Foto: F64
Līdz ar pavasara lielākajiem kristiešu svētkiem ik gadu lielākā daļa no mums tiek pie veselām četrām brīvdienām pēc kārtas. Tas ir pietiekami daudz, lai cilvēks pat mazliet apjuktu – ko vēl iesākt bez olu kaujām mājas kārtībā un šūpoļu meklēšanas kaimiņu pagalmā. Tāpēc "Delfi Kultūra" piedāvā 10 labas idejas garām brīvdienām, gan ar Lieldienu nedēļai piederīgu noskaņu, gan bez tās.

Divvientulībā ar grāmatu. Labākie latviešu prozā

Foto: LETA

Četras brīvdienas pēc kārtas, iespējams, ir labs iemesls atlicināt paris stundas divvientulībai ar grāmatu. Nupat nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas pretendenti, starp tiem arī labākie no pagājušajā gadā izdotajiem prozas darbiem. Nominantu vidū trīs spēcīgi sērijas "Mēs. Latvija XX gadsimts" romāni: Noras Ikstenas "Mātes piens", jau dramatizējumu piedzīvojušais Māra Bērziņa "Svina garša" un Gunta Bereļa "Vārdiem nebija vietas". Balvai nominēti arī Vlada Spāres "Tu nevari dabūt visu, ko gribi" un Ingas Žoludes "Stāsti". Ja kāds no darbiem vēl nav lasīts, pēdējais laiks šo trūkumu labot.

Mākslas medības un 'Tautumeitas' Kalnciema kvartālā

Foto: F64

Iet uz Kalnciema kvartāla tirdziņu joprojām ir gluži kā apmeklēt stilīgu un populāru mūzikas klubu vai restorānu. Burzīšanās tur ir ne pa jokam – gardeži, tuvākie kaimiņi, tūristi, dīkdieņi, mazuļi un vienkārši skaisti, priecīgi cilvēki.

Vēl pirms lielajām Lieldienu izdarībām Kalnciema kvartālā ir sākušās pavasara "Mākslas medības" – jauno mākslinieku darbu izstāde un pārdošana, kas notiek sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, un kā apgalvo pasākuma rīkotāji, šoreiz "medībās" pieteikts rekordliels darbu skaits, tā ka iespēja iegūt kādu trofeju ir vērā ņemama. "Mākslas medības" Kalnciema kvartālā norisināsies līdz 23. aprīlim.

Savukārt sestdien, 26. martā no plkst. 10.00 līdz 16.00 – Lielais Lieldienu tirgus Kalnciema kvartāla pagalmā un lielā šūpošanās. Būs grupas "Tautumeitas" brīvdabas koncerts un kopīgas Lieldienu rotaļas, kā arī olu krāsošana un kaujas kopā ar Latvijas skautiem un gaidām. Neizpaliks tirgošanās un viss tas, kas piedienas kārtīgam tirgum.

Aborigēnu un papuasu mākslas izstāde

Foto: F64

Vēl pēdējās nedēļas "Rīgas biržā" aplūkojama aborigenu un papuasu mākslas izstāde, kurā eksponēti vairak nekā 200 izcili primitīvās mākslas paraugi no Lietuvas Mākslas muzeja krājuma. Turklāt izstādes ekspozīcija nav tikai amizantu un dusmīgu figūriņu parāde, tie ir stāsti par atšķirīgu pasaules kārtību, sazināšanos ar senču gariem, baisiem kultiem, varenām dievībām, jukurrpa – laiku pirms laika un to, ko mēs esam zaudējuši civilizācijas progresā. Izstāde noteikti patiks skolas vecuma bērniem. Ir parbaudīts

Tomēr Lieldienu brīvdienās der ņemt vērā muzeja svētku darba laiku – tas atvērts tikai sestdien, 26. martā, no plkst. 10.00 līdz 18.00.

Aizbraukt uz izrādi Valmierā

Foto: Matīss Markovskis

Pirms Starptautiskās Teātra dienas, kas, starp citu, šogad ir tieši Lieldienās, Latvijas teātri ir sarūpējuši vairākas pirmizrādes, ko varēs noskatīties arī Lieldienu nedeļas nogalē. Andreja Žagara iestudējums "Trīs māsas" Dailes teātra repertuāra ir 26. martā, tāpat sestdienā pirms Lieldienām Jaunais Rīgas teātris aicina uz jaunāko iestudējumu "Lidojošā klusuma darbnīca". Savukārt tieši Teātra dienā – 27. martā – Nacionālajā teātrī būs tradicionālais aktieru uzvedums, kam šoreiz dots nosaukums "Žurkas ex libris".

Tomēr, varbūt "paplašinātā" nedēļas nogale ir labs iemesls doties garākā kultūrbraucienā uz Valmieras teātri, kur 26. martā varēs noskatīties jaunāko izrādi teātra repertuārā – Aspazijas lugas "Vaidelote" iestudējumu Ineses Mičules režijā. Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs šobrīd vēl pieejamas visās cenu kategorijās.

