Foto: AP/Scanpix/LETA

Brīnumsieviete ir visu laiku populārākais sieviešu supervaroņu komiksu tēls, kas līdztekus Supermenam un Betmenam arvien turpina glābt pasauli no neģēļiem. Drīzumā uz ekrāniem nonāks kinorežisores Patijas Dženkinsas ilgi gaidītā otrā filma par Brīnumsievieti, tāpēc piedāvājam iepazīties ar mazāk zināmiem faktiem no Amazoņu princeses stāsta pirmsākumiem un dzīves līkločiem.

Par un ap šo filmu šogad runāts daudz. Tās pirmizrādes datumi no jūnija sākuma pārcelti jau vairākas reizes, līdz nolemts gada nogalē to tomēr nodot skatītāju vērtējumam gan kinoteātros, kur to durvis nav slēgtas, gan arī "HBO Max" platformā. Ņemot vērā, ka pirmizrāde plānota 25. decembrī, kad Latvijā turpināsies ārkārtējā situācija, mūsu platuma grādu skatītājiem līdz tai vēl kāds laiciņš jāpaciešas. Kā portālam kinolente atklāja "Apollo Kino" pārstāve Antra Zemīte, ja ārkārtējā situācija netiks pagarināta pēc 11. janvāra un valdība noņems ierobežojumus kinoteātriem, filma "Brīnumsieviete 1984" tiks noteikti izrādīta. "Ja ārkārtas sitācija tiks pagarināta, par nākotni jau varēsim runāt pēc tam," skaidro Zemīte.

Jaunās filmas notikumi risinās vairākus gadu desmitus pēc pirmajā redzētā – izraēliešu aktrises Galas Gadotas atveidotā cīnītāja atkal dodas kaujā pret ļaunajiem Maksvelu Lordu un Čītu un visā, protams, ir iesaistīts arī viņas bijušais mīļotais Stīvs Trevors.

Kas zīmīgi – Gadota, kura 2004. gadā uzvarēja konkursā "Mis Izraēla", vēl pirms aktrises karjeras sākšanas divus gadus pildīja obligāto militāro dienestu Izraēlas armijā, savukārt pēc tam studēja jurisprudenci un starptautiskās attiecības.

Brīnumsieviete tika radīta kā modernās sievietes paraugtēls


Komiksu pasaulē dominēja vīriešu varoņu tēli, tāpēc "DC Comics" konsultantam Viljamam Moultonam Marstonam radās ideja par moderno sievieti simbolizējošu supervaroni. Brīnumsievietes tēla iedvesmas avots ir Marstona sieva Elizabete, kā arī Olīvija Bērna – sieviete, kas dzīvoja ar viņiem kopā poliamorās attiecībās. Marstons radīja tēlu, kas spēka ziņā varēja sacensties ar Supermenu, bet kam arīdzan piemita ar sievietēm asociētās pozitīvās īpašības – godīgums un miera mīlestība. Sākotnēji viņas vārds bija Brīnumsieviete Suprema, taču tas tika noīsināts vēl pirms viņas debijas "All Star Comics" 1941. gada decembrī.

Brīnumsievietes radītājs piedalījās poligrāfa veidošanā


Brīnumsievietes radītājs bija ne tikai komiksu rakstnieks, bet arī psihologs, advokāts un izgudrotājs. Viņš izgudrojis sistoliskā asinsspiediena mērīšanas ierīci, kas noveda viņu pie poligrāfa jeb melu detektora izstrādes. Viņam bija teorija, ka pastāv saikne starp asinsspiedienu un cilvēka emocijām, kā arī uzskatīja, ka sievietes ir godīgākas par vīriešiem. Tāpēc arī tiek uzskatīts, ka Brīnumsievietes Patiesības laso, kas liek runāt patiesību, nav vienkāršs iztēles auglis.

Brīnumsieviete nekad nav nēsājusi svārkus


Lai arī izskatās, ka Brīnumsieviete savus varoņdarbus veic, tērpusies seksīgos minisvārkos, patiesībā viņas ietērps ir kulotes jeb bikšusvārki. Sākotnēji viņas kostīms tika modelēts kā autentisks grieķu sieviešu ietērps ar sienamām sandalēm, taču Marstons un viņa sieva to noraidīja, jo gari svārki, viņuprāt, traucētu cīnīties, kā arī sandales netika atzītas par kaujām piemērotiem apaviem. Tā vietā viņi piedāvāja tērpu saīsināt, bet sandales nomainīt pret zābakiem.

Brīnumsieviete radīta no māla


Brīnumsieviete sākotnēji tika radīta no māla – to izdarīja viņas māte karaliene Hipolita, kura pēc tam māla figūru atdzīvināja. Pirmajos komiksos šis māls bija samīcīts no to sieviešu dvēselēm, kuras bija cietušas no vardarbības vai nogalinātas. Savukārt pēc tam Olimpa dievības piešķīra atdzīvinātajai māla figūrai superspējas, kas atbilst viņas sākotnējam raksturojumam – skaista kā Afrodīte, gudra kā Atēna, stiprāka par Herkulesu un ātrāka par Merkuru. Pēdējo gadu versijās gan atklājās, ka viņai ir arī tēvs – neviens cits kā visu dievu valdnieks Zevs.

Brīnumsieviete uz dažiem gadiem zaudēja superspējas


1968. gadā pavisam negaidīti Brīnumsieviete zaudēja savas spējas, jo bija nolēmusi palikt Vīriešu pasaulē un rūpēties par savu mīļoto Stīvu Trevoru, nevis pievienoties savām Amazones māsām ceļojumā uz citu dimensiju. Pieņemot Diānas Prinsas vārdu, viņa atvēra apģērbu veikaliņu, tērpās kā tā laika sievietes un mācījās cīņas mākslu. Tiesa, šis eksperiments neizpelnījās publikas atsaucību, tāpēc drīz vien Brīnumsieviete atgriezās pie savas īstenās būtības un pienākumiem.

Brīnumsievietei bija dēka ar Supermenu


Lai arī Stīvs Trevors ir viņas mūža mīlestība, tomēr 2011. gadā "DC Comics" nolēma nedaudz ieviest daudzveidību Brīnumsievietes romantiskajā dzīvē. Rezultātā atdzīvojās mīlas trijstūris starp Supermenu, Klārku Kentu un Lūisu Leinu, kā arī dzima gluži jauna savienība starp Supermenu un Brīnumsievieti. Faniem viņu aizraušanās tīri labi patika, tāpēc komiksa lappusēs tā kādu brīdi turpinājās, taču 2016. gadā jau atkal pie apvāršņa uzradās Trevors, kļūstot par galveno vīrieti Brīnumsievietes dzīvē.

Brīnumsievieti aizliedza, jo viņa nebija pietiekami apģērbta


1942. gadā Nacionālā pieklājīgas literatūras organizācija (National Organization for Decent Literature) aizliedza Brīnumsievietes sērijas komiksu grāmatu "Sensation Comics" aizliedza. Kad "DC Comics" rakstīja vēstuli bīskapam, kurš bija atbildīgs par lēmuma pieņemšanu, viņi saņēma atbildi, ka galvenais iemesls ir viņas niecīgais ietērps, kas atsedz pārāk daudz kailas miesas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!