Foto: Publicitātes foto
Jau nedēļu Latvijas kinoteātros skatītāko filmu priekšgalā ir amerikāņu kara drāma "Priekšpostenis". Tā balstīta uz patiesiem notikumiem, un tās pamatā ir divas grāmatas – Džeika Tapera grāmata "Priekšpostenis" un Klintona Romeša grāmata "Sarkanais vads".

Filma ir īpaši svarīga arī Latvijas skatītājiem, jo atainotajos notikumos kopā ar amerikāņu vienību piedalījās arī divi karavīri no Latvijas – virsseržants Jānis Laķis un seržants Mārtiņš Dāboliņš. "Kītinga priekšposteņa kauja" notika pirms 11 gadiem un bija īpaši intensīva un asiņaina. Filmā atainots karavīru patriotisms, varonība un pašaizliedzība pasaules drošības vārdā.

Šī ir pirmā Roda Lurija filma gandrīz desmit gadu laikā un bez šaubām nosaucama arī par vienu no viņa labākajām. Kamēr desmitiem filmu ir mēģinājušas atainot neiedomājamās šausmas, kas saistītas ar cīņu par dzīvību, kara apstākļos, "Priekšpostenis" ir soli priekšā lielākajai daļai no tām, lielā mērā pateicoties Lurija tehniskajām prasmēm un jaunajam aktieru sastāvam, kas šķietami pazīstamo stāstu paceļ augstākā kvalitātē.

Spraigajā kinostāstā apvienojušies leģendāru kino un izklaides industrijas personību dēli: Mailo Gibsons (Mela Gibsona dēls), Skots Īstvuds (Klinta Īstvuda dēls) un Džeimss Džegers (Mika Džegera dēls). Leitnanta Kītinga lomā redzams Orlando Blūms.

Karavīriem, kuri atvairīja talibu šaušalīgo uzbrukumu Kamdešā, 2009. gada 3. oktobris paliks atmiņā uz mūžu. Nomaļajā Afganistānas apgabalā talibi naktī ieņēma pozīcijas kalnu nogāzēs un no slēpņa uzbruka amerikāņu karavīriem Kītinga priekšpostenī. Rītausmā intensīva mīnmetēju un granātmetēju uguns tika raidīta uz amerikāņu militāro nometni. Apmēram 300 talibi uzbruka 54 amerikāņu un diviem latviešu karavīriem.

Spēku un kara tehnikas pilnīgā nesamērība tikai uz neilgu laiku izsita amerikāņu karavīrus no līdzsvara. Nometnes militārajam stratēģim seržantam Klintonam Romešam (Skots Īstvuds) kopā ar vienību ir jāsagrupē spēki, vēl nesagrautajos slēpņos jāaizstāvas ielenkumā un jāpāriet pretuzbrukumā. Nav laika gaidīt papildspēkus... Tagad viņiem ir tikai viens mērķis – izdzīvot.

Foto: Publicitātes attēli

No kreisās: Jānis Laķis, Rods Lurijs un Mārtiņš Dāboliņš filmas pirmizrādē ASV 2019. gadā

Filmā demonstrēto uz savas ādas pieredzējušais Jānis Laķis jau vairākus gadus ir atvaļināts virsseržants, kurš pašlaik ir Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljona kājnieku rotas vada seržants un paralēli kā Mobilās apmācību nodaļas pasniedzējs darbojas arī Zemessardzes 1. Rīgas brigādē.

Viņam bija tā laime "Priekšposteni" redzēt filmas pirmizrādē ASV jau pagājušā gada rudenī, bet tas neatturēja to noskatīties arī uz pašmāju kino ekrāna. Protams, tā neatstāja vienaldzīgu.

Laķis sarunā ar "Delfi" atklāj, ka skatoties filmu, pārņēmušas dalītas sajūtas, jo tā lika ataust atmiņā 11 gadus senajiem notikumiem un, vērojot cīņas ainas, aizdomāties par to, kāds veiksmes stāsts tas izrādījās tiem, kas palika dzīvi, un cik augstu cenu samaksāja tie, kuru dzīvības izdzisa. Skatoties filmu atkal un atkal, var nonākt pie secinājuma, ka karavīra būtība ir tā, ka viņš ir gatavs uzņemties uzdevumu, kas nereti beidzas ar cīņu par izdzīvošanu, un gatavs ziedoties kam augstākam, lai glābtu savus biedrus.

Laķis stāsta, ka kaujas epizodes filmā tiek demonstrētas perfekti, tomēr veidotas pēc aculiecinieku stāstiem no to amerikāņu karavīru puses, kas tur piedalījās. Stāsts, pēc viņa domām, ir ļoti koncentrēts tieši uz Klintonu Romešu un Taju Maiklu Kārteru, ap kuriem tad arī grozās aktierspēle. "Protams, filmā tik perfekti nevar parādīt, kā tas viss notika, jo stāsts tomēr ir koncentrēts, pat nedaudz saspiests, taču kaujas epizodes ir ļoti pietuvinātas reālajām, kādas tās bija šajā agrajā 2009. gada 3. oktobra rītā," teic Laķis.


Filmas režisors sveic Latviju ar filmas nonākšanu uz lielajiem ekrāniem

Cītīgākajiem skatītājiem gar acīm nepaspruks arī īpašie momenti, kuros parādīta arī Latvijas karavīru nozīmīgā klātesamība. Filmā virsseržantu Laķi tēlo aktieris Aleksandrs Aleksievs. "Ir ļoti liels gods tikt epizodiski atainotam šajā filmā. Protams, es un Mārtiņš Dāboliņš abi tiekam pieminēti. Pateicoties Mārtiņam, arī es esmu dzīvs," teic Laķis. Par godu un cieņu runājot, Laķis piebilst, ka katru reizi uzvelkot formu viņš lepojas, ka ir Latvijas armijas karavīrs.

"Lai arī informācija par šo un citām kaujām ir plaši pieejama, ir svarīgi runāt par 21. gadsimta karavīriem, kas starptautiskajās operācijās pilda misijas. Ir labi, ka to parāda un cilvēki redz, ka karavīra profesija ir saistīta ar daudz ko, kas jāizdara, lai stiprinātu savas valsts neatkarību," akcentē Laķis. Viņš pieļauj, ka cilvēku skatījums un komentāri par šo filmu gan būs dažādi, bet tajā pašā laikā pārsvarā dzirdēts pozitīvais. Māksliniekiem ir liels izaicinājums radīt šāda tipa filmas. "Priekšpostenis" pēc Laķa domām varētu būt labs piemērs, kuram sekot.

Atvaļinātais virsseržants Jānis Laķis patiešām iesaka noskatīties šo filmu, jo par profesiju "karavīrs" tiek ļoti daudz diskutēts interneta vidē. Šī filma ļoti tieši parāda, kāda tā ir. "Latvijas skatītājiem vajadzētu redzēt šo stāstu, jo tas parāda, kādas ir karavīra vērtības, redzējums, pienākumi. Filma ir tiešām skarba un nervus kutinoša. Tā ļaus iekāpt mūsu zābakos un noteikti liks aizdomāties," rezumē Laķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!