Lieldienas melomāniem – 'Pink Floyd' vakars

Foto: Vida Press

Grāmatnīcā un kafejnīcā "Niceplace Mansards" (K. Barona ielā 21a) jau veiksmīgi norisinājušies īpaši Deividam Bovijam un "The Beatles" veltīti mūzikas vakari. Tagad pienākusi kārta vēl vienai fundamentālai vērtībai pasaules rokmūzikas klasikā – grupai "Pink Floyd". Pasākums notiks 26. martā, sākums plkst. 19.00

Progresīvā roka smagsvariem veltītajā vakarā "Niceplace Mansards" telpās Klāss Vāvere un Henriks Eliass Zēgners no vinila platēm spēlēs "Pink Floyd" (kā arī dažu grupai pietuvinātāko mūziķu) ierakstus. Līdzīgi kā iepriekšējos pasākumos, apmeklētāji varēs noskatīties kādu ar grupu saistītu filmu – šajā reizē 1972. gada koncertfilmu "Pink Floyd: Live at Pompeii". Ieeja pasākumā bez maksas.

Forē un Kančeli Lielajā Piektdienā Liepājā

Foto: LETA

Aizbraukt uz Liepāju brīvdienās vienmēr ir labi, vēl labāk, ja braucienu uz Vēju pilsētu var papildināt ar kādu teātra izrādi vai koncertu.

Šoreiz, Lieldienu nedēļas kulminācijā, aicinām apmeklēt jauno koncertzāli "Lielais dzintars", kur 25. martā plkst. 19.00 izskanēs Lielās Piektdienas koncerts. Tajā Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) un Valsts akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos Gabriela Forē un Gijas Kančeli mūziku. Koncertā piedalīsies arī solisti – soprāns Elīna Šimkus, basbaritons Rihards Mačanovskis un ukraiņu altists no Lielbritānijas Maksims Risanovs.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Lieldienu pastaigas Brīvdabas muzejā

Foto: F64

Ja svētkos gribās izvēdināt galvu ar kārtīgu pastaigu priežu mežā un, tomēr, arī kārtīgi nosvinēt Lieldienas, tad labākā vieta, kur abas šīs vēlmes apvienot, būs Brīvdabas muzejs. Tur paredzēta vērienīga svinēšana divu dienu garumā. Brīvdabas muzejā svētki tiks svinēti gan pēc senām tradīcijām, gan kristīgā garā. 27. un 28. martā tiks krāsotas un ripinātas olas, būs šūpoles, varēs minēt mīklas, klausīties teikas un pasakas, kā arī rotāt lielo olu un izgatavot lellītes. Apmeklētājus priecēs folkloras kopas "Zvīgzna", "Garataka", "Teikas muzikanti", "Tarkšķi" un Ernesta Spīča muzikanti. Atvērta būs Usmas baznīca. Būs arī bezmaksas ekskursijas. Ieejas maksa – biļetes muzejā.

Ar vilcienu pēc mākslas uz Jūrmalu

Foto: Kristaps Kalns

Viena no neparastākajām un publikai atvērtākajām galerijām ir "Mākslas stacija Dubulti", Jūrmalā (Dubultu dzelzceļa stacijā), kur laikmetīgās mākslas ekspozīcijas sadzīvo ar vilcienu grafiku, biļešu kasi un brīnišķīgu skatu uz Lielupi, vienlaikus pildot arī uzgaidāmas telpas lomu. Dubultu stacijā pavisam nesen atklāta jauna laikmetīgās mākslas izstāde "Studentu dienasgrāmatas", kurā aplūkojami jauno mākslinieku darbi.

Izstādes kuratori – mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja Inga Šteimane un Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības katedras pedagogs, gleznotājs Kaspars Zariņš – ir sadarbojušies, lai iesaistītu 15 Latvijā studējošus jaunos māksliniekus inovatīvā izstādē. Ieeja bez maksas.

Braucot uz Dubultiem, der atcerēties, turpat, blakus stacijai ir Jūrmalas muzeja filiāle "Aspazijas māja", kā arī Dubultu baznīca. Un jūrā... neaizmirstiet par jūru!

Pankūku brokastis ar māksliniekiem

Foto: LETA

Lieldienu svētdienā mākslas mīļotājiem būs atvērta izstāžu zāle Rīgas mākslas telpa. Tur 27. martā no plkst. 13.00 notiks vēlās pankūku brokastis ar izstādes "Mutuālisms" autoriem, jaunajiem māksliniekiem Paulu Pelši, Klāvu Lori un izstādes kuratori Elīnu Sproģi. Izstāde aplūkojama izstāžu zāles "Intro" telpā.

27. marts ir arī pēdējā diena, kad Rīgas mākslas telpas lielajā zālē apskatāma apjomīgā laikmetīgās mākslas izstāde "Pazudis arhīvā".

Haralds Sīmanis 'Aptiekā' un līvu laikmetīgā mūzika 'Kaņepē'

Foto: F64

Dziesminieku un jumiķi Haraldu Sīmani negadās koncertos dzirdēt bieži, un vienmēr šīs uzstāšanās ir īpaši notikumi. Klusajā sestdienā, 26. martā, Haralds Sīmanis muzicēs Vecrīgas krogā "Aptieka". Koncerta sākums plkst. 22.00. Ieeja bez maksas.

Savukārt Otrajās Lieldienās, 28. martā, plkst. 17.00 Kaņepes Kultūras centrā savu debijas soloalbumu "Mōaigā" (Zemesmala) prezentēs un digitāli atskaņos dziedātāja Elizabete Lāce. Albums izdots neparastā formātā – kā mūzikas, tekstu un fotogrāfiju albums. Kā apgalvo tā izdevēji, biedrība "HI", tas ir pirmais līvu laikmetīgās mākslas darbs, kas radīts un izdots Latvijā. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!