neesmu redzējis konkrētus pētījumus, taču zinu, ka cilvēki Latvijā joprojām baidās no homoseksuāļiem," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Streips.

Viņaprāt, ir vairāki iemesli tam, ka mūsu sabiedrībā izveidojusies šāda attieksme.

"Pirmkārt, liela daļa no Latvijas intelektuālā potenciāla dzīvo ārzemēs - Londonā un citās lielpilsētās, kurās homoseksuāļi tiek uztverti kā parasti, līdztiesīgi cilvēki, nevis kaut kas atšķirīgs un nepareizs.

Otrkārt, vecākiem cilvēkiem ir saglabājusies PSRS laiku audzināšana, kad seksa nebija. Šie cilvēki uzskata, ka nepazīst nevienu geju vai lesbieti, taču esmu pat ļoti pārliecināts, ka viņi kļūdās.

Ir daudzi cilvēki, kuri slēpj savu seksuālo orientāciju un to neatklāj, jo baidās no sabiedrības spiediena.

Arī pārvaldes sistēma pie mums ir bailīga. Ir vairāki intelektuāļi, kuriem homoseksuālisms nešķiet nekas ārkārtējs. Šie cilvēki ir izglītoti un visus uztver kā vienlīdzīgus, taču viņi baidās savus uzskatus paust atklāti un skaļi," uzskata Streips.

Taujāts, vai, viņaprāt, Latvijā pienāks diena, kad tiks atļautas viendzimuma laulības, Kārlis uzskata, ka tiks atrasts cits kopsaucējs.

"Nevis mēs kaut ko legalizēsim, bet Eiropa nonāks pie kopsaucēja. Šeit jau ir jārunā par tiesību jautājumu, kam vairs nav nekāda sakara ar dzimumu," norāda žurnālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!