Foto: Vida Press

Līdz ar atvaļinājumu un vasaras sezonu pie skatītājiem atgriežas gan jauni, gan iecienīti seriāli. "Samsung" un "Kino Kults" eksperti apkopojuši piecus aizraujošus seriālus, kurus ikvienam vērts redzēt šajā sezonā.

"Mare of Easttown" (HBO)

Skarbi, uz varoņu raksturiem balstīti darbi nu ir gandrīz pilnībā pārcēlušies uz mazajiem ekrāniem. Jaunākais HBO veikums "Mare of Easttown" tam ir spilgts piemērs: brīnišķīgi aktieri, tumša atmosfēra un jau savlaicīgs autoru solījums, ka šī ir pirmā un vienīgā "sezona" – jeb mūs gaida daudzsēriju mākslas filma (nekāds "seriāls").

"Oskarotā" Keita Vinsleta atveido Meiru Šīhenu, kādas mazas Pensilvānijas štata pilsētiņas detektīvu, kura izmisīgi cenšas noturēt karjeras un privātās dzīves grožus savās rokās. Viņas bijušajam vīram ir jauna izredzētā – fakts, par kuru priecājas visa pilsēta, bet, lai atrisinātu kādu vecu lietu, Meirai tiek norīkots partneris no lielpilsētas. Visam pa vidu atsākas šaušalīgu noziegumu virkne… Tāpat citās lomās redzēsiet arī Gaju Pīrsu un Evanu Pītersu.

Sekojot pēdējā laika modei, visas miniseriāla sērijas ir režisējis Kregs Zobels (seriāli "The Leftovers" un "Westworld"), bet sarakstīja Breds Inglsbijs (trilleri "Out of the Furnace", "Run All Night"). Kritiķi un skatītāji ir vienisprātis – šis ir labākais, kas nācis no HBO detektīvžanra kopš "True Detective" laikiem, un mums atliek vien minēt, cik balvas šis seriāls saņems "Emmy" ceremonijā.

"The Underground Railroad" (Amazon Prime Video)

Par "Pazemes dzelzceļu" sauca slepenu kustību 18. gadsimta ASV, kad ar ceļu, slēptuvju un šifrētu ziņojumu palīdzību plantācijās strādājošajiem vergiem palīdzēja bēgt no dienvidu štatiem uz ziemeļiem. Bet rakstnieks Koltons Vaitheds savā tāda paša nosaukuma maģiskā reālisma žanrā ieturētajā romānā to pārvērta par pavisam īstu pazemes dzelzceļu – ar lokomotīvēm, konduktoriem un tuneļiem, pa kuriem vergi dodas pretim brīvībai. Par romānu viņš saņēma Pulicera balvu – vienu no augstākajiem apbalvojumiem, kuru rakstnieks var saņemt.

Tādēļ nav nekāds brīnums, ka šo ASV tik ļoti svarīgo romānu ekranizēt izvēlējās ekvivalenti talantīgs autors – režisors Berijs Dženkinss, "Oskara" balvas ieguvējs par filmu "Mēnessgaisma". Viņa vadībā "Pazemes dzelzceļš" kļuva par krāšņu un vērienīgu 10 sēriju daudzsēriju mākslas filmu "Amazon Prime Video" platformā, kura ar šo stāstu iepazīstinās visu pasauli. Kritiķi ir vienisprātis par to, ka Dženkinsam izdevās neiespējamais – spraiga pakaļdzīšanās stāsta apvienojums ar sāpīgu un brīžiem nežēlīgu vēstures stundu, kas visaugstāk par visu liek humānismu un līdzcietību pret tuvākajiem.

"Sweet Tooth" (Netflix)

Neparasta komiksa ekranizācija seriāla formātā no pieredzējušiem autoriem, kas nāk sāpīgi īstā laikā, – tieši tāds ir "Sweet Tooth", kurš balstīts uz Džefa Lemīra komiksa un kuru producēja pats Tonijs Stārks jeb Roberts Daunijs juniors.

Nākotnes pasaulē pēc noslēpumainas globālas pandēmijas, kuras rezultātā ir gājusi bojā daļa cilvēces un ir sagrautas infrastruktūras, vīrusa ietekmē sāk rasties hibrīdi – pa pusei cilvēki, pa pusei dzīvnieki. Tieši tāds ir arī galvenais varonis Gass, pa pusei zēns, pa pusei briedis. Bēgot no hibrīdu medniekiem, viņš sastapsies ar dažādiem personāžiem, kas palīdzēs viņam sameklēt savu māti, kuru viņš ir redzējis tikai bildē.

