Foto: Vida Press
Esam apkopojuši 10 ienesīgākās Holivudas fantāzijas filmas. Kā zināms, fantāzijas filmu žanrs ir lielākā biznesa iespēja, tāpēc pilnīgi saprotams, ka režisori savās filmās izvēlas iekļaut sapņus, maģiju, mitoloģiskus tēlus...

Fantāzijas filmas žanrs lielākoties saistāms ar maģiju, pārdabiskiem notikumiem, mitoloģiju vai izveidotām fantāzijas pasaulēm. Holivuda iekaro fantāzijas žanra industriju, radot aizvien jaunas filmas, seriālus, animācijas, ko veido lielas kompānijas, piemēram, "Walt Disney", "Warner Brothers", "Dreamworks".

Tādas filmas kā "Ledus sirds" ("Frozen"), "Aladins" ("Aladin"), "Harija Potera" filmu sērija ("Harry Potter"), "Gredzenu pavēlnieka" ("Lord of the Rings") un "Hobita" ("Hobit") triloģija radījuši pavērsienus minētajā žanrā. Senākās fantazijas žanra filmas bija iecienījuši tikai bērni un pusaudži, bet mūsdienās tās raisījušas interesi visa vecuma cilvēkos.

1. vietā: "Ledus sirds 2" – nopelnīti 1,45 miljardi ASV dolāru

Saraksta augšgalā ir visu laiku ienesīgākā fantāzijas filma – "Ledus sirds 2" ("Frozen 2").

Filmas darbība norisinās trīs gadus pēc pirmās daļas notikumiem. Stāsts seko māsu Elzas un Annas, Kristofa, Olafa un Svena gaitām, kuri dodas ceļojumā, pametot Arendeles karalisti, lai atklātu Elzas burvju spēju izcelsmi un izglābtu karalisti pēc tam, kad noslēpumaina balss sauca Elzu.

"Ledus sirds 2" aplūko arī sarežģītākas tēmas nekā tas bija pirmajā filmā. Tās tiek aplūkotas izklaidējošā veidā, ko var saprast visu vecuma auditorija. "Ledus sirds 2", protams, nepatiks visiem, taču tā noteikti uzstādīja augstu latiņu bērnu izklaidei.

2. vietā: "Harijs Poters un Nāves dāvesti: Otrā daļa" – nopelnīti 1,34 miljardi ASV dolāru

Lai gan visas "Harija Potera" franšīzes bija veiksmīgas, nevienai nebija tik labi veicies kā pēdējai daļai. Filmā "Harijs Poters un Nāves dāvesti: 2. daļa" ("Harry Potter And The Deathly Hallows II") pēdējā cīņa starp labo un ļauno notiek Cūkkārpas pilī. Tātad – filmā Harijs Poters turpina meklēt un iznīcināt Lorda Voldemorta horkrustus.

3. vietā: "Ledus sirds" – nopelnīti 1.29 miljardi ASV dolāru

2013. un 2014. gadā "Ledus sirds" popularitāte bija milzīga! Šķita, ka nekur nevar aiziet, neredzot bērnus, kas spēlējas ar filmu varoņiem vai dzied filmas dziesmas. Patiesībā daudzi vecāki sūdzējās, ka viņu bērni ir nepārtraukti pārņemti ar šo filmas stāstu un tās dziesmām. Tas ir saprotams, jo animācijas filmas skaņu celiņš neapšaubāmi ir filmas spēcīgākā iezīme. Tā pievienoja "Disney" kanonam tādas ikoniskas dziesmas kā "Let It Go" un "Do You Want to Build a Snowman?". Droši vien, ka bērni tās dziedās vēl vairākus gadu desmitus.

Filma atklāj stāstu par meiteni, kas dodas ceļā kopā ar kalnieti meklēt savu māsu Sniega karalieni.

4.vietā: "Skaistule un briesmonis" – nopelnīti 1.26 miljardi ASV dolāru

Filmas "Skaistule un briesmonis" ("Beauty and the beast") dzīvās darbības filmas pārtaisījums 2017. gadā apbūra kinoteātru apmeklētājus. Šī muzikālā romantika stāsta par egoistisku princi, kurš tiek nolādēts un kļūst par briesmoni uz visu mūžu. Izglābt viņu var vien iemīlēšanās kādā jaunā, skaistā sievietē, kuru viņš tur ieslodzītu savā pilī. Filma kopumā ieguva pozitīvas atsauksmes, turklāt ieguva arī 1,26 miljardus dolāru.

Emma Vatsone filmā demonstrē izcilu sniegumu Belles lomā. Arī Denam Stīvenam izdodas nodot pārsteidzoši daudz emociju zem savām grima kārtām. "Skaistule un briesmonis" ir tik populāra filma, jo tā cieši pieturas pie 1991. gada versijas.

