Foto: AP/Scanpix/LETA
Režisors Rolands Emmerihs stāsta, ka filmā "Moonfall: Mēness krišana", kas kinoteātros nonāca 4. februārī, tiek parādīti vienkārši cilvēki, kas dara neparastas lietas. Bet par ko tad īsti ir šis stāsts?

Pasaulslavenais režisors un scenārists Emmerihs jau reiz mums piedāvājis tādus zinātniskās fantastikas grāvējus kā "Zvaigžņu vārti" ("Stargate") un "Neatkarības diena" ("Independence Day"), taču "Moonfall: Mēness krišana" ir viņa jaunākā episkās zinātniskās fantastikas katastrofu filma, ziņo "Variety".

Sižets vēstī, ka noslēpumains spēks ir izsitis Mēnesi no orbītas un novirzījis trajektorijā, kur tas sadursies ar Zemi, pakļaujot briesmām mums pazīstamo dzīvi. Tikai dažas nedēļas pirms sadursmes, kad pasaule atrodas uz pilnīgas iznīcības sliekšņa, cilvēces liktenis ir atkarīgs no augstas NASA amatpersonas un bijušās astronautes, viņas nežēlastībā kritušā, atstumtā kolēģa un sazvērestību teorētiķa. Šie apšaubāmie varoņi atstāj tuviniekus un dodas šķietami neiespējamā beidzamā uzdevumā, lai uzzinātu, ka mūsu Mēness nav tāds, kādu to iedomājamies.

Filmā redzama zinātkāra zvaigžņu grupiņa (Halle Berija, Patriks Vilsons, Donalds Sazerlends), galvu reibinošs sižets ("noslēpumains spēks" ir izsitis Mēnesi no orbītas un nosūtījis to uz Zemi!) un skaisti absurds vēstījums ("2022. gadā cilvēce saskarsies ar Mēness tumšo pusi").

Lai gan precīzs sižets joprojām ir neskaidrs, detaļas no "Moonfall" treilera liecina, ka pastāv dažas neparastas līdzības ar Emmeriha iepriekšējo zinātniskās fantastikas filmu. Filmā "Neatkarības diena" izdzīvojošu iznīcinātāju pilotu grupa pieņem mulsinošu lēmumu lidot kosmosā un apkarot citplanētiešu pretiniekus. Par spīti tam, ka cilvēku skaits ir pieaudzis, viņi ir slikti aprīkoti, taču tāpat spēj atkal veiksmīgi sakaut svešzemju iebrucējus. Lai gan nav skaidrs, vai cilvēkiem, kas "dzīvo" "Moonfall", izdosies likvidēt tikpat maz ticamu misiju, tas, ka – tāpat kā "Neatkarības diena: Atdzimšana" – cilvēces cerības, šķiet, gulstas uz apmēram trīs cilvēku pleciem, kas liecina, ka Emmerihs nepārprotami tic, ka šī ir derīga stāstījuma izvēle.

Ņemot vērā, ka Mēness ietriekšanās zemē ir centrālais sižeta punkts, šķiet, ka "Moonfall" – tāpat kā lielākā daļa labāko zinātniskās fantastikas filmu – no skatītājiem prasīs, lai tie aptur savu neticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!