Foto: Vida Press

No attiecībām brīvie zina to, ka, dzīvojot neatkarīgu dzīvi, ir pilnīgi iespējams justies gan laimīgam, gan piepildītam. Patiesībā Holivuda un tas, ko mums rāda kino ekrānos, pakāpeniski ir attālinājies no novecojušiem priekšstatiem par laulību un bērniem kā vienīgajām laimīgas dzīves sastāvdaļām. Nu filmu stāsti ir iedziļinājušies reālu, saturīgu un apmierinātu tēlu attēlojumus, kas ir vientuļnieki. Apskatīsim dažas no labākajām filmām, kas pieturas pie tēmas – kā būt brīvam no attiecībām!

"Kā būt vienai un laimīgai" ("How to Be Single")

Tiešā un trāpīgi nosauktā 2016. gada romantiskā komēdija "Kā būt vienai un laimīgai" ir balstīta uz Lizas Tučillo (seriāls "Sekss un lielpilsēta") grāmatas motīviem. Ar daudzveidīgu un talantīgu aktieru sastāvu, tostarp "Zelta globusa" laureāti Dakotu Džonsoni ("Greja piecdesmit nokrāsas"), Rebelu Vilsoni ("Pirmklasīgās"), Elisoni Brī ("Gulēt ar citiem cilvēkiem") un Lesliju Mannu ("Atvaļinājums"), filma uztur jautru garu un apstiprina to, ka nav ne vainas būt vienam.

Daži māk dzīvot vieni, daži nemāk, bet daži ir... Alise. Un Robina. Lūsija. Mega. Toms. Deivids. Ņujorkā netrūkst vientuļu siržu, kuras meklē savu otro pusīti – dvēseles radinieku, seksa partneri, vai kaut ko pa vidu starp abiem. Te neiztrūkstošs ir flirts un vienas nakts sakari, tomēr visiem neprecētajiem ir kaut kas kopīgs – vēlme iemācīties dzīvot vieniem pasaulē, kurā mīlestībai ir tik daudz un dažādu definīciju. Pārgulēt pilsētā, kura nekad neguļ, vēl nekad nav bijis tik aizraujoši!

"Zem Toskānas saules" ("Under the Tuscan Sun")

"Zem Toskānas saules" ir 2003. gada romantiskā komēdija, kuras pamatā ir Frānsisas Meijesas tāda paša nosaukuma memuāri.

"Zem Toskānas saules" stāsta par rakstnieci no Sanfrancisko, kuras dzīve sagriežas kājām gaisā pēc tam, kad Frānsisa uzzina, ka viņas vīrs viņu krāpj. Frānsisas labākā draudzene Petija pierunā Frānsisu doties atvaļinājumā uz Toskānu, lai atgūtos no šķiršanās. Tur viņa impulsīvi iegādājas villu, cerot, ka tas mainīs viņas dzīvi uz labo pusi.

"Mežone" ("Wild")

Rīza Viterspūna ieguva "Oskara" nomināciju, filmējoties kritiķu atzinīgi novērtētajā 2014. gada biogrāfiskajā drāmā "Mežone", kurā viņa attēlo sievieti, kas dodas vairāk nekā 1000 jūdžu garā ceļojumā pa pārgājienu taku, lai atgūtos no nesenas personīgas traģēdijas.

Pārcietusi neveiksmīgas laulības un mātes nāvi, Šerila Streida, zaudējusi jebkādas cerības uz laimi, pieņem negaidītāko lēmumu savā dzīvē – doties vairāk nekā pusotra tūkstoša kilometru garā pārgājienā pa Klusā okeāna piekrastes kalniem. Pārbaudījumi, kuri sastopami šajā bīstamajā ceļojumā, neatgriezeniski izārstē viņu no dvēseles ciešanām, taču maksa par to ir neticami augsta.

"Mana bērna māte" ("Baby Mama")

Keita Holbruka ir 37 gadus veca profesionāle, kam karjera vienmēr bijusi svarīgāka par personīgo dzīvi. Nu bioloģiskais pulkstenis sācis tikšķēt skaļāk nekā jebkad agrāk. Keitai par nelaimi, iespējas ieņemt bērnu tikpat kā nav. Keita nepadodas un nolīgst surogātmātes lomai strādnieku šķiras meiteni vārdā Endžiju Ostrovsku, šķietami diametrāli pretēju viņai pašai.

"Mana bērna māte" ir jautra filma, kas atgādina skatītājiem, ka viņiem nav obligāti jābūt romantiskās attiecībās, lai izveidotu ģimeni, un tā parāda, ka arī vientuļām, spēcīgajām sievietēm tas viss var būt.

