Foto: Vida Press

Brauciens ar kajaku lejup pa Kolorādo upi, skriešana ar savvaļas zirgiem un Aļaskas daba tās pirmatnējā skaistumā… Izklausās pēc kā tāda, ko gribētos piedzīvot pašam, ne? Iedvesmot ceļojumiem var daudz kas, tostarp filmas, tāpēc "Tūrisma Gids" apkopo filmas, kurās vieta ir nevis fons, bet tai ir galvenā loma, un pēc šo filmu noskatīšanās tā vien gribas iegādāties biļeti, lai dotos izbaudīt pasaules skaistumu.

"Mežone" ("Wild")


Pēc mātes nāves un šķiršanās amerikāniete Šerila Streida nolēma doties pārgājienā pa "Klusā okeāna kores taku" ("Pacific Crest trail"), lai stātos pretī saviem dēmoniem un cīnītos ar depresiju. Autobiogrāfiskais Streidas romāns 2014. gadā tika pārvērsts aizkustinošā filmā ar Rīsu Viterspūnu galvenajā lomā un stāsta par sievieti, kas bez iepriekšējas pieredzes dodas tūkstošiem kilometrus garā ceļā, kas maina viņas dzīvi.

Režisors Žans Marks Valē uzstāja, ka filma jāuzņem uz vietas reālajā vidē, tādēļ gandrīz divu stundu ilgajā ceļojumā uz ekrāniem vari redzēt Mohaves tuksnesi, Sjerranevadu, Huda kalnu, kas ir augstākais punkts Oregonas štatā, brīnišķīgo Krātera ezeru un noslēgumā – ikonisko tiltu "Bridge of the Gods".


"Takas" ("Tracks")


Šī 2013. gada autobiogrāfiskā filma rāda Robinas Deividsones (Mia Vasikovsa) deviņus mēnešus ilgo pārgājienu, kurā viņa devās ar savu uzticamo suni un četriem kamieļiem pa elpu aizraujošo Rietumaustrālijas tuksnesi. Viņas ceļojums sākās Alisspringsā un veda pa svelmainām nomalēm līdz Indijas okeānam.

"Takas" ir iedvesmojošs stāsts, kas var noderēt tiem, kas plāno ceļot vienatnē, jo filmā Deividsone pārsvarā ir tikai sava suņa un kamieļu kompānijā, un vien retu reizi viņiem pievienojas "National Geographic" fotogrāfs (Ādams Draivers) un Austrālijas pamatiedzīvotāju vecākais, kas viņus izved cauri svētajām zemēm.

  • Ja apsver doties ceļojumā vienatnē, bet nezini, kur, uzzini, kuri ir piemērotākie galamērķi "Ceļošana bez kompromisiem: valstis, uz kurām vislabāk doties vienatnē".

"Savvaļā" ("Into the Wild")


"Savvaļā" atspoguļo teicamnieka Kristofera Makkandlesa dzīvi, kurš pēc universitātes pabeigšanas atstāj visas sev piederošās lietas, ziedo iekrāto naudu labdarībai un ar autostopiem cauri Ziemeļamerikai dodas uz Aļasku, lai dzīvotu savvaļā.

Foto: Vida Press

Šis divām "Oskara" balvām nominētais Šona Penna radītais smeldzīgais stāsts ar Emīlu Hiršu galvenajā lomā ir pēc uz patiesiem notikumiem balstītas grāmatas motīviem, kuras autors ir Džons Krakauers.

Filmā redzamas vairākas vietas, kuras apmeklēja "īstais" Kristofs. Vairāk nekā divu stundu garumā izbaudi rāmo Taho ezeru, braucienu ar kajaku lejup pa Kolorādo upi, skriešanu ar savvaļas zirgiem un Aļaskas dabu tās pirmatnējā skaistumā.

"Zem Toskānas saules" ("Under the Tuscan Sun")


Šī sirsnīgā autobiogrāfiskā romantiskā komēdija ir par Frensisu Meju (Diāna Leina), kas pēc šķiršanās dodas uz mazu Toskānas pilsētiņu Kortonu un ekskursijas laikā ierauga nobružātu vecu māju, kura sievietei tik ļoti iepatīkas, ka viņa to spontāni iegādājas. Tā sākas Frensisas jaunā dzīve Kortonā, kur viņa iepazīstas ar interesantiem cilvēkiem, un mūsu kā skatītāju ceļojums pa gleznaino pilsētu.

Filma uzņemta Kortonā un tās apkārtnē netālu no Areco. Ja tev patīk mazu ciemu atmosfēra, krāšņi skati ar ainaviskām mazām mājiņām, kas izkārtojušās kalna nogāzē netālu no ūdens, daudz saules, šī filma ir kā radīta tev.

