Foto: F64

Pēc vairāk nekā 16 gadus ilgas LTV raidījuma Skats no malas vadīšanas no šī amata tika padzīts Čikāgā dzimušais žurnālists Kārlis Streips (attēlā) – pie vainas bija vārdiņš "maukas", ko Streips lietoja, runājot par "zaļo zemnieku slimīgo atkarību no Ventspils".

Tomēr žurnālists par to nepārdzīvo - viņš nevēlas tiesāties ar televīziju un mierīgi turpina strādāt kā Latvijas Universitātes pasniedzējs, kā arī piepelnās ar tulkošanu.

"Esmu kritizējis visas partijas pēc kārtas, arī Vienotību. Esmu komentētājs, nevis ziņu žurnālists. Līdz ar to man ir viedoklis, un tas apriori nevar būt objektīvs. Sabiedrībai netiek kalpots, ja žurnālistika tikai dūdina, reizēm arī jābaras un pat jālamājas," intervijā žurnālam SestDiena stāsta Streips un uzsver, ka savus vārdus Streips atpakaļ ņemt nevēlas.

"Arguments, ka Lembergs sakopa Ventspili un tādēļ varētu sakopt arī Latviju, neiztur kritiku. Ventspilī ir naftas nauda; tur arī Mikipele varētu strādāt par pilsētas mēru, un Ventspils būtu smuka kā konfekte," intervijā žurnālam SestDiena stāstījis Streips.

Kā jau ierasts intervijās ar Streipu, citi žurnālisti nespēj noturēties, nepajautājot viņam par homoseksualitāti, taču Streips par to sen vairs nemulst - "no skapja" viņš ir iznācis jau 16 gadu vecumā, un arī ciest šajā sakarā viņam nav nācies.

"Nē, izņemot to, ka cilvēki par mani raksta rupjības internetā. Bet es biju pirmais atklātais latviešu gejs arī Amerikā. Manā gadījumā var teikt: I have been only gay in the village, twice. Daži geji man ir teikuši, ka mamma to nedrīkst zināt. Es viņiem saku, ka mammas nemēdz būt tik stulbas: ja tev ir 50 gadu, nekad neesi bijis precējies un pie tevis nekad nav redzēta sieviete, droši vien viņa kaut ko nojauš."

Runājot par atšķirībām starp latviešu un amerikāņu domāšanu, Streips ir pamanījis kādu izteiktu mūsu tautas iezīmi.

"Latvieši ir ļoti mazohistiska tauta. Viņi domā: nevienam nav darīts pāri tik ļoti kā mums; mūsu valoda tūlīt izzudīs utt. Parādiet man kādu citu valsti, kas liek izkārt karogu, lai pieminētu pati savu okupāciju! Mums ir piecas dienas, kad jāizkar karogs sēru noformējumā. (..)

Šī gaušanās ir patiešām nogurdinoša. Cik nu manī ir palicis no amerikāņa, bet amerikāņi ir dzīvespriecīgāka un optimistiskāka tauta," uzskata žurnālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!