"Atriebība sieviešu gaumē" ("The Other Woman")

Nika Kasavetesa 2014. gada komēdija "Atriebība sieviešu gaumē" ir veltīta trim ļoti dažādām sievietēm, kuras atklāj, ka ir romantiski saistītas ar vienu un to pašu vīrieti. Uzzinājušas viena par otru, trijotne dodas izpildīt savu atriebību.

Precīzāk anotācija skan šādi: kad Karlija apciemo sava puiša Marka māju, viņa uzzina, ka Marks ir precējies, jo satiek tur viņa sievu Keitu. Drīz pēc tam Karlija un Keita uzzina, ka Markam ir vēl viena mīlas dēka – ar modeli Amberu. Pēc tam, kad Karlija un Keita informē Amberu par Marka patieso būtību, trijotne izdomā plānu, lai izrēķinātos ar neuzticīgo vīrieti.

"Sliktā skolotāja" ("Bad Teacher")

2011. gada amerikāņu komēdijas "Sliktā skolotāja" režisors ir Džeiks Kasdans, un tajā galvenajā lomā ir sirsnīgā un neticami talantīgā Kamerona Diaza.

Mēdz būt sliktas skolotājas un mēdz būt ļoti sliktas. Rupjas, slinkas un atkarīgas no alkohola. Tieši tāda ir Elizabete – viņas dzīves vienīgais sapnis ir – apprecēties ar miljonāru un triekt skolu ratā. Taču viss izvēršas citādāk un bagātais līgavainis atsakās viņu precēt. Elizabetei nākas vien atriezties skolā, lai nopelnītu sev iztiku. Bet ar to viņai nepietiek – viņas sapnis ir silikona krūtis, kuras ar skolotājas algu nevar atļauties. Liza ķeras pie dažādām, ne visai likumīgām viltībām, lai sakrātu naudu plastiskajai operācijai.

Filma ir absolūti iedvesmjoša, īpaši cilvēkiem, kuri ir spiesti būt vieni. Tā piedāvā jaunu skatījumu, kas padara vienatnē par iespēju augt raksturā, personībā un redzējumā un pārvērsties par sevis labāku versiju. Tā vienkārši ir filma, kas pierāda, ka laimīgas beigas nav paredzētas tikai romantiskām filmām. Sevis atrašana un toksiskās dzīves pārtraukšana arī ir laimīgas beigas.

"Omārs" ("The Lobster")

Ja vēlies unikālā un pavisam jaunā veidā redzēt to, kā ir būt vienam, atliek vien noskatīties šo 2015. gada melno komēdiju "Omārs".

Filma tika nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominācijā "Labākais oriģinālscenārijs", kur tā piekāpās filmai "Mančestra pie jūras". Filmas sižets notiek tuvā nākotnē. Cilvēki bez otras pusītes saskaņā ar pilsētas likumiem tiek nogādāti viesnīcā. Tur viņiem ir pienākums 45 dienu laikā atrast sev partneri. Pretējā gadījumā vientuļnieki tiek pārvēsti par zvēriem un nosūtīti uz mežu.

Visa filma ir metafora, kas izskaidro to, kā sabiedrība neskatās uz vientuļiem cilvēkiem kā uz cilvēkiem, bet kā uz dzīvniekiem, ja viņiem neizdodas izveidot stabilas un sociāli pieņemamas attiecības. Tā ir filma par sevis pieņemšanu neatkarīgi no ārējā spiediena un aizspriedumiem.

"Nelūgtie viesi" ("Wedding Crashers")

"Nelūgtie viesi" ir 2005. gada komēdija, kuras režisors ir Deivids Dobkins. "Nelūgto viesu" zvaigznes ir Ouens Vilsons un Vinss Vons, kuri, kā jau vēsta nosaukums, bez ielūgumiem ierodas pāru īpašākajos dzīves notikumos – kāzās. Ņemot vērā, ka šādos pasākumos ļaužu parasti ir daudz un jaunlaulātie aizņemti ar sevi, Džons un Džeremijs svinīgo dienu bauda uz pilnu klapi, par brīvu paēdot, padzerot, izdejojoties un citiem viesiem sastāstot visdažādākos pekstiņus par saistību ar jauno pāri.

"Nelūgtie viesi" slavina vienatnes valdzinājumu un izceļ ar to saistītās brīvības priekšrocības. Lai gan filmā dabiski uzplaukst romantika un mīlestība, tās pamatā ir vīriešu draudzības spēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!