Atšķirībā no komiksa, seriāls ir veidots, domājot par daudz plašāku auditoriju – tajā ir gan piedzīvojumi, gan draudzība, gan mīlasstāsts (bet vardarbības līmenis ir krietni samazināts). Kritiķi jau nosaukuši šo seriālu par "Trakā Maksa un Bembija krustojumu", reizē neticami emocionālu un aizraujošu, bet recenziju platformā "Rotten Tomatoes" tam ir rekordaugstie 98 procenti "svaiguma".

"Ted Lasso" (Apple TV+)

Ir jau bijuši vairāki gadījumi, kad kādi veiksmīgi komēdijšova "Saturday Night Live" skeči ir pārauguši pilnmetrāžas filmās (no "The Night at the Roxbury" līdz "Macgruber"), bet "Ted Lasso" ir gājis vēl tālāk – šis personāžs ir balstīts uz kanāla NBC sporta skečiem ar Džeisonu Sudeikis kā amerikāņu futbola treneri, kurš dodas uz Lielbritāniju, lai trenētu futbola komandu.

Kā jau noprotat, Teds arī ātri vien uzzina, ka ir visnotaļ zīmīgas atšķirības starp šiem futbola veidiem. Uz amerikāņu un britu sporta, pasaules uztveres atšķirībām arī balstās liela daļa seriāla joku. Pats Sudeikis ir viens no seriāla veidotājiem, darot to tandēmā ar Bilu Lorensu, kuru vislabāk noteikti zināsiet kā seriāla "Scrubs" autoru. Tāpēc smiekli un sirsnība garantēta. Attālināti seriāls balstīts arī uz patiesu notikumu, kad 1999. gadā ASV treneris Terijs Smits kļuva par "Chester City" britu futbola kluba galveno treneri.

Neskatoties uz citiem, daudz lielākiem un budžetā "dāsnākiem" kolēģiem, tieši sirsnīgais un pozitīva humora pilnais "Ted Lasso" ir kļuvis par "Apple TV+" flagmani. Pateicoties seriālam, par šo straumēšanas platformu uzzināja daudz vairāk skatītāju.

"The Handmaid's Tale" (Hulu, LMT)

Vēl viens biedējoši reālistisks seriāls antiutopijas žanrā, kurš gan ar katru gadu kļūst mazāk antiutopisks – balstīts uz Margaretas Atvudas tāda paša nosaukuma 1985. gada romānu. Viņas uzburtajā nākotnes vīzijā cilvēci ir piemeklējusi demogrāfiskā krīze, un sievietes tiek spiestas dzemdēt bērnus citām ģimenēm pret savu gribu. Galvenā varone Džūna ar vīru bēg uz Kanādu, taču tiek notverta un kļūst par nosaukumā minēto "kalponi" kādai turīgai ģimenei – šķiet, ka viņas liktenis ir lemts.

Viens no apbalvotākajiem pēdējo gadu seriāliem, "Kalpones stāsts" ir saņēmis neskaitāmas "Emmy" nominācijas un arī balvas kā pašam seriālam, tā arī galvenās lomas atveidotājai Elizabetei Mosai, kuru šis seriāls padarīja pasaulslavenu. Seriāla panākumi ļāvuši tā autoriem ne tikai apstiprināt piekto sezonu (gaidāma 2022. gadā), bet arī izziņot seriāla "spin-off" jeb atvasinājumu – jaunais seriāls būs balstīts uz Atvudas romānu "The Testaments".

"Kā kino fans un reizē arī kā kino industrijas profesionālis, ikdienā patērēju ļoti daudz un dažādu audiovizuālo saturu. Protams, cenšos to darīt pēc iespējas augstākā kvalitātē, lai spētu pilnvērtīgi novērtēt filmu un seriālu autoru paveikto. Pateicoties QLED tehnoloģijai un 8K izšķirtspējai, kas pieejama jaunākās paaudzes televizoros, klasiskās un iemīļotās filmas tagad varu baudīt burtiski ar jaunām acīm un jaunā kvalitātē. "Samsung" Neo QLED televizorā ietvertā tehnoloģija nodrošina kvalitātes lēcienu, pēc kura vairs nekad negribēsies atgriezties atpakaļ pie ierastajiem LED televizoriem," uzsver Timoņins, platformas "Kino Kults" līdzdibinātājs un vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!