Foto: F64

Pirms garajām svētku brīvdienām īstu jezgu sociālajos tīklos sacēla restorāns Vincents un šefpavārs Mārtiņš Rītiņš (attēlā), publicējot bildi, kurā pavārs pozē ar divām beigtām vārnām. Rītiņš var nomierināt Latvijas putnu mīļus – vārnu gatavošana nav mūsdienu kulinārijas untums.

"Tur nav nekādas starpības, vai tā ir vārna vai meža pīle, vai briedis. Tās ir mūsu, latviešu, virtuves tradīcijas, kuras ir jau gadsimtiem senas.

Jau mūsu senči gatavoja vārnas, tās ir ļoti senas tradīcijas, nevis restorānu jaunums. Satraukumam nav pilnīgi nekāda pamata," sarunā ar DELFI Izklaidi ažiotāžu komentē pavārs.

Lai gan putnu draugi sociālajos tīklos izteikuši viedokli, ka dižošanās ar beigtajām vārnām ir veids, kā Latvijas pavāriem "pārspēt vienam otru krutumā", vārnu ēšana patiesībā esot atgriešanās pie saknēm, nevis modīga delikatese.

Rītiņš atklāj, ka vārnu gatavošanas process un šo tradīciju vēstures izklāsts jau pavisam drīz būs skatāms kādā no viņa raidījumiem Kas var būt labāk par šo?, kas ik sestdienas rītu skatāms LTV1.

Šī gada oktobrī žurnālam 100 labi padomi Rītiņš arī sīkāk paskaidroja, kāpēc ēst vārnas ir pilnīgi normāli.

"Vārnai ir visveselīgākā putnu gaļa, ko vari ēst, lai gan nav nekur teikts, ka tā ir arī pati garšīgākā. Taču, ja prot sagatavot, nav nekādas vainas. Man ir kādas trīs receptes - esmu to lietu pētījis," atzina Rītiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!