Foto: AP/Scanpix/LETA
Maijā žilbinošu pasaules pirmizrādi piedzīvoja filma "Top Gun: Maveriks", bet kino pasaulē tā bija tikai iesildīšanās pirms vasaras gaidītākajām filmām. Jāsaka, kino gardēžiem jūnijs būs visai piesātināts mēnesis, kas nesīs daudzas pirmizrādes. Uz ekrāniem nonāks gan biogrāfiskas drāmas, gan potenciāli kases grāvēji, gan arī filmas ar pavisam negaidītiem stāstiem. Atliek vien bruņoties ar pacietību sagaidīt savu favorītfilmu, lai jau mīkstā krēslā ar popkornu rokās var doties baudīt kino uz lielā ekrāna!

"Juras laikmeta pasaule: Valdīšana" ("Jurassic World: Dominion")


Tā ir Amerikāņu zinātniskās fantastikas asa sižeta filma, kas atspoguļo trauslo pasauli, kurā blakus spēj sadzīvot cilvēki un dinozauri. Filma ir "Juras Pasaules" triloģijas trešā daļa, kuras filmēšana uzsākta 2020. gadā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tā tika uz laiku apturēta. Par spīti sarežģījumiem beidzot filmas noslēdzošā daļa tomēr nonāks pie saviem faniem!

Pirmizrāde Latvijā – 9. jūnijs.

"Mežonīgie vīri" (" Wild Men")


Kāda gan būtu vasara bez kaut vai vienas kārtīgas komēdijas?! Par šīs vasaras izsmiešanās devu ir parūpējies jaunais dāņu kinorežisors Tomass Daneskovs (Thomas Daneskov). Lai arī pasaulē ir daudzas metodes, kā cīnīties ar pusmūža krīzi, filmas galvenais varonis Mārtins izvēlas sekot savu senču pēdās un kļūt par vikingu. Vismaz uz dažām stundām, kamēr sagribas čipsus un alu. Starp citu, "The Guardian" kā vienu no spilgtākajām epizodēm min Mārtina ierašanos degvielas uzpildes stacijā, tāpēc tai ieteicams pievērst īpašu uzmanību. Nebūtu jau nekas neierasts, ja vien viņš nebūtu ietērpts kažokādās un bruņojies ar cirvi. Tā teikt, mūsdienu vikings.

Pirmizrāde Latvijā – 10. jūnijs.

"Bazs Gaismasgads" ("Lightyear")


Vēl pirms pasaules pirmizrādes ārzemju mediji šai animācijas filmai piedēvēja grāvēja statusu. Nav pārsteigums! Skatītāji visā pasaulē jau bija iemīlējuši kosmisko cīkstoni Bazu Gaismasgadu no filmu sērijas "Rotaļlietu stāsts". Arī šoreiz galveno varoni sagaida neaprakstāmi piedzīvojumi plašajā Visumā, kas ne vienmēr būs labvēlīgi. Tomēr, spītējot visam, viņš kopā ar savu komandu un mīļo kaķi centīsies rast ceļu uz mājām.

Pirmizrāde Latvijā – 17. jūnijs.

"Vīri" ("Men")


Kritiķu pretrunīgi vērtētā filma "Vīri" ir šausmu stāsts par atraitni Hārperi, kura, lai atgūtos pēc vīra nāves, dodas uz laukiem. Taču atpūta pārvēršas sievietes lielākajā murgā – viņa tiek izsekota un vajāta. Filmas galveno varoni atveido Džesija Baklija (Jessie Buckley), kuras aktierspēli augstu novērtēja kinokritiķi.

Pirmizrāde Latvijā – 17. jūnijs.

