Foto: Reuters/Scanpix/LETA

65. starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija" šogad uzvarējusi Itālija.

"Eirovīzijas" finālā piedaloties 26 valstīm, TV skatītāju un žūrijas balsojuma summā par uzvarētāju atzīta Itālija ar skaņdarbu 'Zitti E Buoni' , ko izpildīja "Måneskin".

Šogad balsošanā darbojās jauna sistēma – publiskots katras valsts žūrijas balsojums, ko atskaņoja TV tiešraidē, un apkopots skatītāju balsojums atsevišķi.

Žūrijas balsojumā finālā izvērtās sīva konkurence starp Itāliju, Šveici, Maltu, Franciju un Islandi – šīs valstis par favorītiem jau sākotnēji nosauca "Eirovīzijas" bukmeikeri. Latvijas žūrija savus 12 maksimālos punktus atdeva Šveicei, un Šveice arī uzvarēja kopējā žūrijas balsojumā.

Līderu vaibstus manāmi mainīja skatītāju apkopotie zvani visā Eiropā un aiz tās robežām – "Eirovīzijas" fani lielākoties tomēr piebalsoja profesionāļu redzējumam, taču parūpējās arī par pārsteigumiem. Pēkšņi līderos izvirzījās Lietuva, taču uzvara viņiem "nespīdēja". Tāpat piepeši balsojuma augšgalā ieradās Somija ar savu dziesmu, mirkli vēlāk arī Ukraina. Skatītāji Maltas pārstāvi nenovērtēja tik augstu kā žūrija.

Apvienotajā žūrijas un publikas balsojumā otro vietu ieguvusi Francijas dziedātāja Barbara Pravi ar dziesmu "Voila", kas saņēma ar 499 punktus, trešo - Šveices pārstāvis Gjons Tears ar dziesmu "Tout l'Univers", kas ieguva 433 punktus. Latvijas skatītāji savus 12 punktus atdeva kaimiņiem lietuviešiem, un desmit punktus – Krievijai.

Par "Måneskin": 2017. gadā viņi uzmirdzēja Itālijas vietējā "X Faktorā", kur ieguva otro vietu. Viņu uzvaru Sanremo konkursā daudzi uzskatīja par pāsteigumu, taču šobrīd šķiet, ka tas bijis loģisks iznākums. Itālijas pārstāvji šogad "Eirovīzijā" šarmēja visos veidos – ar spēcīgu dziesmu, izkoptu un gaumīgu stilu, lielisku izpildījumu un grandiozu skatuves šovu, ko papildināja teju visa iespējamā pirotehnika. Tie, kuri "Eirovīzijai" sekojuši cītīgāk, labumu sarakstam noteikti pievienoja solista Damiano skatienu, balsi un skatuves ķērienu. Viņu uzvara Sanremo festivālā daudziem šķita kā pārsteigums, bet šobrīd nevienam vairs nav šaubu, ka "Maneskin" bija pareizā Itālijas izvēle, kas atvedīs konkursu uz Apenīnu pussalu pirmoreiz kopš leģendārā Toto Kotunjo uzvaras 1990. gadā.

Atgādinām, ka Latvijas pārstāve Samanta Tīna ar dziesmu "The Moon is Rising" šogad "Eirovīzijas" finālam nekvalificējās. Latvijas pusfināla skatītāju balsojumā publika 12 punktus atdeva Moldovai, 10 Igaunijai, astoņus Somijai, septiņus Islandei, sešus Šveicei. Pieci punkti no mūsu iedzīvotājiem tika Portugālei, četri Dānijai, trīs Gruzijai, divi Bulgārijai un viens punkts – Grieķijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!