Foto: Publicitātes foto
Jāteic, ka 2020. gada scenārijs patiešām pārsteidzis mūs visus – mežu ugunsgrēki, jaunais koronavīruss, vēlēšanas un dažādas mazākas ķibeles ir tikai daļa no piedzīvotā. Kāds gads – tāds filmu tops! Jūsu uzmanībai 10 interesantas filmas, kuru sižeta līnijas, visticamāk, pilnībā pārsteigs pat tos, kuriem šķiet – viņi režisoru domu gājienu pārzina no A līdz B.

"Parazīts" / "Parasite" / "Gisaengchung" (2019)

"Oskarotā" Dienvidkorejas filma ir par sabiedrības šķiru sarežģītajām attiecībām. Stāsta centrā ir divas ģimenes – turīgie Parki un alkatīgie Kimi. Kimu ģimene, tiecoties pēc materiāla labuma, viltīgā veidā iekārtojas darbā Parku savrupmājā.

Negaidīts pavērsienu varam vērot brīdī, kad Parku ģimene dodas izbraucienā ārpus mājas, savukārt Kimi izmanto situāciju un ļaujas greznās dzīvesvietas priekšrocībām. Šajā ainā, "Parazīta" vidū, burtiski sākas jauna filma. Vai viņi tajā mājā bija vieni? Nē!

Filmā saplūst divi žanri – trilleris un melna, jo melna komēdija.

"Pilsonis Keins" / "Citizen Kane" (1941)

Kinolente ir par laikraksta magnātu Čārlzu Fosteru Keinu, kuru atveido pats režisors Orsons Vels. Filmas sākumā Keins mirst, pirms nāves izdvesdams: "Rosebud." (tulk. "Rožu pumpurs"). Šis mīklainais vārds ieintriģē kādu žurnālistu, kurš cenšas noskaidrot, ko Keins ar to ir domājis. Tālāk seko retrospekcija ar dažādiem bagātnieka dzīves notikumiem, kuros atklājas viņa personība, bet no noslēpumainā "Rosebud" – ne miņas.

Galvenie varoņi tā arī neuzzina, ko nozīmē "Rosebud", taču filmas operators noslēpumu skatītājam atklāj. Esiet vērīgi, un arī jums izdosies nonākt pie negaidītā atrisinājuma.

"Psiho" / "Psycho" (1960)

Šī ir viena no slavenākajām angļu režisora Alfrēda Hičkoka filmām, kuras producēšanu viņš ir finansējis pats no saviem līdzekļiem. Filmā šarmantā sekretāre no Fīniksas Mariona Kreina nozog 40 tūkstošus dolāru un bēg no pilsētas, lai uzsāktu labāku dzīvi. Ceļā viņa apmetas nomaļā motelī, kuru vada Normans Beits. Naktī Marionu nogalina viņa nežēlīgā māte.

Kādas ir Beitsa un viņa mātes attiecības, un vai tiešām Marionu nogalina viņa māte? Interesanti ir tas, ka filmas ainai, ar slepkavību dušā, vietnē "YouTube" ir par miljons skatījumu, kas ir vairāk nekā pašam treilerim.

"Prom!" / "Get Out" (2017)

Sākumā jums viss izskatīsies pēc nevainīgas romantiskās filmas, kuras galvenie varoņi ir iemīlējies pārītis – Kriss un Rouza. Ir pienācis laiks, lai Kriss dotos iepazīties ar Rouzas vecākiem. Kas gan šeit varētu noiet greizi? Viss. Krisam katrs nākamais solis dziļāk mājā un katrs satiktais Rozas rads vai paziņa rada arvien lielākas aizdomas.

Šeit romantiskais stāsts transformējas šausmu filmā, kas nes vēstījumu par rasu diskrimināciju. Uz ko ir balstītas varoņu attiecības? Ne jau uz mīlestību.

"Čaintauna" / "Chinatown" (1974)

Skandalozā poļu izcelsmes franču kinorežisora Romāna Polaņska "Čaintauna" tiek uzskatīta par vienu no meistarīgākajām kinolentēm vēsturē. Tā vēsta par privātu detektīvu, kuru nolīgst ievērojamā birokrāta sieva Evelīna Mulveja, lai atmaskotu vīra neuzticību. Šķetinot šīs netiklības, privātdetektīvs nonāk melu, korupcijas un slepkavību tīklā.

