Foto: AP/Scanpix/LETA
Oktobra beigās kino pasaule zaudēja nozīmīgu ikonu – Džeimsa Bonda atveidotāju seru Šonu Koneriju. "Kinolente" piedāvā atskatīties uz leģendārā aktiera dzīvi – laiku pirms parādīšanās ekrānos, piesardzīgo sākumu, labākajiem gadiem profesionālajā karjerā un pēdējiem dzīves mēnešiem.

Pirms sers Šons Konerijs ienāca kino pasaulē, viņš iemēģināja roku vairāk nekā 10 citos darbos, sākot ar piena piegādi un līdz pat zārku pulēšanai. Vēl Konerijs alka profesionāli nodarboties ar futbolu, bet tikai pēc laika viņš nolēma doties aktiermākslas virzienā.

Piecdesmitajos gados Konerijs sāka ar mazākām lomām, piemēram, viņš nofilmējās britu krimināldrāmā "No Road Back" (1957). Vēlāk viņš sāka darboties televīzijā, kur tika pie pirmās galvenās lomas BBC televīzijas iestudējumā "Requiem For Heavyweight". Lomai viņu izraudzījās producents Alvins Rakovs. Viņš atzīst, ka izvēlēties tieši Šonu iedrošināja viņa sieva Žaklīna Hila. "Viņš nobrieda, es esmu ļoti priecīgs teikt, ka, gadiem ejot, viņš kļuva par daudz labāku aktieri," Rakovs stāstījis portālam "Hollywood Reporter".

Pēc pieciem gadiem viņš tika pie savas pirmās Džeimsa Bonda lomas filmā "Dr. No" (1962). Filmā aģents 007 cīnās pret ekscentrisku zinātnieku Dr. No, kurš ir apņēmies sagraut ASV kosmosa programmu. 1964. gadā kā Džeims Bonds filmā "Goldfinger" viņš atklāj nelikumīgās kontrabandas darboņu plānu uzbrukt zelta rezervēm.

Pēcāk nozīmīga loma viņam bija kinolentē "The Man Who Would Be King" (1975), kurā viņš kopā ar aktieri Maiklu Keinu iejūtas divu apakšvirsnieku lomā, kuri 19. gadsimtā pamet Britu Indiju, lai dotos piedzīvojumos.

Nākamā ir "Indiana Jones and the Last Crusade" (1989), kurā Indiana Džonss uzzina, ka viņa tēvs (Konerijs) ir pazudis, meklējot Svēto Grālu, un viņš nolemj doties ceļojumā viņu meklēt. "Ja jūs redzētu to jautrību, kā Šons sūrojās, kad es viņu vedu krievu motocikla blakusvāģī, kas atlec pa bedrainu kalnu taku. Dievs žēlīgs, cik mums bija jautri, ja viņš ir debesīs, es ceru, ka viņam tur ir daudz golfa laukumu. Atpūties mierā, dārgais draugs," kolēģi atceras Indiana Džonsa atveidotājs Harisons Fords, vēsta "Variety".

Vēl starp viņa ikoniskajām kinolentēm ir "The Name of the Rose" (1986), kuras stāsts ir balstīts slavenā itāļu rakstnieka un filozofa romānā ar tādu pašu nosaukumu "Rozes vārds", kā arī "The Untouchables" (1987), "The Rock" (1996) un citas.

Konerijs bija viens no nedaudzajiem aktieriem, kuram izdevās izvairīties no personības noteicošās lomas. Viņš spēja apvienot nāvīgumu ar humoru, iejūtoties Džeima Bonda, stiprā puiša, laipnā mūka, kosmosa burvja, Indiana Džonsa tēva un citu varoņu lomās, kas bijušas savstarpēji pretstati.

2006. gadā leģendārais aktieris oficiāli beidza kino karjeru un aizgāja no filmēšanās laukuma, tomēr 2012. gadā uz brīdi atgriezās, lai ierunātu lomu animācijas filmai "Sers Billijs".

Taču pēdējie dzīves mēneši Konerijam bija smagi, jo aktieris cīnījās ar demenci – dzīves laikā iegūto plānprātību. "Tā vairs nebija dzīve viņam. Viņš pat nespēja vairs izteikties. Vismaz viņš nomira miegā. Biju viņam blakus līdz pēdējam," portālam "Daily Mail" pastāstīja viņa 91 gadu vecā sieva Mišelīna Rokbrūna.

Rakstā izmantota informācija no "The Independent", "The Guardian", "Variety", "Scotsman", "Hollywood Reporter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!