Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Grāmatu adaptācijās ir kaut kas apburošs. Viens ir iztēloties izlasīto mūsu pašu galvās, bet pavisam kas cits – skatīties kāda cita veidotu interpretāciju par to, kas jo īpašāka ir, ja darba pārveidošanā uz ekrāniem iesaistījies pats rakstnieks. Tomēr ne visas grāmatu adaptācijas ir veiksmīgas. Kamēr "Harijs Poters" un "Gredzenu pavēlnieks" kļuva ne tikai par grāmatu pasaules, bet arī kino industrijas fenomenu, stāsts par Persiju Džeksonu vai triloģija "Citādie" nesasniedza tādu atsaucību, kā cerēts. Lai vai kā, raudzīsim, kas no grāmatu lappusēm uz ekrāniem iznāks šogad.

"Vīrs, vārdā Oto" ("A Man Called Otto")


Lai gan filma "Vīrs, vārdā Oto" (Fredrika Bekmena grāmatas oriģinālais nosaukums – "Vīrs, vārdā Ūve") kinoteātros ierobežotā daudzumā sāka parādīties pagājušā gada decembra beigās, lielākajos kinoteātros un vairākās valstīs tā skatāma no šā gada janvāra.

Toms Henks atveido īgnu un kašķīgu atraitni Oto Andersonu, kurš pēc sievas nāves vairs neredz dzīvei jēgu. Lai gan vīrieša attieksme bieži šķiet rupja, Oto dziļi sirdī ir labsirdīgs cilvēks, kas vienmēr gatavs palīdzēt kaimiņiem.

Mokoties neziņā, kā dzīvot tālāk, Oto dzīve mainās, kad kaimiņos ievācas dzīvespriecīga un jauka ģimene, un Oto satuvinās ar atjautīgo grūtnieci Marisolu. Draudzība, kas starp abiem uzplaukst, apgriež Oto pasauli kājām gaisā, jo sieviete izaicina viņu paskatīties uz dzīvi citādi.

Šis ir sirsnīgs stāsts par mīlestību, zaudējumu un dzīvi, kas parāda, ka ģimeni dažreiz var atrast negaidītākajās vietās.

"Meifēras raganas" ("Mayfair Witches")

Janvārī iznācis seriāls "Meifēras raganas", kas balstīts uz rakstnieces Annas Raisas tāda paša nosaukuma 90. gadu triloģiju. Stāsts seko vienas raganu dzimtas ģimenes locekļu dzīvēm, kuru likteni paaudžu paaudzēs vadījis spēcīgs gars vārdā Lašers.

Galvenajā lomā redzēsim Aleksandru Dadario, kas atveido Rovanu – jaunu neiroķirurģi ar spēcīgu intuīciju, kas atklāj, ka viņai piemīt pārdabiskas spējas.

"Deizija Džonsa un sešinieks" ("Daisy Jones & The Six")

Rakstnieces Teilores Dženkinsas Rīdas 2019. gada visvairāk pārdotā romāna "Deizija Džonsa un sešinieks" adaptācija televīzijai tiek gatavota vairāk nekā četrus gadus un beidzot zināms izlaišanas datums – šā gada 3. marts.

Romāns sarakstīts kā intervija ar fiktīvas 70. gados populāras rokgrupas dalībniekiem. Uz ekrāniem būs redzams mūziķu slavas kāpums un kritums, vētrainā dzīve, tostarp drāma, kas norisinājās starp grupas dalībniekiem.

"Openheimers" ("Oppenheimer")

Ja šobrīd vārds Roberts Openheimers neko neizsaka, tad pēc šī gada jūlija tā, visticamāk, vairs nebūs. Openheimers bija izcils, harizmātisks fiziķis, kurš kļuva par savas paaudzes slavenāko zinātnieku, jo radīja atombumbu, tādēļ Openheimers nereti tiek saukts par "atombumbas tēvu".

Kristofers Nolans sēdies režisora krēslā, lai izveidotu filmu, kas balstīta uz Pulicera balvu ieguvušo Kaja Bērda un Mārtina Dž. Šervina biogrāfiju "Amerikāņu Prometejs". Daudzi kino industrijas mediji šo sauc par vienu no šā gada gaidītākajām filmām. Galvenajā – Openheimera – lomā redzēsim Kilianu Mērfiju.

"Balāde par dziedātājputniem un čūskām" ("The Ballad of Songbirds and Snakes")

Novembrī būs iespēja sekot līdzi populārās triloģijas "Bada spēles" priekšvēsturei – stāstam par bēdīgi slaveno prezidentu Koriolanusu Snovu (atveido Hanters Šafers) filmā "Balāde par dziedātājputniem un čūskām". Šī ir patīkama ziņa visiem "Bada spēļu" faniem, jo tā atkal būs iespēja ienirt Sūzenas Kolinsas radītajā distopiskajā pasaulē.

Filmas sižets ir par to, ka desmitajās Bada spēlēs Snovs tiek izvēlēts par 12. apgabala kandidātes mentoru un, lai izcīnītu uzvaru un palīdzētu meitenei, Snovam jāizmanto viltība un visas savas prasmes.

"Kāpa: otrā daļa" ("Dune: Part Two")

Novembra sākumā atgriežas apjomīgā zinātniskās fantastikas romāna "Kāpa" otrā daļa, kas sekos līdzi vientuļajam Polam Atreīdam, kurš apvienosies ar saviem līdzgaitniekiem, cenšoties atriebties sazvērniekiem, kas iznīcināja viņa ģimeni. Izvēles priekšā starp savas dzīves lielo mīlestību un Visuma likteni, Polam jānovērš briesmīga nākotne, kuru var paredzēt tikai viņš.

Raksta tapšanā izmantota informācija no: www.sonypictures.com, www.amcplus.com, www.vulture.com, www.colllider.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!