Jā, reizēm viss ir nopietnāk, nekā sākumā šķiet, taču šeit visu sarežģītāku padara fakts, ka šo notikumu ķēdē ir iesaistīta Evelīnas māsa Katrīna.

"Identitāte" / "Identity" (2003)

Amerikāņu režisora Džeims Mangolda filmas notikumi risinās Nevadas tuksnesī, kur sāk plosīties vētra un ceļinieki meklē patvērumu netālā hostelī. Tālāk seko diezgan klasisks šausmu filmu scenārijs – izrādās, ka starp viņiem ir slepkava, un drīz viņi viens pēc otra tiek nogalināti.

Pagrieziena punkts, protams, ir slepkavas atklāšana. Un diezin vai būsiet domājuši, ka slepkava izrādīsies tieši šis personāžs.

"Septiņi" / "Se7en" (1995)

Somersets (Morgans Frīmens) un Deivids Mills (Breds Pits) ir divi detektīvi, kuri risina sarežģītas un mīklainas slepkavības. Drīz viņi saprot, ka darīšana ir ar sērijveida slepkavu Džonu Doe (Kevins Speisijs), kurš nogalina cilvēkus, ja viņi pārkāpuši kādu no septiņiem nāves grēkiem.

Filmas noslēgumā slepkava aizved detektīvus pie pēdējiem līķiem, kuri parkāpuši kādu no nāves grēkiem. Kad viņi ierodas notikuma vietā, Somersets saņem kasti, kur iekšā ir... to jūs redzēsiet paši, un skudriņas būs garantētas.

"Atgriešanās" / "Arrival" (2016)

Ja tev patīk citplanētiešu stāsti un zinātniskā fantastika, šī kinolente ir uzņemta tieši tev. Proti, uz zemes ir ieradušies citplanētiešu kuģi, un valodniecības profesore Luīze Benksa (Eimija Adamsa) kopā ar izmeklēšanas dienestu mēģina sazināties ar ārpuszemes viesiem.

Šis nav lineārs stāsts no A līdz B, – šeit pagātne ir pēc nākotnes, kā arī iespējams novērot vēl citus sižeta līniju mezglojumus, kuros atklājas daudz negaidītu pavērsienu Luīzes Benksas dzīvē.

"Pērtiķu planēta" / "Planet of the Apes" (1968)

Šī filma varētu būt atsauce uz Džordža Orvela politisko alegoriju "Dzīvnieku ferma", kurā dzīvnieki valda pār pasauli. Šajā stāstā ir līdzīgi – trīs astronauti pēc 100 gadiem pamostas uz planētas, kurā primāti valda pār cilvēci. Pērtiķi sarunājas cilvēku valodā, ir izveidojuši politisko struktūru un šķiru sistēmu, kurā homo sapiens ir otrās šķiras pārstāvis. Visi trīs astronauti nonāk pērtiķu ieslodzījumā.

Noslēgumā viens no izdzīvojušajiem astronautiem izbēg no ieslodzījuma un paklūp uz smiltīs iegrimušas statujas, kura atklāj viņam planētas noslēpumu.

"Koko" / "Coco" (2017)

Ne jau visas "plot twist" filmas ir trilleri un mistēriju drāmas. Lūk, šī ir Lī Ankriča piedzīvojumu animācijas filma "Koko", kuras sižetā pārsteigumu netrūkst. Filma ved pa pēdām jaunajam zēnam Migelam, kura sirdslieta ir mūzika. Lai arī viņa vecvecvectēvs bija slavens mūziķis, Migela ģimenē muzicēšana ir stingri aizliegta.

Kāpēc? Lai to noskaidrotu, Migels dodas uz "Mirušo zemi", kurā viņš uzzina savus patiesos radu rakstus un atklāj notikumus, kas slēpjas aiz šī "tabu".

Ja arī tev kādas filmas sižeta pavērsies lika pavērt muti un tomēr apšaubīt savas laika gaitā nospodrinātās prasmes paredzēt sižeta līniju, padalies komentāru sadaļā!

Rakstā izmantota informācija no "Independant", "The Guardian", "Harper's Bazaar", "Mashable" un "Imdb".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!