Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja jaunākais ģimenes loceklis vasarā vēlas doties uz piedzīvojumu parku, vidējais – gozēties pludmalē, vecākais grib apmeklēt aizraujošus kultūras pasākumus, bet vecāki paši – iepazīt valsts vēsturi un atklāt pārgājienu takas? Atbilde ir vienkārša: dodieties uz Rietumviru (igauniski - Lääne-Viru)!

Varbūt grūti noticēt, bet Rietumviru, kas atrodas tikai stundas brauciena attālumā no Tallinas, patiešām piedāvā daudzveidīgu pieredzi. Skaistais Lahemā nacionālais parks sniedz iespēju pavadīt laiku dabā, atpūsties gribētājus gaida vairāki kūrorti un pludmales, bet piedzīvojumu takas un muzeji priecē aktīvās atpūtas cienītājus.

Daudz vairāk nekā Viru purvs

Runājot par Ziemeļigaunijas brīnišķīgo dabu, nav iespējams nepamanīt Lahemā nacionālo parku. Lai gan daudziem var šķist, ka Lahemā ir tikai Viru purvs, patiesībā tas ir daudz vairāk. Lahemā ir burvīgi ciemati, smilšainas pludmales, skaistas muižas un unikāli dabas veidojumi. Võsu pludmale, Käsmu ciems, Palmse, Vihula un Sagadi muiža - tie ir tikai daži no Lahemā nacionālā parka maršruta dārgumiem. Apmeklējiet šīs vietas un ļaujiet tām jūs apburt.

Foto: Publicitātes foto

Igaunijas vecākajā nacionālajā parkā ir arī daudz pārgājienu taku, kas piedāvā entuziastiem iespēju aizmirst pilsētas trokšņus un iedziļināties reģiona dabas un vēstures mantojumā. Šovasar jūs varat izpētīt Bebru taku, Oandu mantojuma taku, kā arī Käsmu un Altja ciematu dabas un kultūras takas. Šādā veidā jūs redzēsiet Lahemā majestātiskos mežus, klinšainos krastus un apdzīvotas vietas, kas atspoguļo Igaunijas piekrastes ciematu tradīcijas.

Foto: Publicitātes foto

Piedzīvojumu pilnas dienas

Tomēr, ja laikapstākļi ir nelabvēlīgi vai jums apnikušas pastaigas pa mežu, Rietumviru ir ne tikai brīnišķīga daba, bet arī daudz interesantu vietu, kur baudīt aktīvāku atpūtu.

Foto: Publicitātes foto

Vēstures un kultūras entuziastiem Rietumviru ir lieliska atpūtas vieta, jo šeit ir muzeji, kas domāti ikviena interesēm un gaumei. Piemēram, Igaunijas Policijas muzejā var iepazīties ar policijas darba vēsturi un izmēģināt pirkstu nospiedumu noņemšanu, Rakveres pilī var iepazīties ar viduslaiku dzīvi, bet Kadrinas Nostalģijas centrs priecē vecākus un piedāvā bērniem aizraujošu ceļojumu vecāku bērnībā.

Foto: Publicitātes foto

Tiem, kas meklē adrenalīna pilnus piedzīvojumus, Lontovas piedzīvojumu parks un Sämi Siil atpūtas centrs ir kā radīti. Piedzīvojumu parkā, kas atrodas Kundas upes kanjonā, apmeklētājiem paātrinās sirdsdarbība, kad viņi iziet dažādas grūtības pakāpes takas, savukārt Sämi Siil var doties izbraucienā ar kanoe vai iesaistīties aizraujošā peintbola cīņā kopā ar ģimeni un draugiem.

Slēptie dārgakmeņi

Pēc muzeju apmeklējuma, iespējams, vēlēsieties doties uz kādu no ezeriem, lai sarīkotu nelielu pikniku un, ja laikapstākļi to atļauj, nopeldētos. Vietējo iedzīvotāju vidū īpaši populāri ir Vītnas un Porkuni ezeri, kur saulainās dienās var sastapt daudz saules mīļotāju un peldētāju. Ja alkstat eksotiskāku skatu, noteikti apmeklējiet Äntu ezerus, jo tur atradīsiet Igaunijas dzidrāko ezeru ūdeni.

Foto: Publicitātes foto

Starp apslēptajiem dārgumiem ir Tudu purva ezers, kur apmeklētāji var izbaudīt īstu purva ainavu burvību, un Tolses pils. Tudu ezera apkārtnes ainavā paveras kalni un purvi, kas piedāvā unikālu dabas pieredzi. Savukārt piekrastē esošās Tolses pilsdrupas pārsteidz ar skaistiem skatiem un iespēju atgriezties pagātnē.

Aizņemts kultūras kalendārs

Ja dodaties uz Viru, iespējams, ieplānojiet atvaļinājumu, lai piedalītos dažos unikālos pasākumos. Šovasar Rietumviru pasākumu kalendārs ir diezgan piepildīts, tāpēc ikviens var atrast sev piemērotu izklaidi.

Daži no šīs vasaras lielākajiem notikumiem Rietumviru apgabalā:

Īsa brauciena attālumā

Rietumviru ir īpašs ar to, ka tas ir kompakts novads. Tiklīdz esat ieradies, viss ir neilga brauciena attālumā. Pat uzturoties vairākas dienas, jūs netērēsiet daudz laika, ceļojot no vienas vietas uz otru. Piemēram, jūs varat izvēlēties kādu jauku SPA centru, piemēram, "Aqva SPA", "Wesenbergh SPA" vai "Vihula SPA", un dienas pavadīt, iepazīstot novadu, bet vakarus - baudot spa priekus.

Foto: Publicitātes foto

Jums nav jāuztraucas arī par ēdināšanas iespējām, jo šeit ir restorāni un kafejnīcas, kas priecēs pat prasīgāko viesi. Gardēži atradīs "Mere 38 Võsu", "Kaspervik Käsmu", "Blücheri" kafejnīcu Kundā, kas atrodas pie upes, un vairākas ģimenēm draudzīgas ēstuves Rakverē.

Atpūta gaida Rietumviru!

Dzīve Rietumviru ir fantastiska, unikāla un mājīga. Ja meklējat aizrautību un mieru, kultūru un dabu, tad Rietumviru ir īstā vieta, kur doties. Nāciet un izbaudiet - aiz katra stūra ir paslēpies jauns piedzīvojums!

Sīkāka informācija pieejama arī Facebook un Instagram.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!