"Minioni 2"


Viena no košākajām animācijas filmām, kuru ir iecienījuši ne tikai paši mazākie, atgriežas uz kinoteātru ekrāniem. Izdevums "People" vēsta, ka otrā daļa ir 2015. gada filmas turpinājums. Turpretī autori filmas galveno vadlīniju raksturo kā stāstu par divpadsmitgadīgu zēnu, kurš vēlas kļūt par pasaules lielāko ļaundari. Savu pirmizrādi tā piedzīvos jau 13. jūnijā Anesī Starptautiskajā animācijas filmu festivālā, savukārt Latvijas kinoteātros tā būs skatāma no 29. jūnija.

"Elviss" ("Elvis")


Biogrāfiskas filmas par aizgājušo gadu superzvaigznēm vienmēr iekaro skatītāju sirdis. Šoreiz leģendārās rokenrola zvaigznes stāstu izstāstīs Ostins Batlers. Filmas režisors Bazs Lūrmans (Baz Luhrmann) necentās izveidot saldi muzikālu gabalu, bet gan parūpējās, lai skatītājam atklājas ne tikai Elvisa Preslija karjeras kāpumi, bet arī kritumi. Bez šaubām, šī filma būs ne tikai aizraujošs ieskats Elvisa dzīvē, bet arī ļoti muzikāls un krāšņu tērpu pārpilns piedzīvojums.

Pirmizrāde Latvijā – 29. jūnijs.

"Supereroi"


Romantiskā itāļu filma noteikti būs laba izvēle vasaras randiņiem. Filmas stāsta centrā ir jauns pāris – karikatūriste Anna ir impulsīva un mazliet vieglprātīga, savukārt Marko ir fizikas skolotājs. Un tas, protams, ir pretmets radošajai Annai! Pāris iemīlas, bet viņiem nākas smagi cīnīties, lai saglabātu savas attiecības. Filmas naratīvs ir piepildīts ar maigumu, noslēpumiem, meliem un krāpšanu. Īsta itāļu drāma!

Pirmizrāde Latvijā – 15. jūlijs.

"Nē" ("Nope")


Džordans Pīls (Jordan Haworth Peele), veidojot filmu "Nē", kļuva par multifunkcionālu profesionāli, ieņemot producenta, scenārista un režisora amatu. Filmas sižets ir visai nervus kutinošs – skatītājam ir ļauts sekot izolētas pilsētas dzīvei, kur ir noticis kas neparasts un noslēpumains. Atklājot sižeta līnijas, nav pārsteigums, ka tā ir zinātniskās fantastikas šausmu filma, tāpēc uzmanās tie, kas dod priekšroku romantiskam naratīvam!

Pirmizrāde Latvijā – 22. jūlijs.

"Klons" ("Dual")


Vēl viena filma, kuras sižets būs īsts prāta mežģis. Šoreiz kinorežisors Railijs Stērnss (Riley Stearns) piedāvā emocionāli sarežģītu stāstu, kur galvenā varone, uzzinot par neārstējamo slimību, panāk sava klona izveidi. Sāra to dara, lai atvieglotu tuvinieku ciešanas pēc viņas nāves. Bet, protams, viss nebūs tik vienkārši. Galvenā varone atlabst, un nu viņai ir jācīnās ar savu klonu. Jācīnās, līdz viena no viņām mirs.

Pirmizrāde Latvijā – 29. jūlijs.

"Kur vēži dzied" ("Where the Crawdads Sing")


Filmas scenārijs ir veidots pēc Dēlijas Ouensas (Delia Owens) romāna "Kur vēži dzied" motīviem. Neskatoties uz visai romantisku filmas nosaukumu, tās stāsts nemaz nav tik vienkāršs. Jauna meitene no Ziemeļkarolīnas purviem piedzīvo smagu bērnību. Viņu pamet vecāki un brāļi. Lasīt viņai iemāca draugs, kurā viņa iemīlas. Taču arī šoreiz meitene tiek pievilta – puisis viņu pamet, kad jādodas studēt. Bet šis nav pēdējais Kjas dzīves trieciens. Viņas bijušo draugu atrod mirušu un par galveno aizdomās turamo kļūst pati Kja.

Pirmizrāde Latvijā – 19. augusts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!