Foto: Vida Press
Mēs jau sen bijām pelnījuši uz lielajiem ekrāniem ieraudzīt viduslaiku fantāzijas saldēdienu, un nu tas brīdis ir pienācis. Sākot no 10. septembra, kino mīļi var izsaiņot dāvanu drāmas/piedzīvojumu filmas "Zaļais Bruņinieks" ("The Green Knight") veidolā un ļauties ceļojumam laikā kopā ar Devu Patelu. Ņemot vērā, ka par kinolenti šī gada laikā ārzemju medijos rakstīts daudz un dikti, tās pirmizrāde ir ilgi gaidīts un liels notikums.

Kinolentes pamatā ir 14. gadsimta darbs "Sir Gawain and the Green Knight". Jaunā filmā stāstīs par seru Gevainu – karaļa Artura spītīgo brāļa dēlu, un Apaļā galda bruņinieku.

Kā vēsta filmas apraksts, karalis Arturs svin Ziemassvētkus kopā ar savu galmu, kad pēkšņi pilī ierodas noslēpumainais Zaļais Bruņinieks. Viņš piedāvā neparastu izaicinājumu. Jebkurš no klātesošajiem drīkst viņam uzbrukt, bet pēc gada viņi tiksies vēlreiz, un šoreiz uzbruks Zaļais Bruņinieks. Cīņā dodas karaļa mantinieks sers Gevains, nocērtot tam galvu. Uzlicis sev galvu atpakaļ uz pleciem, Bruņinieks atgādina par tikšanos pēc gada un nozūd. Pēc gada Gevainam ir jāpilda savs solījums un jādodas bīstamā ceļojumā.

Gevains savā ceļā nonāks aci pret aci ar spokiem, milžiem, zagļiem un shēmotājiem, paralēli gan veidojot savu raksturu, gan arī pierādot savu vērtību ģimenes un karaļvalsts acīs. "Un ko tu ceri iemantot, saskardamies ar to visu?" Gevainam tiek vaicāts filmas treilerī. "Godu," viņš atbild. "Tieši šī iemesla dēļ bruņinieks dara to, ko dara."

Seru Gevainu kinolentē atveidos Devs Patels, taču ne mazāk spilgti sevi pieteiks Berijs Kīgans, Džoels Edžertons, Ralfs Ainesons, Alīsija Vikandere, Šons Heriss, Sarita Čudharija, Keita Dikija un citi. Aktieri filmēšanas laukumā darbojās režisora Deivida Lauerija virsvadībā.

"A24", kuras paspārnē tapis šis viduslaiku piedzīvojums, var lepoties ar daudzveidīgu kinolenšu izlasi – sākot no pārdabiskiem trilleriem un beidzot ar pārejas vecuma stāstiem, taču leģenda par Zaļo Bruņinieku iezīmēs pirmo studijas mēģinājumu ielauzties fantāzijas-piedzīvojumu lauciņā. Vērts gan piebilst, ka Sers Gaveins un Zaļais Bruņinieks pilnmetrāžas filmās iedzīvināts jau iepriekš. 1973. gada kinolentē galvenos varoņus atveidoja Marijs Heds un Naidžels Grīns, savukārt 1984. gadā – leģendārais Šons Konerijs un Mailss O'Kīfs.

Kā raksta "Variety", oriģināldarbā Zaļais Bruņinieks tiek aprakstīts kā "spilgti zaļa persona", taču, kā liecina arī filmas treileris, kinolentē tēls ir daudz tumšāks. Tāpat ārējā tēlā saskatītas līdzības ar koku. Kā izrādās, tā bijusi Lauerija izvēle un nākusi no viņa lielās mīlestības pret dabu, cenšoties izcelt tās konfliktu ar cilvēci. Taujāts par sadarbību ar Patelu, Lauerijs norādījis uz vienu galveno lietu, ko gan viņš, gan arī visi pārējie aktieri režisoram iemācījuši – spēju uzticēties. "Un, kad aktieris patiesi investē sevi lomā – un katram tas notiek atšķirīgs procesa posmos […] – viņi šo varoni zina labāk nekā es," tā Lauerijs.

Foto: Vida Press

Viens no Patela vistuvākajiem ekrāna partneriem bija Armani. Zirgs vārdā Armani. Ņemot vērā, ka jāšana zirga mugurā Patelam bijusi pilnībā sveša, viņš centies ar dzīvnieku sadraudzēties pēc iespējas vairāk – tiktāl, ka no savas viesnīcas vestibila katru dienu uz neatdošanu aizņēmies pa ābolam, ar ko dzīvnieku iepriecināt. "Filmas laikā mēs kļuvām ļoti tuvi," sacījis Patels. Tāpat aktieris arī uzsvēris bieži vien skarbos laikapstākļus, kā arī pašaizliedzīgo komandas darbu, kura bija gatava līst upē un improvizēt visdažādākos veidus, kā uzņemt pašus iespaidīgākos kadrus.

Galvenā varoņa atveidotājs arī uzteicis režisora spēju oriģinālmateruālu pārvērst tik psiholoģiskākā stāstā. Viņš norādījis, ka uzsvars šajā kinolentē nav, kā tas varētu šķist, uz zobeniem un kaujām, bet gan tieši uz Gevaina psiholoģisko un fizisko ceļojumu.

Kas attiecas uz atsauksmēm, filmu un seriālu novērtēšanas platforma "Rotten Tomatoes" vienprātbas nav. Kamēr lielākā daļa kritiķu filmu slavē, skatītāji sajūtās vēl svārstās (2,9 no piecām zvaigznēm). Vēstīts, ka kinolente ir skaisti uzņemta un tā atklāj jaunu pieeju klasiskajam stāstam. Tāpat tiek atstāta vieta arī skatītāja interpretācijai. Vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!