Foto: Vida Press
Kas labāks – grāmata vai filma? Šis jautājums jau gadu desmitiem raisījis diskusijas, un, ļoti iespējams, nekad tā arī netiks atbildēts. Par gaumi nestrīdas, taču neapgāžams ir fakts, ka daudzu grāmatu stāsti tiek pārsvērti filmās un daži izdodas veiksmīgāki par citiem.

Lai kaut nedaudz pašķetinātu šo jautājumu, ielūkosimies "OnBuy" veiktajā izpētē, kas balstās "Goodreads" grāmatu atsauksmēs, kā arī "Imdb" filmu vērtējumos.

Datu analīze liecina, ka viszemāk novērtēta 2015. gada erotiskā filma "Fifty Shades of Grey". Stāstā galvenos mīlniekus atveido Džeimijs Dornans un Dakota Džonsone, un tā atzīta par 44 procentiem sliktāka nekā E.L Džeimsas grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Filma ātri vien kļuva par vienu no apspriestākajiem un lielāko ažotiāžu izraisījušajiem kinomākslas darbiem – viedokli par to gribēja izteikt ikviens, tāpēc tā ātri pārspēja daudzus kases ieņēmumu rekordus. Arī pie mums Latvijā.

Otrajā vietā šajā ne-glaimojošajā topā ierindojusies pēdējā "Bada spēļu" ("Hunger Games") franšīzes filma "Mockingjay – Part 2", kas arī iznāca 2015. gadā. Sūzenas Kolinsas grāmatu ekranizācija palīdzēja aktrisei Dženiferai Lourensai sasniegt jaunas karjeras virsotnes, taču kopumā šī kinolente vērtēta par 19 procentiem zemāk nekā rakstnieces darbs.

Savukārt par 17 procentiem sliktāk vērtēta 2016. gada filma "The Girl On The Train", kas tapusi pēc Paulas Hokinsas grāmatas motīviem. Šai kinolentei uz papēžiem min "Harry Potter and Deathly Hallows", kas liek secināt, ka Dž.K.Roulingas fani stāsta pārnešanu uz ekrāniem bija gaidījuši iespaidīgāku.

Te, lūk, vari novērtēt, cik lielā mērā citas grāmatu ekranizācijas sagādājušas vilšanos!

"Fifty Shades of Grey" (2015) – 44%
"Mockingjay - Part 2" (2015) – 19%
"The Girl On The Train" (2016) un "Harry Potter and Deathly Hallows" (2011) – 17%
"The Da Vinci Code" (2006) – 15%
"Me Before You" (2016) un "The Book Thief" (2013) – 13%
"The Lovely Bones" (2009) un "The Kite Runner (2007) – 12%
"The Help" (2011) – 10%
"The Fault in Our Stars" (2014) – 8%

Šajā sarakstā iekļauta arī "The Girl with the Dragon Tattoo", kuras pamatā ir 2009. gada Stīga Lārsona darbs, taču filma novērtēta tikai par sešiem procentiem zemāk nekā grāmata, savukārt 2014. gada filma "Gone Girl" novērtēta kā visprecīzākā grāmatas ekranizācija – tikai par vienu procentu sliktāka.

Metodoloģija: Tika atlasītas pēdējo gadu pārdotākās grāmatas, kurām iznākušas ekranizācijas. "Goodreads" noskaidrots to vērtējums, kas pēcāk salīdzināts ar "Imdb" filmu vērtējumiem. Atšķirība starp grāmatas un filmas vērtējumiem izteikta procentos. Jo lielāka procentuālā atšķirība, jo sliktāka izdevusies ekranizācija. No grāmatu sērijām izvēlēta tā ekranizācija, kurai bija vissliktākais vērtējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!