5. vietā: "Gredzenu pavēlnieks: Karaļa atgriešanās" – nopelnīti 1.12 miljardi ASV dolāru

Filmu triloģija "Gredzenu pavēlnieks" jau bija guvusi lielu skatītāju uzmanību līdz brīdim, kad 2003. gadā kinoteātros nonāca tās pēdējā daļa. Tātad – šīs filmas pirmizrāde notika 2003. gada 17. decembrī un saņēma ļoti labas kritiķu atsauksmes. Tā arī ieguva 76. Kinoakadēmijas balvas 11 no 13 nominācijās – labākās filmas, režisora, vizuālo efektu, mākslinieka darba, kostīmu, skaņu montāžas, grima, dziesmas, oriģinālmūzikas, filmas montāžas un adaptētā scenārija kategorijās.

6. vietā: "Karību jūras pirāti: Miroņa lāde" – nopelnīti 1.06 miljardi ASV dolāru

Otrā daļa no Karību jūras pirātu franšīzes ienesa vēl vairāk naudas nekā pirmā.

Šajā 2006. gada filmā lords Katlers Bekets izjauc Vila Tērnera un Elizabetes Svonnas kāzas, kas vēlas lai Tērners iegūt kapteiņa Džeka Sperova kompasu, pats kapteinis Sperovs ir parādā Deivijam Džonsam dvēseli.

7.vietā: "Aladins" – nopelnīti 1.05 miljardi ASV dolāru

Aladina vēlēšanās piepildījās – tas tika pārveidots par milzīgu kinoteātru biļešu pārdošanas panākumu. Šīs muzikālais iestudējums seko Aladinam, ielu zaglēnam, kas iemīlas princesē Jasmīnā, draudzējas ar burvju Džinu un cīnās ar ļauno burvi Džafāru.

Šī ir visu laiku ienesīgākā filma Vila Smita karjerā. Filma saņēma dažādas kritiķu atsauksmes, starp kurām tiek atzinīgi novērtēti Smita, Masuda un Skotas tēlojumi, kostīmi un skaņu celiņš, bet kritizēts Ričija režijas stils.

8. vietā: "Karību jūras pirāti: Svešajos krastos" – nopelnīti 1.04 miljardi ASV dolāru

Lai gan visas Karību jūras pirātu filmas bijušas veiksmīgas, ceturtā daļa bija viena no spēcīgākajām. Filma balstīta uz Volta Disneja Karību jūras pirātu atrakciju parku. Šis ir turpinājums 2007. gada filmai "Karību jūras pirāti: Pasaules malā" ("Pirates of the Caribbean: At World's End"). Lai arī filmas recenzijas bija diezgan sliktas, tās peļņa bija liela, un galu galā tā ienesa 1,04 miljardus ASV dolāru.

Lūk, filmas stāsts: Devušies leģendārās Jaunības Strūklakas meklējumos, Džeks Sperovs nonāk kapteiņa Melnā Bārda gūstā, kurš kopā ar meitu arī vēlas atrast šo brīnumaino strūklaku. Anglijas galma uzdevumā meklējumos piedalās arī kapteinis Hektors Barbosa, bet par galveno konkurentu visiem kļūst Spānijas karalis. Piedzīvojumi sola vēl nebijušus pārbaudījumus!

9.vietā: "Alise Brīnumzemē" – nopelnīti 1.02 miljardi ASV dolāru

Lai gan deviņdesmito gadu beigās un 2000. gadu sākumā "Disney" savu animēto filmu krājumu vēlējās pārvērst par dzīvās darbības filmām, izklaides kompānija līdz pat 2010. gadam nesāka izstrādāt šos pārtaisījumus. Tas viss sākās ar filmu "Alise Brīnumzemē" ("Alice in Wonderland"). Piedzīvojumā tīne Alise atgriežas Brīnumzemē pēc tam, kad iekrīt truša bedrē. Un tu noteikti zini, kas notiek tālāk!

10.vietā: "Hobits: Negaidīts ceļojums" – nopelnīti 1.01 miljardi ASV dolāru

Lai gan J. R. R. Tolkīna romāns "Hobits" bija tikai nedaudz vairāk par 300 lappusēm garš, tas tika sadalīts trīs daļās un pielāgots filmu triloģijai. Pirmais no tiem, "Negaidīts ceļojums" ("An Unexpected Journey"), pirmizrādi kinoteātros piedzīvoja 2012. gadā. Filmas darbība norisinās Viduszemē 60 gadus pirms "Gredzenu pavēlnieka" filmu triloģijas sākuma. Filmā burvja Gendalfa nolīgtais hobits Bilbo Baginss dodas ceļojumā kopā ar trīspadsmit rūķiem.

Ilggadējie "Gredzenu pavēlnieks" fani bija sajūsmā, redzot jauno adaptāciju, tāpēc episkā fantāzija visā pasaulē iekasējusi 1,01 miljardu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!