Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdienas, 14. maija, vakarā Telavivā startēs 64. "Eirovīzijas" dziesmu konkursa pirmais pusfināls, kurā dalību ņems 17 valstu pārstāvji, lai cīnītos par kādu no desmit ceļazīmēm uz sestdien gaidāmo finālu. Latvijas pārstāvji "Carousel" uz skatuves kāps tikai ceturtdien, taču tas neliedz mums iesildīties jau šovakar un baudīt citu valstu sagatavotos priekšnesumus. "Delfi" sniedz ieskatu pirmā pusfināla dalībnieku sarakstā un bukmeikeru prognozēs par provizoriskajiem finālistiem.

Diemžēl izloze ir lēmusi tā, ka pirmais pusfināls ir dūšīgu galvas tiesu švakāks nekā otrais, jo no desmit provizoriski spēcīgākajiem priekšnesumiem tikai divi startēs pirmajā pusfinālā.

Pirmajā pusfinālā spēkiem mērosies pārstāvji no Kipras, Melnkalnes, Somijas, Polijas, Slovēnijas, Čehijas, Ungārijas, Baltkrievijas, Serbijas, Beļģijas, Gruzijas, Austrālijas, Islandes, Igaunijas, Portugāles, Grieķijas un Sanmarīno.

Par šī vakara favorītiem noteikti varam saukt Austrāliju ar dziesmu "Zero Gravity" un Islandes skaļo grupu "Hatari" (attēlā), kura diezgan ievērojami atšķirsies no pārējiem konkursa dalībniekiem gan ar iespaidīgi provokatīvajiem tērpiem, gan ar skaļo un agresīvo dziesmu, kas vēstīs par Eiropas nākotni.

Nākamās divas valstis, kuru nenokļūšana sestdienas koncertā būtu uzskatāma par smagu neveiksmi, ir Kipra un Grieķija. Šīs abas valstis uz konkursu aizsūtījušas sieviešu solistes ar lipīgām popdziesmām, kas puslīdz droši iesoļos lielajā finālā.

Nākamās divas valstis, kuru nonākšana finālā būtu pašsaprotama, ir Ungārija un Serbija. Pirmo pārstāvēs "Eirovīzijā" jau reiz pabijušais solists Joci Papai, bet Serbijas vārdu Eiropā nesīs dziedātāja Nevena Božoviča, kura izpildīs lēnu balādi ar nosaukumu "Kruna". Interesanti, ka abas šīs dziesmas tiks dziedātas dzimtajās valodās.

Nebūs liels pārsteigums, ja finālā iesoļos arī romantiskais slovēņu duets Zala & Gašper, kuri izpildīs pašu sarakstīto dziesmu slovēņu valodā ar nosaukumu "Sebi". Vieglu ceļu uz finālu bukmeikeri prognozē arī puišu grupai no Čehijas "Lake Malawi" ar pozitīvo dziesmu "Friend Of A Friend".

Par pēdējām divām vietām cīnīsies Beļģijas pārstāvis Eliots, mūsu kaimiņi no Igaunijas, kurus šogad pārstāv zviedru dziedātājs Viktors Krons, kā arī poļu "Tautumeitas" ar tautiskās noskaņās tērpto dziesmu. Viņu cīņu noteikti mēģinās izjaukt atraktīvais un ambiciozais portugāļu mākslinieks Conans Osiris, kura dziesmu "Telemoveis" papildinās futūristiski deju soļi, un tieši viņš kopā ar savu skatuves partneri varētu kļūt par pirmā pusfināla lielākā pārsteiguma autoriem.

Bukmeikeri uzskata, ka finālu ar savu dalību neapgrūtinās Melnkalnes pārstāvji, Sanmarīno solists, Gruzijas dziedātājs, Baltkrievijas cerība un arī leģendārais somu dīdžejs Darude, kura duets ar Sebastjanu Rejmanu tiek vērtēts kā reti neveiksmīgs un ar ļoti vāji sagatavotu šovu. Šo priekšnesumu laikā droši varat mēģināt uzpildīt dzērienu krūzes un uzkodu traukus, taču noteikti nepalaidiet garām Austrālijas un Islandes dziesmas, jo šie priekšnesumi pavisam noteikti atšķirsies uz pārējo fona.

Atgādinām, ka pirmais pusfināls Telavivā startēs pulksten 22. Tas tiešraidē būs skatāms kanālā LTV1, savukārt portāls "Delfi" piedāvās teksta tiešraidi jau no 21.45. Turēsim īkšķus par brāļiem igauņiem un katrs par saviem favorītiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!