"Ceļš" ("The Way")


Aizkustinošā, teju meditatīvā drāma stāsta par sērojošu tēvu, kas pēc dēla nāves dodas pa Santjago ceļu Spānijā, lai atgūtu dēla līķi, un galu galā pats izlemj noiet šo 800 kilometrus garo svētceļojuma taku. Te vīrietis satiek vairākus cilvēkus, kuri dažādu iemeslu dēļ cer mainīt savu dzīvi.

Filmā redzamas ārkārtīgi skaistas ainavas, kas sildīs sirdi un iedvesmos rezervēt ceļojumu uz šo pašu vai vismaz līdzīgu vietu.


"Pirms saullēkta" ("Before Sunrise")


Deviņdesmito gadu filma "Pirms saullēkta" nebūs katra gaumei, bet īsts deserts tiem, kas izbauda dziļus dialogus un vietu, kura ir tikpat klātesošā, cik personāži.

Pēc nejaušas satikšanās vilcienā amerikānis Džesijs (Ītans Hokss) un francūziete Selīna (Džulija Deplija) pavada nakti, pastaigājoties pa Vīni, izzinot pilsētu un sarunājoties – dzīvi, mazliet smieklīgi un ļoti īsti. Un, sekojot abu sarunām un noraugoties, kā abi ielec tramvajā, brauc ar panorāmas ratu Donavas krastos, ir viegli iemīlēt Austrijas gleznaino galvaspilsētu.

Jāpiebilst, ka otrā filma – "Pirms saulrieta" ("Before Sunset") – seko pāra gaitām Parīzē, bet trešā – "Pirms pusnakts" ("Before Midnight") – Grieķijas salā.

"Voltera Mitija slepenā dzīve" ("The Secret Life of Walter Mitty")


Mazliet neparastāka filma šajā sarakstā, bet viena no krāšņākajām, kas turklāt iedvesmojusi vairākus cilvēkus vairāk ceļot un atklāt jaunas vietas.

Žurnāla "Life" darbinieks Valters Mitijs pavada vienmuļu ikdienu, tāpēc, lai aizbēgtu no garlaicības, izveido aizraujošu sapņu pasauli. Taču drīz viņa dzīve kļūst īstiem piedzīvojumiem bagāta, kad jaunie žurnāla īpašnieki lūdz Valteram doties īpašā misijā, lai iegūtu perfekto fotoattēlu žurnāla pēdējam izdevumam – leģendāra fotožurnālista pazudušo negatīvu.

Valtera ceļojumi ved uz Grenlandi, Islandi un Himalajiem, un filma spējusi iemūžināt brīnumaino pasauli mājīgā, teju taustāmā veidā, kas skatītājam liek gribēt mesties piedzīvojumā. Protams, kādā neparastā vietā.

"Traki bagāti aziāti" ("Crazy Rich Asians")


Lai gan filmas sižets ir par ņujorkietes Reičelas Ču saspīlētajām attiecībām ar viņas drauga bagāto ģimeni, "Traki bagātie aziāti" varētu tikt uzskatīta par krāšņu virtuālu ekskursiju pa Singapūru. Ja šī Dienvidaustrumāzijas valsts iepriekš nebija tavā galamērķu sarakstā, tad filmā redzētie kadri var mainīt tavu viedokli.

"Ēd, lūdzies, mīli" (Eat, Pray, Love")


Pēc šķiršanās Elizabete (Džūlija Robertsa) dodas ceļojumā pa pasauli, vēloties ne tikai izpētīt svešzemes, bet cerot šajā procesā atrast sevi. Sievietes iedvesmojošais un pacilājošais ceļojums aizved viņu un skatītājus uz vairākām pasaulē skaistākajām vietām Itālijā, Indijā un Indonēzijā, kur viņa atklāj ēdiena, lūgšanās un romantikas baudījumu.

No simtiem gadu vecām picērijām Neapolē līdz burvīgajiem tirgiem Ubudā, šī filma zina savus trumpjus.

"Mamma mia!"


"Mamma mia!" ir kas vairāk par filmu ar ABBA dziesmām. Tas ir stāsts par trim vīriešiem, kas ierodas neaprakstāmi skaistā Grieķijas salā Kalokairi, katrs uzskatot, ka ir topošās līgavas tēvs.

Foto: Vida Press

Kaut Kolakairi ir iedomāta sala, filmas uzņemšana notika Skopelos, Skiathos, kā arī Pelionas pussalā Grieķijas kontinentālajā daļā, un rezultātā tapusi brīnišķīga, sentimentāla mīlestības vēstule Grieķijas salām, kas parāda tās dzirkstošo atmosfēru.

Raksta tapšanā izmantotie avoti: www.imdb.com, www.fullsuitcase.com, www.travelandleisure.com, www.theguardian.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!