Foto: Vida Press

Lielākās Ķīnas straumēšanas platformas ir cenzējušas LGBTQ sižetu populārajā TV seriālā "Friends", liekot šova faniem paust dusmas sociālajos medijos, ziņo CNN.

Pirmajā sērijā tika izdzēstas sarunas par varoņa Rosa bijušo sievu Kerolu, kura no viņa šķirās pēc tam, kad saprata, ka ir lesbiete. Tika rediģētas arī citas seksuāli divdomīgas sarunas.

Seriāls Ķīnas straumēšanas platformās "Sohu video" un "iQiyi" debitēja 2012. gadā. Par pārsteigumu – bez jebkādas cenzūras, un to bija iespējams noskatīties līdz 2013. gadā beidzās tā straumēšanas līgums.

Pēc 2021. gada īpašās daļas "Draugi: Atkalapvienošanās" ("Friends: The Reunion") popularitātes, kurā seši galvenie aktieri sanāca kopā, lai atcerētos seriālu, Ķīnas straumēšanas platformas iegādājās seriāla apraides tiesības.

Platformas, tostarp "Bilibili", "Tencent", "Youku", "Sohu" un "iQiyi", sāka straumēt "Friends" 11. februārī.

Seriāla fani apmeklējuši Ķīnas sociālo mediju vietnes, lai protestētu pret šo cenzūru, un tēmturis #FriendsCensored ir kļuvis par populārāko tēmu vietnē.

Šis tēmturis 11. februāra vakarā vietnē saņēma vairāk nekā 54 miljonus skatījumu, bet vēlāk, 12. februāra rītā, platforma to cenzēja, norādot, ka "šī tēma netiek rādīta saskaņā ar atbilstošajiem normatīvajiem aktiem".

Iepriekšējā "Sohu" versijā Ross teica: "Sievietēm var būt vairāki orgasmi", kad kafejnīcā ar draugiem apsprieda vīriešu un sieviešu priekšrocības. Tomēr jaunākajā versijā Rosa citāts tika aizstāts ar: "Sievietes ir nebeidzamas tenku vāceles", neskatoties uz to, ka tika saglabāts oriģinālais skaņu celiņš un subtitri angļu valodā.

Daudzi interneta lietotāji to izsmēja kā "apvainojumu mūsu angļu valodas prasmēm". Kāds lietotājs sacījis: "Tas ne tikai ignorē sieviešu seksuālo vēlmi un baudu, bet arī pastiprina stereotipus par sieviešu dzimumu." Šis komentārs saņēma vairāk nekā 81 000 atzīmju "patīk".

Cenzūra ir Ķīnas valdības stingrākā kontrole pār medijiem un izklaides jomu.

2016. gadā Ķīna izdeva jaunas vadlīnijas, kurās teikts, ka seriālos nevajadzētu iekļaut sižeta līnijas, kas saistītas ar homoseksuālām attiecībām, kā arī citas tēmas, kas "pastiprina sabiedrības tumšo pusi". Astoņu lappušu garajā dokumentā bija minēts: "vulgārs, amorāls un neveselīgs saturs" un homoseksualitāte, ārlaulības attiecības, vienas nakts attiecības un nepilngadīgo mīlestība tiek uzskatīta par aizliegtu.

Kad 2019. gadā Ķīnā tika izlaista filma "Bohemian Rhapsody", kas ir britu rokgrupas Queen biogrāfija, no filmas tika izņemtas vairāk nekā divas minūtes LGBTQ satura, tostarp ainas ar divu vīriešu skūpstīšanos un vārdu “gejs”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!