Foto: Publicitātes attēli

Ģēnijs, leģenda un atkarīgs no narkotikām – Djego Maradonas dzīvi raksturo žilbinoši panākumi un smags kritiens no slavas pjedestāla. Gadu desmitiem narkotikas un medikamenti viņam palīdzēja sasniegt izcilus panākumus sportā, paralēli graujot viņa dzīvi ārpus futbola laukuma. Neredzētā ātrumā Djego Maradona no bērna, kurš spēlēja nabadzīgu rajonu pagalmos kļuva par "futbola dievu". Tomēr viņš nespēja izbaudīt savus panākumus, jo mira 60 gadu vecumā, un oficiāli kā nāves cēlonis tika norādīta sirds mazspēja. Nu viņa draugi un kolēģi, kā arī medicīnas speciālisti un pētnieki, "discovery+" dokumentālajā filmā "Kas nogalināja Maradonu?" atklāj sirdi plosošos faktorus, kas varētu būt veicinājuši futbola leģendas priekšlaicīgo nāvi.

Dokumentālā filma "Kas nogalināja Maradonu?" rāda futbolistu vēl nebijušā gaismā – ārpus laukuma viņš bija atkarīgs no narkotikām, paralēli lietojot medicīnas preparātus, lai saglabātu izcilo sniegumu sportā. Filmā eksperti un Maradonas līdzgaitnieki atklāj, kā šis letālais dzīvesveids kļuva par vienu no nozīmīgākajiem faktoriem, kas veicināja futbola leģendas nāvi.

Maradonas dzīvesstāsts ir par izcilību un tās traumatiskajām sekām gan fiziski, gan emocionāli. Futbola leģendas pirmsākumi meklējami pieticīgā Buenosairesas rajonā, kur viņš stundām ilgi spēlēja futbolu kopā ar draugiem, līdz viņa talants palīdzēja kļūt par futbola superzvaigzni, esot pazīstamam visā pasaulē. Tomēr aiz slavas plīvura slēpās jau agrā vecumā aizsākusies atkarība no medicīnas preparātiem – Maradona bija spiests lietot medikamentus, lai uzlabotu savu sportam nepiemēroto ķermeņa uzbūvi, kas bija kļuvusi par akūtu problēmu. Viņa jaunības gadi bija piepildīti ar regulārām medicīniskām manipulācijām.

Maradona pasaulē ir pazīstams kā strīdīgu vārtu autors Pasaules kausa spēlē pret Angliju 1986. gadā, kā rezultātā viņu dēvēja par "Dieva roku". Viņa vārti bija liktenīgi un aizveda Argentīnu līdz uzvarai
Pasaules kausa izcīņā Meksikā. Maradonas atkarības kļuva smagākas, pievienojoties Itālijas klubam "Napoli", jo, kamēr pieauga futbolista ienākumi, pieauga arī spiediens atbalstīt arvien lielāku apgādājamo skaitu ārpus laukuma, kā arī viņš nedrīkstēja pieļaut kļūdas spēlējot, jo līdzjutēju acīs bija iemantojis lielu atzinību. Neizmērojamā spiediena rezultātā Maradonas alkohola, kokaīna un recepšu medikamentu atkarība kļuva aizvien traucējošāka.

Kad futbola leģenda mira 60 gadu vecumā, visa pasaule gribēja zināt iemeslu. Sākotnējā autopsija, par kuru ziņoja Argentīnas plašsaziņas līdzekļi, atklāja plaušu tūsku, ko izraisījusi sirds mazspēja, taču mūža garumā klātesošās atkarības un pārcilvēciskais spiediens no līdzcilvēkiem un faniem atstāja negatīvu iespaidu uz futbolista veselību. Tagad cilvēki, kuri pazina Maradonu vislabāk, tostarp futbolista aģents, bijušais treneris, komandas "Napoli" kapteinis un citi komandas biedri, ekskluzīvās intervijās filmā "Kas nogalināja Maradonu?" atklāj, kā viņa letālais dzīvesveids, kas aizsākās, kad Maradona bija bērns, rezultējās viņa priekšlaicīgā nāvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!