Foto: Kadrs no filmas

Briesmoņi, dažādi citi radījumi un rotaļlietas... Kompānija "Pixar" ir pazīstama ar saviem dīvainajiem varoņiem un stāstiem, kas skatītājiem liek smieties, vienlaikus atstājot kādu ļoti būtisku vēstījumu. Šīs filmas bieži ir sirdi sildošas un prieka piepildītas.

"Augšup" (2009)


Šīs filmas priekšnoteikums šķiet diezgan muļķīgs: māja, kas lido ar baloniem un sala, kas pilna ar runājošiem suņiem... Tomēr patiesībā filmas stāsts ir daudz dziļāks!

Filma pastāsta stāstu par to, kā filmas galvenais varonis – vecais kungs Karls un viņa sieva Elija izauga, iemīlējās, apprecējās, nopirka māju un mēģināja izveidot ģimeni. Tieši šeit emocijas sāk pieņemties spēkā, jo atklājas tas, ka Elija nespēj palikt stāvoklī. Mirklī, kad viņa nomirst, Karls paliek vecs vientuļnieks. Tomēr nē! Viņš piesien pie savas mājas tūkstošiem balonu, lai piepildītu savu sapni un redzētu Dienvidamerikas savvaļu, kā arī, lai piepildītu solījumu, ko savulaik devis Elijai.

"Mošķīši" (2001)

Filma ir par mošķīšiem, kas naktīs dodas biedēt bērnus. Viņi no bērnu bailēm un kliedzieniem iegūst enerģiju, lai darbinātu pilsētu, kas pilna ar briesmoņiem... Bet tas taču nav nekas tāds, kas varētu būs asaru cienīgs. Filmas centrālie tēli ir Sallijs Salivans un Maiks Vazovskis. Kārtējā baiļu enerģijas ievākšanas reizē mošķīšu pasaulē iemaldās bērns. Izrādās, ka mošķīši vēl vairāk baidās no bērniem, nekā bērni baidās no mošķīšiem.

Lai gan lielākā daļa filmā tiek tērēta muļķīgiem jokiem, viss mainās, kad Sallijs pārstāj baidīties no bērna un sāk veidot ciešu saikni ar mazo meitenīti. Stāsta gaitā Sallijs un Maiks dara visu iespējamo, lai atrastu veidu, kā nosūtīt meitenīti mājās, taču, kad viņi to var izdarīt, ir par vēlu — viņi ir izveidojuši dziļu un ģimenisku savienojumu. Skatītāji ir saskumuši vērot, kā šīs divas būtnes viena no otras atvadās.

"Koko noslēpums" (2017)


Ģimenē, kurā mūzika nav atļauta, Migels netīšām pārceļas uz Mirušo valstību, kur viņam jāatrod savs vecvecvectēvs, bijušais mūziķis, ar kura palīdzību Migels varētu atgriezties pie savas ģimenes starp dzīvajiem.

Bērnu filma par zaudējumiem un paaudžu traumām? Kas tajā varētu būt skumjš? Tas ir jautri, teatrāli un sirdi plosoši vienlaikus, jo skatītāji vēro, kā Migels atklāj savu ģimenes noslēpumu. Vienā no pēdējām ainām Migels dzied "Remember Me" par Koko, kura pirmo reizi kļūst emocionāla, dzirdot sava tēva dziesmu un sāk pat dziedāt tai līdzi. Pat bez plašāka filmas konteksta ar ainu pietiek, lai kādu saviļņotu līdz asarām, un kontekstā tā ir vēl spēcīgāka.

"Uz priekšu" (2020)

"Uz priekšu" ir datoranimācijas urbānās fantāzijas filma, kura patiesībā ir kā jautra ceļojuma filma, kurā divi brāļi maģiskā pasaulē cenšas atdzīvināt tēvu uz vienu dienu. Protams, burvestība, ko viņi izmanto, ir pat ļoti nepareiza, un viņiem izdodas atgūt tikai viņa kājas. Cenšoties pabeigt šo darbu, viņi iemācās novērtēt viens otru un savstarpējās attiecības.

Šai filmai tāpat kā jebkurai citai (šajā apkopojumā) ir emocionāls noskaņojums, galvenais varonis Īans saprot, ka tēvs, pēc kura viņš ilgojas, ir bijis kopā ar viņu visu mūžu. Filmā ir vairāki mīļi mirkļi, proti, brāļu saikne un mīlestība vienam pret otru ir acīmredzama un ļoti aizkustinoša.

"Meklējot Nemo" (2003)

Filma Finding Nemo ir ne tikai absolūta klasika, bet arī viens no līdz šim aizkustinošākiem jebkuras "Pixar" filmas sižetiem.

Tātad filmas stāsts: Dzīve rifos ir bīstama, it īpaši mazām zivīm, tādēļ Merlins ļoti sargā savu dēlu Nemo, taču reiz pienāk brīdis, kad zivju puikam jādodas uz skolu. Neskatoties uz tēva uzmanību, Nemo pazūd okeānā, galu galā nonākot kāda Sidnejas zobārsta akvārijā. Merlins kopā ar citu zivtiņu vārdā Dorija (ļoti draudzīgu un ļoti aizmāršīgu) dodas ceļā pa jūrām un okeāniem meklēt pazudušo Nemo. Tajā pašā laikā drosmīgais gūsteknis, iepazīstot citus akvārija iemītniekus, plāno savu bēgšanu.

Ar jaunāko efektu palīdzību skatītāji redz okeāna dzīles tādas kādas neviens vēl nav redzējis. Kopā ar drosmīgajām zivīm var laisties tumšajos okeāna ūdeņos, peldēt starp koraļļu rifiem, satikt asinskārās haizivis un patērzēt ar draudzīgajiem bruņurupučiem. Tas ir spēcīgs un varens stāsts, dažos no brīžiem radot skumjas, priecīgas un arī mīlestības pilnas asaras.

"Es sarkstu" (2022)

Jaunākā "Pixar" filma "Es sarkstu" ir dramatiska ģimenes komēdija par pubertāti, pilngadību un absolūtiem pusaudžu trakumiem. Filmas stāsts seko Mejai, trīspadsmit gadus vecai skolniecei, kura atklāj, ka ir mantojusi spēju pārvērsties par milzu sarkanu pandu, kad viņas emocijas kļūst nekontrolējamas, kas, pateicoties pubertātes hormoniem, notiek pat ļoti bieži.

Filmas aprakstā patiešām ir pateikts viss, kas tev būtu jāzina. Tā ir filma, kuras pamatā ir emocijas, kuras pusaudze neprot izpaust un kontrolēt. Kad Meja tomēr mācās regulēt savas emocijas, viņas māte kļūst arvien uzstājīgāka... Tas ir klasisks stāsts par konfliktiem starp māti un meitu, kas galu galā beidzas ar kompromisu, mīlestību un otra vajadzību pieņemšanu. Kopumā, ja esi piedzīvojis pubertātes laiku, filma atradīs veidu, kā likt tev raudāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!