Foto: Publicitātes attēli
Bailes no augstuma ir viena no izplatītākajām cilvēku fobijām, un tieši uz to likts akcentu jaunajā, ekstrēmajā un vārda tiešajā nozīmē galvu reibinošajā trillerī "Kritiens".

Filma stāsta par divām jaunām, profesionālām alpīnistēm, kuras Kalifornijas tuksnesī uzkāpušas 600 metrus augstā televīzijas tornī – reāli esošā konstrukcijā ASV. Taču nokāpšana vairs nemaz nav vienkārša – torņa ārējās kāpnes sabrūk un draudzenes attopas uz nelielas platformas pašā augšā bez komunikācijas un līdzekļiem, kuri varētu glābt viņu dzīvības. Aizraujoša filmēšana un pārsteidzoša aktierspēle sniedz skatītājiem neaizmirstamāko pieredzi. Režisors un scenārists Skots Manns parūpējies, lai neviens nevarētu atrauties no šī neticami spraigā stāsta.

"Mēs tik ļoti aizrāvāmies ar ideju par akrofobiju – bailēm no augstuma, ka apmēram 30 scenārija lappuses radās pašas no sevis. Pēc tam sākām izspēlēt ainas uz steigā uzcelta koka torņa, mēģinot saprast, kā varoņi uzvedīsies, ko viņi darīs, lai tiktu lejā. Galvenais uzdevums bija izveidot filmu tādu, lai ikviens skatītājs justos 600 metru augstumā. Tas bija pats galvenais," saka Skots Manns. Televīzijas tornis, uz kura ir iestrēgušas filmas varones, patiešām pastāv. 600 metrus augstais tornis B67 ir ceturtā augstākā celtne Amerikas Savienotajās Valstīs.

"Pirms scenārija rakstīšanas mēs nolēmām meklēt unikālu un neparastu vietu, kur iestrēgt, un nejauši uzdūrāmies šim tornim Kalifornijā. Atklāti sakot, biju pārsteigts, ka tādas lietas vispār pastāv. Kad es to pirmo reizi redzēju dzīvē, man šķita, ka tas tiecas uz debesīm, uz bezgalību. Tas ir īsts arhitektūras brīnums," atceras režisors.

"Kritiens" ir filma, kura paredzēta, lai skatītos uz pēc iespējas lielāka kinoekrāna. Manna sākotnējā vīzija bija nodrošināt skatītājiem neaizmirstamu kino pieredzi, un viņš katru filmēšanas lēmumu pieņēma, ņemot vērā šo aspektu. "Es pieņēmu lēmumu, ka šī filma jāuzņem reālā augstumā. Es negribēju maldināt publiku ar specefektiem, bet gribēju sniegt viņiem patiesi unikālu pieredzi. Lai to izdarītu, mēs uzbūvējām torņa virsotni virs īsta klinšu bezdibeņa, lai varētu filmēt aktierus uz reāla fona," stāsta Manns.

Trakā ideja turpināja īstenoties. Tālāk bija jāatrod pietiekami daudz drosmīgu aktieru, kas piekristu filmēties patiešām ekstrēmos apstākļos. Daudzas slavenas aktrises ieradās uz Manna noklausīšanos, un atlases procesā viņš potenciālajām Bekijai un Hanterei rādīja klints malā uzceltā torņa skici un teica, ka viņi atradīsies pašā augšā. "Mēģinot atsijāt daudzas aktrises, es centos viņas nobiedēt. Lai gan tas nemaz neprasīja daudz pūļu. Es vienkārši parādīju viņām materiālus, fotogrāfijas un skices, kas mums bija, un teicu, ka atradīsies lielā augstumā. Un tas ļoti palīdzēja! Gan Greisa, gan Džinnija bija pirmās, kas godīgi un pārliecinoši teica: "Tas viss izklausās traki un biedējoši, bet esmu gatava mēģināt!". Viņās es uzreiz pamanīju izcilu disciplīnu, pārliecību un ļoti atšķirīgu dinamiku. Turklāt starp viņām bija lieliska ķīmija," atceras Manns.

Foto: Publicitātes attēli

Filmēšana bija saistīta ar ļoti lielu risku


Režisors nolēma, ka viņam tur jānokļūst pirmajam: pirms likt aktrisēm kaut ko darīt, viņš personīgi vēlējās pārliecināties, vai tas ir droši. Turklāt bija svarīgi ņemt vērā visas grūtības, ar kurām meitenes saskarsies filmēšanas procesā. "Es gāju pirmais un atceros, cik grūti bija kāpt pa šīm kāpnēm. Bija daudz grūtu brīžu, kurus nav tik viegli pārvarēt. Nācās sev atgādināt, ka atrodos nevis 600 metrus virs zemes, bet tikai 20, taču arī ar to pietiktu liktenīgam kritienam. Man bija pilnībā jāuzticas drošības aprīkojumam," atceras režisors.

Filmas "Kritiens" filmēšana bija saistīta ar lielu risku un komandai bija nepieciešami īsti profesionāļi, kas parūpētos par aktieru drošību, jo drošības aprīkojuma un citu ierīču uzstādīšana, kā arī visu triku iestudēšana prasa augstākā līmeņa prasmi. Bet filmas veidotājiem bija paveicies, jo par to bija atbildīgi labākie no labākajiem. "Mūsu triku koordinators teica: "Es zinu šajā biznesā vislabāko puišus, kuri strādāja pie filmas "Neiespējamā misija: Rēgu protokols" trikiem. Esmu pārliecināts, ka viņiem šobrīd ir dīkstāve kovida dēļ, tāpēc varbūt viņi vēlēsies mums palīdzēt. Un viņi palīdzēja!" atceras Manns.

Foto: Publicitātes attēli

Vai tu baidies no augstuma?


Ir filmas, kurās skatītājam no redzētā svīst plaukstas, ir filmas, no kurām grūti atrauties. Filma "Kritiens" ir īsta emocionāla atrakcija, galvu reibinošs piedzīvojums, gara stingrības un nervu stipruma pārbaude. Šī ir pieredze, kuru ikvienam jāpiedzīvo uz lielākā ekrāna – tā skatītājs varēs piedzīvot patiesās bailes no augstuma, sēžot visdrošākajā vietā – kinoteātra zālē. Ikvienu, kurš ir gatavs piedzīvot ko patiešām jaunu un neaizmirstamu, jau gaida adrenalīna piesātinātā filma "Kritiens", kas kinoteātros būs skatāma no 19. augusta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!