Foto: DELFI

Populārās grupas "Tautumeitas" līdere Asnate Rancāne pirms divām nedēļām no ārsta guvusi apstiprinājumu aizdomām, ka viņai ir multiplā skleroze (izkaisītā skleroze). Tā ir autoimūna saslimšana; slimību var ārstēt, uzlabojot pacienta dzīves kvalitāti, bet nevar izārstēt pilnībā. Rancāne par to pastāstījusi intervijā žurnālam "Ieva".

30 gadus vecā folkmūzikas zvaigzne par slimību runā nepiespiesti - tā viņai atklāta ļoti savlaicīgi, tāpēc viņas gadījumā diagnoze ir tikai liels brīdinājums. Rancānes karjera šobrīd iet tikai augšup, un viņa nevēlas slimības dēļ "atteikties no dzīves, kas man nenormāli patīk".

Sarunā ar "Ievu" māksliniece saka: "Ikdienā šī slimība sevi manīt neliek. Bet, kad ir lielāki saspringumi, stress un nogurums, tad jūtu izpausmes – visbiežāk tā ir tirpšana, dažreiz sāpes vai sajūta, ka roka aplieta ar karstu vai aukstu ūdeni. Tas netraucē neko darīt [..] Tā ir diagnoze, kurai ir daudz jautājuma zīmju, kā tā attīstīsies vai stāvēs uz vietas. Skaidrs, ka man jālieto medikamenti. Es nezinu, kas notiks tālāk. Dzīvo dienu no dienas un skaties, kas ar tevi notiek," saka Asnate.

Iepriekš Rancāne strādājusi Saulkrastu pašvaldībā, taču no šī darba aizgājusi, lai pilnībā sevi veltītu mūzikas jaunradei. Viņa pieņēmusi lēmumu nepazaudēt dzīves kvalitāti un nākotnē raugās pozitīvi.

Tiesa, sākumā no domām viņai bijušas trauksmes lēkmes: "Es iztēlojos visdažādākos scenārijus – kas ar mani notiks pēc 15 gadiem? Vai es būšu ratiņkrēslā? Vai man būs bērni? Daudz kam bija jāiziet cauri, lai saprastu – nē, ar mani nebūs viss slikti!"

Tagad Rancāne ievēro ārstu norādījumus – nedrīkst smēķēt, sabalansēti jāēd un jākustina muskuļi. Intervijā "Ievai" dziedātāja atzīst, ka sākotnēji atbildes meklējusi daudzviet, tostarp pie dziedniekiem, taču akcentē, ka liela to daļa ir simulanti un klausīt visam nedrīkst. Šo jomu, viņasprāt, lieliski izgaismojis "Re:Baltica" veidotais seriāls "Karmas latvieši".

Multiplā jeb izkaisītā skleroze ir hroniska slimība, kas skar galvas un muguras smadzenes, tās laikā jāpiedzīvo nevienmērīgas lēkmes. Šī slimība nav lipīga un to nevar nodot līdzcilvēkiem. Multiplā skleroze ir autoimūna slimība. Tas nozīmē, ka organisms neatšķir savas no svešām šūnām, tāpēc uzbrūk arī savām šūnām. Slimību var ārstēt, uzlabojot pacienta dzīves kvalitāti, bet nevar izārstēt pilnībā.

Pasaulē ar multiplo sklerozi slimo aptuveni 1,2 miljonu iedzīvotāju. To bieži diagnosticē jauniem cilvēkiem vecumā līdz 33 gadiem. Šajā rakstā apkopotas piecas pazīmes, kas varētu liecināt par izkaisīto sklerozi.

Pilnu interviju ar Asnati Rancāni lasi 15. marta "Ievā" vai "Santa.lv"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!