Foto: AFP/Scanpix/LETA

58 gadu vecumā miris kanādiešu kinorežisors un producents Žans Marks Valē, kurš ieguva "Emmy" balvu par HBO seriāla "Lielie mazie meli" ("Big Little Lies") režiju un kura 2013. gada drāma "Dalasas pircēju klubs" saņēma vairākas "Oskara" nominācijas.

"BBC" ziņo, ka režisors nomira nedēļas nogalē savā brīvdienu mājā netālu no Kvebekas pilsētas. Nāves cēlonis pagaidām netiek izpausts. Ziņots, ka Valē ģimene un tuvākie padomdevēji ir "satriekti par nāvi". Producentu partneris Neitans Ross izplatītajā paziņojumā apstiprināja Valē nāvi un pauda līdzjūtību nelaiķa ģimenei.

"Žans Marks iestājās par radošumu, autentiskumu un iespēju izmēģināt lietas citādi. Viņš bija īsts mākslinieks un dāsns, mīlošs cilvēks," sacīja Ross.

"Ikviens, kurš strādāja kopā ar viņu, nevarēja nepamanīt viņa talantu un redzējumu. Viņš bija mans draugs, radošais partneris un vecākais brālis," piebilda Ross. "Viņš bija arī ļoti gādīgs cilvēks, kurš ieguldīja visu sevi līdzās katram aktierim, kuru viņš vadīja. Esam šokēti, saņemot ziņu par viņa pēkšņo nāvi, un izsakām sirsnīgu līdzjūtību viņa dēliem Aleksam un Emīlam un visai viņa ģimenei," teica Ross.

Lielāko atzinību Valē izpelnījās par 2013. gada filmu "Dalasas pircēju klubs", kas vēstīja par AIDS slimnieka centieniem izplatīt oficiāli vēl nereģistrētas zāles. Filmas galveno varoni atveidoja Metjū Makonahijs, kurš par šo lomu saņēma "Oskaru" kā labākais aktieris; savukārt Džareds Leto saņēma "Oskaru" kā labākais aktieris otrā plāna lomā.

Kamerons Beilijs, Toronto Starptautiskā filmu festivāla izpilddirektors, izteica cieņu, raksturojot Valē kā "brīnišķīgu talantu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!